Vijesti
10. 9. 2019.

Neprihvatljiva je usporedba s NDH - Bilo bi korisno da Pupovac povuče ili pojasni tu izjavu!

Bio sam iznenađen težinom njegovih riječi. Bilo bi dobro da otkloni sumnje da misli da je moderna Hrvatska kao NDH. Ta je izjava neprihvatljiva i HDZ-u i našoj Vladi - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nakon sastanka saborskog Predsjedništva.

Pozvao je na smirivanje tenzija u društvu i osvrnuo se na mogućnost izlaska SDSS-a iz parlamentarne većine:

- Ne mogu ništa govoriti unaprijed, vidjet ćemo što će donijeti idući dan. Prije svega, želimo mandat uspješno privesti kraju jer su međunarodne okolnosti u kojima radi naša Vlada vrlo zahtjevne, posebice situacija u susjedstvu, što traži od svih nas odgovornost i stabilnost političkog sustava. Najlakše je biti grub, atraktivan za medije, prikupljati političke bodove optužujući druge, a pritom ne voditi računa o ukupnoj stabilnosti. Puno je teže govoriti pomirljivo i odgovorno. Vjerujemo da je to korisno za Hrvatsku - mora postojati politička snaga koja je odgovorna.

„Mi smo se odlučili za takav pristup politici, nećemo podlijegati pritiscima da se uključimo u javno optuživanje. Zadaća svake odgovorne Vlade jest voditi razboritu politiku u interesu Hrvatske. HDZ je velika stranka, koja se prostire od centra pa udesno, ima različitih razmišljanja, ali siguran sam da velika većina prihvaća politiku predsjednika Andreja Plenkovića“ - zaključio je Jandroković.

I MERKEL JE U ZAGREB DOŠLA VLADINIM AVIONOM

Na pitanje o putu u Helsinki, koji ispituje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, Jandroković je podsjetio da je i kancelarka Angela Merkel, kada je dolazila i u službeni posjet Zagrebu i na predizborni skup HDZ-a, putovala zrakoplovom njemačke vlade:

- I nitko to nije u Njemačkoj problematizirao. I mi smo se vodili načelom štedljivosti i racionalnosti, sve troškove smještaja i dnevnica snosio je HDZ, a jedini trošak države bio je Vladin avion. Podsjećam da smo i premijer i ja, osim sudjelovanja na skupu EPP-a, u Finskoj imali i službene sastanke. Imao sam poziv za susret s predsjednicom finskog parlamenta i mogao sam tamo ići nekom drugom prigodom s cijelom saborskom delegacijom. I tada bismo opet išli Vladinim zrakoplovom.

Razborito putovanje

Umjesto da u tu zemlju putujemo dva puta, sve obveze smo razborito spojili u isto putovanje. Vlada je platila jedino trošak korištenja aviona, a stranka je platila 80 tisuća kuna za sve ostalo - pojasnio je Jandroković i dodao:

- Nije ugodno kad vas optuže da zloupotrebljavate situaciju dok pokušavate biti razboriti. To izaziva revolt.

Ovo što radi Povjerenstvo suvišno je i nepotrebno

O KUJUNDŽIĆU U SKLADU S USTAVOM

Inače, Hrvatski sabor kreće s jesenskim zasjedanjem idući tjedan, 18. rujna, i ta će sjednica trajati do 31. listopada. Na dnevnom redu zasad su 102 točke, pa je predsjednik Sabora ocijenio da zastupnike očekuje dosta intenzivan rad.

Oporba i dandanas tvrdi da je tijekom ljeta trebala biti sazvana izvanredna sjednica Sabora kako bi se raspravio njen zahtjev za opozivom ministra Milana Kujundžića premda je Ustavni sud zaključio da za to nisu bili ispunjeni uvjeti, podsjetivši na odredbu prema kojoj izvanrednu sjednicu mogu sazivati samo predsjednik Vlade ili države te predsjednik Sabora uz natpolovičnu većinu zastupnika.

- Slijedeći mišljenje Ustavnog suda i Odbora za Ustav, s početkom zasjedanja počinju se brojati propisani rokovi. Dakle, 30 dana za raspravu od uvrštavanja točke u dnevni red. Točka će se uvrstiti 18. rujna, a Vlada ima 8 dana da odgovori. Sve je u skladu s Ustavom RH - istaknuo je Gordan Jandroković.

A A A