Vijesti
5. 9. 2019.

Fortenova na putu konačnog oporavka i očuvanja radnih mjesta, i to bez kune troška za porezne obveznike!

(VIDEO) Zahvaljujući našem odvažnom angažmanu i donošenju Zakona o izvanrednoj upravi, spriječen je kolaps ne samo Agrokora, nego i cijeloga hrvatskoga financijskog sustava - podsjetio je predsjednik Andrej Plenković na 177. sjednici Vlade RH.

Otvarajući današnju, 177. sjednicu Vlade, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme i aktivnosti u proteklom tjednu. Prva tema - 9. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana prije dva dana u Orahovici.

- Okvir „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“ - koji smo izradili u političkom i procesnom smislu sinergije djelovanja između Vlade, pet slavonskih županija, razvojnih agencija, sveučilišta, poslodavaca, komora i ostalih nadležnih dionika - nedvojbeno daje rezultate. Od 18,7 milijardi kuna, koje su nam na raspolaganju u aktualnom financijskom okviru, ugovoreno je 11 milijardi kuna, što je 57 posto od alokacije, a isplaćeno je više od 4 milijarde kuna, dakle - 25 posto.

Zadovoljni dinamikom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem: Već smo ugovorili 10.7 milijardi kuna!

Ugovori vrijedni 230 milijuna kuna

Ukupna vrijednost ugovora potpisanih i uručenih na sjednici Savjeta SBS u Orahovici iznosi 230 milijuna kuna.

- Istog dana obilježen je i Dan Virovitičko-podravske županije, koja je vrlo angažirana i osobito učinkovita u apsorpciji europskih sredstava.

Želimo da se Virovitičko-podravska županija kvalitetno razvija, a Vlada će vam u tome biti partner!

Najavio je da će se iduća, 10. sjednica Savjeta SBS održati u Vukovaru ove jeseni.

Fortenova na putu konačnog oporavka

Osvrnuo se potom na refinanciranje SPFA kredita (tzv. roll-up) koji je jučer izglasala Fortenova grupa, odnosno inicijalnog ugovora o akreditiranju koji je kompaniju, kazao je, spasio financijski.

Izrazivši žaljenje što ta odluka nije donesena konsenzusom - premda je granični dug, ističe, uređen nagodbom i njegova isplata ne dolazi u pitanje - predsjednik Plenković naglasio je da je angažman Vlade i Sabora, u kontekstu donošenja Zakona o izvanrednoj upravi, bio vrlo hrabar te 2017. godine, u trenucima kada je Agrokor bio blokiran i kada je prijetio kolaps ne samo kompanije, nego i cijeloga hrvatskoga financijskog sustava.

- Kolaps je spriječen zahvaljujući našem odvažnom potezu koji u pogledu restrukturiranja i sličnih primjera na razini Europe i svijeta dobiva sve pozitivne ocjene u stručnim krugovima. Danas je ova kompanija na putu konačnog oporavka, kvalitetnog poslovanja i opstanka radnih mjesta, a sve to bez ijedne kune troška za porezne obveznike.

Poruka stabilnosti & sigurnosti

Ocijenio je odluku Privremenoga vjerovničkog vijeća kao izrazito važan događaj jer šalje poruku sigurnosti, stabilnosti, daljnje konsolidacije kompanije i njenog uspješnog poslovanja u budućnosti te, na određeni način, zaokružuje cijelu priču.

Zahvalio je tadašnjoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić koja je u toj fazi dala ključni doprinos te sadašnjem ministru gospodarstva Darku Horvatu koji je nastavio taj proces.

Predsjedanje EU-om - najveća međunarodna zadaća

Od ostalih događaja izdvojio je seminar za ministre i državne tajnike na temu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, koji je održan u suradnji s francuskom Nacionalnom školom za javnu upravu.

Želimo Europu koja spaja, štiti svoje građane i potiče demografsku revitalizaciju

Kazao je da predsjedanje dolazi u trenutku kompleksnog završetka priče o Brexitu, pregovora o višegodišnjem financijskom okviru EU-a i početka rada nove Europske komisije, što predstavlja dodatne izazove za Hrvatsku.

- To je naša najveća međunarodna zadaća od kada postojimo kao neovisna i samostalna država. Mislim da ćemo je jako dobro ispuniti.

A A A