Vijesti
25. 9. 2019.

Hrvatska neće mijenjati politiku prema ilegalnim migrantima - Iz dana u dan jačamo zaštitu naše granice!

Kao svaka odgovorna i suverena država, štitimo svoj teritorij te stoga kontinuirano osnažujemo svoje ljudske i tehničke kapacitete radi suzbijanja ilegalnih prelazaka i krijumčarskih mreža - poručuje dr. sc. Davor Božinović. 

Ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a u zadnjih je 10-ak dana u više navrata govorio o beskompromisnoj i kontinuiranoj zaštiti hrvatske granice od ilegalnih migranata i krijumčara ljudi - na velikoj konferenciji o domovinskoj sigurnosti (organizatori: MORH & Jutarnji list), u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“ (urednica: Eliana Čandrlić) & na 3. sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti (održanoj u Ravnateljstvu policije).

Donosimo, objedinjeno, Božinovićeve ključne poruke:

SPREMNI ZA SVAKI IZAZOV!

Hrvatska neće mijenjati svoju politiku prema ilegalnim migracijama. I dalje ćemo, kao ozbiljna država, čvrsto štititi našu granicu! Štoviše, iz dana u dan jačamo tu zaštitu i spremni smo odgovoriti na svaki izazov ako bi kojim slučajem došlo do povećanog priljeva nezakonitih migranata. Kao svaka suverena država, štitimo svoj teritorij te stoga kontinuirano osnažujemo svoje ljudske i tehničke kapacitete.

VEĆI PRITISAK, ALI I VEĆA EFIKASNOST!

Najveći migrantski pritisak imamo u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Ličko-senjskoj županiji. U 8 mjeseci 2018. zabilježeno je čak 211 posto više pokušaja nezakonitih prelazaka granica nego u istom razdoblju prošle godine. Ove smo godine, također, već uhitili više krijumčara ljudima nego cijele 2018. godine. To govori o snazi pritiska, ali i o povećanoj efikasnosti hrvatske policije - koja sa svim raspoloživim resursima i interdiscipliniranim pristupom čini granicu sigurnom!

Hrvatska neće dopustiti nezakonite migracije, kao što ih ne bi dopustila nijedna suverena država!

EU PREPOZNAJE NAŠ TRUD!

Naš trud je itekako prepoznala i Europska komisija. Osim što štitimo našu državnu granicu - koja je ujedno i najduža vanjska granica Europske unije - te suzbijamo pokušaje nezakonitih prelazaka i krijumčarske mreže koje su u znatnom porastu, Hrvatska ima ključnu ulogu i u onemogućavanju sekundarnih kretanja tražitelja međunarodne zaštite, koja su dovela u pitanje opstojnost europskog sustava azila i rezultirala uvođenjem kontrola na unutarnjim granicama Schengena.

HRVATSKA JE SIGURNA ZEMLJA!

Prema svi pokazateljima, sigurnost u Hrvatskoj bolja je nego prošle godine. Imamo, primjerice, 15 posto manje nasilnih djela prema strancima & 17 posto manje teških krađa. I turistička je sezona pokazala da je RH sigurna destinacija. A to je posljedica dobrog rada policije i sve učinkovitije suradnje s međunarodnim partnerima.

Novo poglavlje u suradnji Izraela i Hrvatske u zajedničkoj borbi protiv terorizma

A A A