Vijesti
6. 9. 2019.

Apsolutna podrška inicijativi predsjednika Plenkovića o intoniranju himne na početku svakoga školskog tjedna!

Iznimno mi je drago što je predsjednik Andrej Plenković, komentirajući novi francuski zakon kojim se u svim školama uvode državni simboli, otvorio pitanje intoniranja Lijepe Naše u učionicama na početku svakoga radnog tjedna! - poručio je saborski zastupnik Petar Škorić.

Ta hvalevrijedna inicijativa ima moju apsolutnu podršku! - nastavio je Škorić u izjavi za hdz.hr, ističući zašto bi, na snažnoj simboličnoj razini, taj potez imao pozitivan učinak:

Učenje zajedništvu & uzajamnom pomaganju

- Intoniranje himne znak je odanosti svojoj državi, no simbolika tu ne prestaje. Neovisno otkud koji učenik dolazi, tko su mu roditelji, koje je nacionalnosti ili kakvog je socijalnog statusa, taj bi čin označavao da ih nešto sve ujedinjuje - pripadnost istoj domovini i zajednici. Djecu bi to učilo zajedništvu, zajedničkim vrijednostima, uzajamnom pomaganju i stvaralo osjećaj njihove iste pripadnosti. Takav čin ne ističe ono što nas razlikuje, nego ono što nas spaja i ujedinjuje.

Zato - ponovio je Škorić, koji je i prvi čovjek HDZ-a Grada Splita - smatram da je ova inicijativa itekako pohvalna i nadam se da će postati praksa u našim obrazovnim ustanovama.

Primjer iz Sjedinjenih Američkih Država

Osvrnuvši se i preko svog FB profila na pitanje koje je pokrenuo predsjednik Plenković, Škorić je priložio fotografiju (koju i mi prenosimo - op. ur.) iz Sjedinjenih Američkih Država - „kao sličan primjer koji traje već više od stoljeća, kao praksa koja ističe zajedničku pripadnost i zajedničke društvene vrijednosti djeci od najranije dobi“.

A A A