Vijesti
10. 9. 2019.

Imenovanje Dubravke Šuice - potvrda hrvatske snage u Europskoj uniji!

Na europskoj razini igramo utakmicu iznad svoje kategorije! - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković. Istaknuo je da je imenovanje Šuice na mjesto potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju, što je izrazito važan resor, plod razgovora s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen i novo veliko priznanje Hrvatskoj.

U povodu imenovanja Dubravke Šuice potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju, koje je danas objavila novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković održao je konferenciju za medije u Banskim dvorima.

- Ursula von der Leyen povjerila je Dubravki Šuici izrazito važnu ulogu u Europskoj komisiji, a to je dužnost potpredsjednice zadužene za demokraciju i demografiju - kazao je i dodao da su Šuičine ovlasti i dužnosti plod razgovora s Ursulom von der Leyen te želje hrvatske Vlade da, prvi put u povijesti, jedna povjerenica u svom portfelju ima demografiju, ključnu egzistencijalnu temu za niz država članica EU-a.

Demografija - ključno pitanje za EU

Tu smo temu upravo mi pokrenuli na summitu u Sibiu i na naš je zahtjev i u našem interesu uvrštena u Strateški program EU-a 2019-2024 - nastavio je Plenković:

- A našu je inicijativu objeručke prihvatila Ursula von der Leyen, koja je - i kao njemačka ministrica za socijalna pitanja i obitelj u dva mandata - itekako svjesna važnosti ovog pitanja za mnoge članice EU-a.

Pojasnio je da pola članica EU-a ima negativni prirodni priraštaj te je stoga važno, bez obzira na nacionalne nadležnosti u rješavanju te problematike, horizontalno podići pitanje demografije na europsku razinu i osmisliti kako EU institucije mogu pomoći državama.

Novo priznanje Hrvatskoj

Ovo što smo danas doživjeli strateško je priznanje snazi Hrvatske, kao najmlađe članice Europske unije, koja je dobila jedno od mjesta potpredsjednika Europske komisije - naglasio je predsjednik Vlade i HDZ-a te u tom kontekstu naveo da se danas sastao s Marijom Pejčinović Burić, koja će 18. rujna preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe:

- To pokazuje da je Hrvatska u jednoj godini na dva ključna mjesta u EU organizacijama poslala svoje dužnosnice kako bi jačale teme demokracije, sudjelovanja građana na izborima, važnosti njihovoga istinitog informiranja i participacije u izgradnji svojih društava. Da ne dođu u zabludu kada im populisti, demagozi i lažne mesije prodaju različite priče, nego da razvijaju filtere prije nego što naprave svoj odabir.

Konferencija o budućnosti Europe

Kao posebno važnu dodatnu vrijednost, a koja se ne vidi automatski iz portfelja, izdvojio je to što će Šuica biti zadužena i za „Konferenciju o budućnosti Europe“, vrlo važan projekt koji će pokrenuti predsjednica Komisije:

- Ta će Konferencija biti uključiva, saslušat će stavove europskih građana, europskih država i institucija, akademske zajednice, civilnog društva, medija, svih koji žele sudjelovati u raspravi kako europski projekt može biti bliže građanima te funkcionalniji i svrhovitiji.

Hrvatice na važnim europskim dužnostima

Aktivnošću naše Vlade i diplomacije - dodao je Plenković - ove je godine državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac imenovana izvršnom direktoricom Europske agencije za sigurnost mora:

- Ivana Maletić, nova članica Revizorska suda EU-a, četvrta je hrvatska političarka koja je izabrana na važnu europsku dužnost. Poruka koja izvire iz svega ovog jest uloga žena u hrvatskoj politici i uloga žena iz RH u međunarodnim organizacijama. I Stalno predstavništvo Hrvatske pri Europskoj uniji preuzela je žena - Irena Andrassy.

Na europskoj razini igramo utakmicu iznad svoje kategorije! - zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a ilustrirajući važnost ovih imenovanja za ugled Hrvatske

A A A