Vijesti
5. 9. 2019.

Uvodimo nacionalnu mirovinu - socijalni element zaštite od siromaštva u starijoj životnoj dobi

Kako je HDZ bio najavio u kampanji, a naša Vlada u svom Programu rada predvidjela, 2021. uvest će se nacionalna mirovina - otkrio je ministar rada i mirovinskog sustava te član Središnjeg odbora HDZ-a Josip Aladrović u Dnevniku HTV-a.

Obuhvaćeno oko 53.000 građana

Nacionalnu mirovinu - nastavio je Aladrović - primali bi stariji od 65 godina koji nikada nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina, što je minimum za stjecanje mirovine:

- Taj institut predstavlja socijalni element zaštite od siromaštva u starijoj životnoj dobi. Formiramo veliku radnu skupinu u kojoj bi bili predstavnici više ministarstava, udruga umirovljenika, ekonomskih i pravnih fakulteta, akademske zajednice i sindikata te stručnjaci za mirovinski sustav. Projekcije govore da 2021. oko 53.000 građana s više od 65 godina neće imati nikakve prihode.

Osigurat će se proračunska sredstva

Dodao je da će se naći fiskalni način kako bi se u proračunu osigurala sredstva za ovakvu vrstu mirovine:

- U zadnje dvije i pol godine mirovine su porasle za više od 12 posto, a najniže su rasle više od 15 posto. Nismo još definirali kolika će biti nacionalna mirovina, no ona mora biti manja od najniže mirovine koja sada iznosi 970 kuna.

Referendum u saborskoj proceduri

Govoreći o mirovinskoj reformi, podsjetio je da je referendum poslan u proceduru u Hrvatski sabor, koji treba odlučiti hoće li se referendumsko pitanje poslati na ocjenu Ustavnom sudu.

A A A