Vijesti
6. 9. 2019.

Pomoć KŠC-u „Ivan Pavao II“ u Bihaću - Naša Vlada sustavno podupire Hrvate u BiH!

Predsjednik Andrej Plenković poručio je na potpisivanju Ugovora o potpori obrazovnih aktivnosti Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“ da je podrška ove Vlade Hrvatima u BiH vidljiva, korisna i konkretna te zahvalio banjalučkom biskupu Franji Komarici na svemu što je osobno učinio za opstanak Hrvata u toj zemlji.

Ministar vanjskih i europskih poslova (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Gordan Grlić Radman i banjalučki biskup mons. dr. Franjo Komarica potpisali su u Banskim dvorima - punim nazivom - Ugovor o projektu potpore obrazovnih aktivnosti i funkcioniranja Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“ u Bihaću.

Solidarnost na djelu

Biskup Komarica tom je prigodom kazao da je ovim Ugovorom ponovno naglašena solidarnost Vlade RH spram Hrvata na području Banjalučke biskupije i djelovanja tamošnje Katoličke crkve.

Katolička crkva u svom se djelovanju, koje je konstruktivno, pozitivno, miroljubivo i progresivno, vodi  potrebama konkretnog čovjeka, a s tim su ciljem otvoreni katolički školski centri i u Banja Luci i u Bihaću, uz ostale KŠC-ove u Vrhbosanskoj nadbiskupiji - dodao je biskup Komarica.

Zahvala biskupa Komarice

Naglasio je da su dosad ti centri ocijenjeni kao izuzetno korisni, a ovim Ugovorom posebno se podupire nastavak djelovanja škole u Bihaću, koju pohađaju i mnogi Bošnjaci.

- Te škole nude nešto kvalitetno za sve ljude i uvažavaju svakog čovjeka, svakog đaka, svakog roditelja u njegovoj specifičnosti. To je budućnost BiH, to je budućnost Europe - jedinstvo u različitosti. Zato je ova pomoć, g. predsjedniče Plenkoviću, izuzetno dragocjen doprinos Vaše Vlade i Vas osobno promicanju onih vrijednosti na kojima počiva Hrvatska, ali i mi koji smo dio hrvatske populacije na području BiH, gdje je naše zaduženje da konstruktivno pridonosimo pomirenju, liječenju rana i izgradnji života dostojnog čovjeka za sve tamošnje stanovnike - poručio je biskup Komarica.

Skrb o Hrvatima u BiH - ustavna obveza

Gordan Grlić Radman podsjetio je da je ovaj Ugovor rezultat odluke kojom je Vlada prihvatila zamolbu Banjalučke biskupije o jednokratnoj potpori Katoličkom školskom centru u Bihaću.

Pomoć Katoličkom školskom centru „Ivan Pavao II“ u Bihaću

Naglasivši da je skrb o Hrvatima u BiH ustavna obveza Hrvatske, dodao je da se ona provodi kontinuirano u cilju ostanka i opstojnosti hrvatskog naroda, kao jednog od tri ravnopravna i konstitutivna naroda.

Vodimo računa o svojim sunarodnjacima

- Ovo je jasan, evidentan dokaz da RH vodi računa o svojim sunarodnjacima u BiH, čiji je broj, nažalost, prepolovljen u odnosu na početke devedesetih godina. Hrvatskoj i hrvatskoj Vladi u interesu je da Hrvati u BiH ostanu u svojim zavičajima, da žive i ostvaruju svoja prava koja im pripadaju po Daytonskom sporazumu, po Ustavu BiH, a hrvatska je obveza štititi interese jednakopravnosti te Bosne i Hercegovine u cjelini kao funkcionalne države s europskom perspektivom - kazao je Grlić Radman.

Dodao je da je RH najvjerniji podupiratelj europskog puta Bosne i Hercegovine, a jedan od prioriteta hrvatskoga predsjedanja Europskom unijom bit će daljnje proširenje Unije i europska perspektiva zemalja među kojima je i BiH.

Dobrosusjedski odnosi & ravnopravnost Hrvata

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izrazio je veliki respekt i poštovanje prema svemu što je osobno biskup Komarica učinio za opstanak Hrvata u BiH, s obzirom i na tešku situaciju i patnju koju su prošli u proteklih 30 godina.

- Hrvatska ima dobre odnose i dobru volju razvijanja odnosa s BiH. Želimo da ti dobrosusjedski odnosi budu odnosi međusobnog uvažavanja, da rješavamo otvorene probleme, a da Hrvati budu ravnopravan, konstitutivan narod - poručio je Plenković.

Dodao je da to podrazumijeva da aktivnosti hrvatske Vlade budu vidljive, korisne i konkretne.

U Orašju skoro 90 ugovora

U tom je kontekstu najavio da će danas poslije podne u Orašju biti održana dodjela gotovo 90 ugovora u vrijednosti većoj od 25 milijuna kuna za brojne projekte u obrazovanju, zapošljavanju, kulturi, gospodarstvu, pomoći braniteljima i nizu drugih područja:

- Hrvatska sustavno podupire različite aspekte života, rada i unaprjeđenja kvalitete života Hrvata u BiH.

Danas potpisani Ugovor izravna je pomoć funkcioniranju Katoličkog školskog centra u Bihaću, dodao je predsjednik Plenković, koje pohađa čak 80 posto Bošnjaka.

- Ovo je poruka Hrvatske ne samo Hrvatima u Bosni i Hercegovini, nego i Bošnjacima u Federaciji Bosne i Hercegovine, osobito u Bihaću.

A A A