Vijesti
7. 9. 2019.

O pokušaju nenajavljenog ulaska srbijanskih vojnika u Hrvatsku: To je provokacija - htjeli su izazvati incident!

Štitimo naš pravni poredak i ne dopuštamo ovakve provokacije. Srbija mora s respektom tretirati Republiku Hrvatsku! - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković nakon što je hrvatska policija na graničnom prijelazu Bajakovo spriječila ulazak 11 srbijanskih vojnika na prostor RH.

Protivno međunarodnom pravu

- Radi se o pokušaju nenajavljenog, neprijavljenog, nedogovorenog dolaska u RH kako bi u odorama Vojske Srbije boravili na području Jasenovca. Taj pokušaj nije imao komemorativni karakter, već je očito riječ o namjernoj provokaciji s ciljem izazivanja incidenta - istaknuo je Plenković.

Njihov postupak protivan je međunarodnom pravu - dodao je - kazavši kako bi bilo normalno da je Srbija najavila dolazak pripadnika svoje vojske:

- Takva je praksa za nas kao državu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo. Vlada RH štiti naš pravni poredak i ne dopušta ovakve provokacije.

Klasična vježba politikantstva & dizanja tenzija

Komentirao je i reakciju srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina, koji je u svojoj poznatoj huškačkoj maniri ustvrdio da su Hrvati „sljedbenici Pavelića“:

- Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku, a i on, očito su zaboravili maksimu Dušana Kovačevića i rečenicu Pavla Vujisića - „Propisi su propisi“. Bilo bi dobro da poštuju propise i poštuju međunarodno pravo, da ne rade akte koji su očita provokacije. Sve ostalo je klasična vježba politikantstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Mi smo tu priču već puno puta od njih čuli i nijednom nasjeli.

Očekujemo da država Srbija s respektom tretira Republiku Hrvatsku i Hrvate u Srbiji! - zaključio je predsjednik Plenković.

BERNARDIĆ - LAŽLJIVAC, LAŽAC & LAŽOV

Komentirao je i izjavu Davora Bernardića da su „Plenković i Božinović od prvog dana znali za slučaj Škare“:

- Bernardić još jednom laže, dezinformira, zagađuje komunikacijski prostor neistinitim tvrdnjama, zloupotrebljavajući jedan mučan događaj. Naravno da ni ja ni ministar unutarnjih poslova nismo imali informacije o tome. Nije naš posao raditi posao hrvatske policije - koja je, kao što ste i sami vidjeli, djelovala učinkovito i onako kao što institucije trebaju djelovati.

Nove Bernardićeve izjave apsolutno su na tragu svega onog što od njega cijelo ovo vrijeme slušamo, a to je jedna velika praznina i laž - podcrtao je predsjednik HDZ-a i Vlade RH.

A A A