Vijesti
3. 9. 2019.

Hrvatska & Kina: Marko Polo - simbol prijateljstva! Pelješki most - simbol poslovne suradnje!

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanom prijmu i otvorenju izložbe „40 godina reformi i otvaranja Kine“ u povodu stupanja na dužnost nove veleposlanice Narodne Republike Kine u RH Xu Erwen.

Marko Polo - simbol prijateljstva

U svom obraćanju u zagrebačkom hotelu Westin istaknuo je da su Hrvatska i Kina povezane dugogodišnjim prijateljstvom između svojih naroda te da povijesno simbol prijateljstva utjelovljuje Marko Polo, svjetski putnik koji je prvi povezao Europu i Kinu, a svoj put u svijet započeo s otoka Korčule:

- U novijoj povijesti, prijateljstvo između naših dviju zemalja kontinuirano se razvija od 1992. godine, počivajući uvijek na međusobnom uvažavanju i suradnji. Danas su ti odnosi, po riječima premijera Lija Keqianga tijekom posjeta Hrvatskoj u travnju ove godine, povijesno na najvišoj razini i ulaze u dijamantno razdoblje. Posjetom kineskog premijera naše prijateljstvo i visoki stupanj povjerenja dodatno su potvrđeni i učvršćeni. Njegov dolazak dao je novi zamah našem političkom dijalogu, a sve u svjetlu 27. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa i 70. obljetnice osnutka moderne kineske države.

Posjet premijera Lija Keqianga od prekretničkog je značaja za odnose Hrvatske i Kine!

Pelješki most - simbol suradnje

Čestitavši tu važnu obljetnicu kineskom narodu, Jandroković je dodao da su - osim intenziviranja političkog dijaloga - na brojnim područjima pred nama mogućnosti za novu konkretnu poslovnu suradnju:

- Danas, simbol te suradnje je Pelješki most, koji će ostati trajni spomenik naših prijateljskih odnosa. Most je ujedno i pozitivan primjer suradnje između Europske unije i Kine, koji će, kao što će napokon povezati hrvatski teritorij, biti i dodatna spona između naša dva kontinenta. Drago mi je da se suradnja intenzivirala i na nizu drugih područja od obostranog interesa poput turizma, poljoprivrede, kulture, zdravstva, sporta i znanosti. Dodatno, suradnja unutar 17+1 formata znatno je osnažila naš međusobni dijalog i suradnju u okviru EU-a.

(17+1) Plenković o još intenzivnijoj suradnji s Kinom: Nove investicije, infrastrukturni projekti & gospodarski rast!

220 tisuća kineskih turista

Pritom je predsjednik Sabora naglasio važnost što je Hrvatska u travnju ove godine u Dubrovniku bila domaćinom 17+1 samita koji je „bio povijesni, jer je prvi put došlo do proširenja ulaskom Grčke koja je postala punopravnim sudionikom“:

- Tijekom bilateralnog posjeta premijera Lija i 17+1 samita Hrvatska i Kina potpisale su 11 sporazuma iz raznih područja što će, uvjeren sam, stvoriti dodatni okvir za našu partnersku suradnju. Jedan od fokusa suradnje između RH i Kine je i turizam. U prošloj godini 220 tisuća kineskih turista posjetilo je Hrvatsku s pozitivnim perspektivama povećanja dolazaka, a tijekom boravka premijera Andreja Plenkovića u Šangaju je 2018. otvoreno predstavništvo Hrvatske turističke zajednice.

Otvoren Ured Hrvatske turističke zajednice u Šangaju za takoreći neiscrpno kinesko tržište!

Godina kulture i turizma Hrvatske i Kine

Iskazao je uvjerenje da će dodatni poticaj povezivanju biti i „Godina kulture i turizma Hrvatske i Kine“ koja se u obje zemlje obilježava 2019. nizom izložbi ili prigodnih događaja:

- Što će zasigurno pridonijeti daljnjem približavanju naših naroda, produbljujući poznavanje naših kultura i tradicija - jer veze Hrvatske i Kine ne mogu se razvijati bez kulturnih veza i ljudi koje povezuju naše dvije zemlje.

A A A