Vijesti
23. 9. 2019.

U 3 godine prosječna je plaća porasla za više od 700 kuna - Radimo na tome da raste i dalje!

Ministar financija dr. sc. Zdravko Marić sinoć je za RTL govorio o pozitivnim učincima porezne reforme i njenom novom, 4. krugu.

- Dok god pričamo o smanjenju, a ne povećanju poreza, to je dobro. Poanta reforme jest da građani žive bolje - istaknuo je ministar.

Sretniji sam jer činim dobre stvari

Sami Marić je napomenuo da i on živi bolje, ali ne ako se gleda isključivo u materijalnom smislu:

- Imao sam u karijeri i veće plaće od ove sada, no kad sam se prihvatio ministarske dužnosti obećao sam sebi da ću raditi na pozitivnim promjenama - probati uravnotežiti proračun, smanjiti javni dug, podići kreditni rejting, porezno rasteretiti građane i poduzetništvo... Sve to i činimo, i stoga sam sretniji i živim bolje.

Građani najbolje znaju učinke reforme

Dodao je da u iskorake nabolje nema namjeru uvjeravati one koji ih ne žele vidjeti - građani najbolje znaju pozitivne efekte porezne reforme:

- U zadnje tri godina prosječna plaća porasla je 700 i nešto kuna. Ne možemo očekivati da preko noći bude udvostručena. I mjera ukidanja, odnosno smanjenja poreza na dohodak za mlade zaposlenike polučit će pozitivne učinke. Ali tu su i druge dobre stvari, svatko od nas, primjerice, ima neki kredit. I jako dobro znamo kakve su kamate danas, a kakve su bile prije tri, četiri godine. No, ne smije se stati, treba raditi dalje.

Trgovci nisu iskazali dobru volju

Odgovorio je i na pitanje novinara da se kod smanjenja PDV-a na hranu vidjelo da „ipak sva dobra volja ostaje na trgovcima“:

- Osim samog tržišta, nitko nikome ne može naložiti da učini ovo ili ono. Zašto neki nisu pojeftinili?  Rekao bih da je to odgovor onima koji bez analize, kao da je to univerzalni čarobni štapić, jedino i za sve ponavljaju „smanjite poreze“.

Uskoro smanjenje opće stope PDV-a

Vlada će uskoro ispuniti i predizborno obećanje HDZ-a o smanjenju opće stope PDV-a s 25 na 24 posto:

- PDV nije samo pitanje ispunjavanja obećanja, iako time naša politika šalje poruku kredibiliteta. Sabor je smanjenje opće stope već izglasovao, samo s odgodom primjene. 1,8 milijardu kuna iznosi efekt na državu, ali isto tako je legitimno pitanje hoće li građani to konkretnije osjetiti. Zato smo, ako gledamo zadnja dva kruga reforme, otvorili temu tzv. neoporezivih primitaka. No, dok god pričamo o smanjenju, a ne povećanju poreza, to je dobro.

A A A