Vijesti
20. 9. 2019.

Naša Vlada podigla je borbu protiv nasilja na višu razinu, a iz Hrvatske su upravo žene stupile na ključne EU dužnosti!

(VIDEO) Andrej Plenković dokazao je da za njega ravnopravnost žena nije samo deklaratorna, a zahvaljujući njegovoj otvorenosti prema udrugama i inicijativama koje se bore protiv nasilja nad ženama iznjedrene su zakonske izmjene u svrhu strožeg kažnjavanja nasilnika & snažnije zaštite žrtava - istaknula je predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Nada Murganić na konferenciji za medije u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (22. rujna).

Donosimo ključne poruke Nade Murganić s konferencije u Središnjici naše stranke:

Osvješćivanje javnosti & suradnja s medijima

Nažalost, nasilje je prisutno u svakoj društvenoj sredini. Pitanje je samo kako se društvo odnosi prema tome negativnom fenomenu. Hrvatska se odlučila za nultu stopu tolerancije na bilo kakvu vrstu nasilničkog ponašanja. Uz stvaranje zakonodavnih okvira, izuzetno je važno i jačanje međuresorne suradnje. Ali, želim posebno naglasiti da su i u županijama osnovani timovi čija je zadaća provođenje Nacionalnog plana za borbu protiv nasilja.

Važno je da i na županijskoj razini postoji dobra koordinacija između predstavnika institucija i organizacija koje se bave ovim problemom. U tome vidimo veliku ulogu predsjednica županijskih organizacija Zajednice žena HDZ-a, koje - povezane sa županijskim povjerenstvima za ravnopravnost spolova - provode niz aktivnosti kojima se osvješćuje javnost: surađuju s lokalnim medijima, održavaju tribine i predavanja te akcije humanitarnog karaktera.

Snažni angažman Vlade & dijalog s udrugama i inicijativama

Naša se Vlada posebno angažirala u provođenju zakonodavnih aktivnosti. Ministarstvo pravosuđa predstavilo je izmjene tri zakona, koji za cilj imaju strože, jasnije i pravednije kažnjavanje nasilnika. Pravedna kazna za nasilnika ima i preventivni efekt. Te zakonske izmjene nastale su kao plod iskrenog dijaloga Vlade s civilnim organizacijama, udrugama i građanskim inicijativama poput #spasime, koje se bave zaštitom žena od nasilja, te otvorenosti predsjednika Andreja Plenkovića da posluša građane i prihvati dobre prijedloge!

Pooštravanje kazni za nasilje nad ženama, djecom i u obitelji! Do kraja godine sigurne kuće u svim županijama!

Ohrabrivanje žrtava nasilja

Značajan je angažman i pri pomoći žrtvama, s ciljem da ih se ohrabri kako bi prijavljivale sve oblike nasilja. Prema statistici, od 10 žena koje pretrpe nasilje samo jedna ga prijavi, a samo jedna od 20 žena prijavljuje seksualno nasilje. Nadamo se da je porast kaznenih ili prekršajnih djela vezanih uz nasilje rezultat većeg ohrabrivanja žrtava da prijavljuju nasilničko ponašanje. Tu je izrazito važna i uloga medija.

Bedeković: Do kraja rujna tehnička zaštita za sve ustanove socijalne skrbi

Hrvatice na ključnim dužnostima u EU-a

HDZ se snažno i dosljedno zalaže i za borbu protiv diskriminacije te ravnopravnost spolova. Predsjednik Plenković dokazao je da za njega ravnopravnost žena u društvu nije samo deklaratorna. I sami svjedočite da su upravo žene stupile na važne dužnosti i u Hrvatskoj i u EU-u. Na to smo izrazito ponosne. To je uspjeh ne samo politike HDZ-a, nego i cijele Hrvatske.

Ponosne na imenovanje naše Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije!

Naša Sunčana Glavak postat će eurozastupnica, Dubravka Šuica bit će potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju, bivša ministrica Marija Pejčinović Burić preuzela je dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, a u proljeće je naša Ivana Maletić postala članica Revizorskog suda EU-a u Luksemburgu. To je dokaz naše pune podrške ženama.

ZA predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović!

Hrvatska je 2015. dobila i prvu predsjednicu države. Zajednica žena HDZ-a, uz sve članove stranke, daje snažnu potporu kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović i čvrsto smo uvjerene u njezinu novu pobjedu!

PREDSJEDNIŠTVO ZAJEDNICE ŽENA HDZ-a

Nakon konferencije za medije Nade Murganić, održana je sjednica Predsjedništva Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ na kojoj su analizirane zakonodavne aktivnosti naše Vlade u cilju učinkovitije borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji. I s koje je uglas poručeno:

ZA nultu stopu tolerancije na svaki oblik nasilja, ZA pravednije kazne za nasilnike & ZA pružanje veće pomoći žrtvama!

A A A