Vijesti
11. 10. 2019.

Odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nije utemeljena na zakonu. Zabili su si autogol!

S obzirom da je proces imenovanja veleposlanika tajan, zakonski nisam ni bio u mogućnosti javno deklarirati kumsku vezu s Igorom Pokazom. No za tu činjenicu znali su svi akteri koji donose odluku o imenovanju - istaknuo je Andrej Plenković.

Predsjednik Vlade i HDZ-a održao je konferenciju za medije nakon što je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa donijelo odluku da je “povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja” zato što je Igor Pokaz imenovan na mjesto veleposlanika u Velikoj Britaniji.

Apsurdna odluka preglasavanjem 3:2

Naglasio je da ta apsurdna odluka nije jednoglasno donesena, već preglasavanjem 3:2, da je štetna za imidž samog Povjerenstva te da to što je bio Pokazov vjenčani kum prije 20 godina (1999.) nije bilo relevantno za njegovo imenovanje:

- Ujedno ta odluka u javnom prostoru meni čini malu štetu. Stoga je fer da se čuje i druga strana i da se hrvatskoj javnosti približi tematika o kojoj, ako se informiraju samo preko medija, ne mogu dobiti ni realnu ni cjelovitu sliku, nego parcijalnu, dezinformirajuću i negativnu.

Pokaz u MVEP od 1994.

Govoreći o Pokazu, aktualnom veleposlaniku u Ujedinjenom Kraljevstvu, podsjetio je da on radi u Ministarstvu vanjskih (i europskih) poslova još od 1994. te da je prvi put imenovan za veleposlanika prije 10 godina, i to u Stalnoj misiji RH pri NATO-u, o čemu su odlučivali ondašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, premijer Ivo Sanader i predsjednik RH Stjepan Mesić:

- Nakon toga je imenovan veleposlanikom u Rusiji, gdje je na dužnosti bio od 2012. do 2015. godine, a o njegovom su imenovanju odlučivali Vesna Pusić, Zoran Milanović i Ivo Josipović. Kada je pak predložen da postane veleposlanik u UK-u, o tome su odlučivali Marija Pečinović-Burić, Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković i nadležni saborski odbor. Već je treći put veleposlanik, u vanjskim je poslovima već 25 godina, a onda neki tvrde da sam “pokušao kuma prošvercati u diplomaciju”?!? Triput je triput. 

Plenković je istaknuo da odluka Povjerenstva nije temeljena na zakonu, nego je plod proizvoljne percepcije i interpretacije troje njegovih članova:

- To govorim kako bih do kraja izbanalizirao i istrivijalizirao rezoniranje nekoliko članica i članova Povjerenstva. Sudska praksa rušila je slične odluke na Upravnom sudu. 

Izbor veleposlanik - tajni postupak

Predstavio je način izbora veleposlanika i kazao da se radi o tajnom postupku te da nije jasno kome bi to mogao „javno deklarirati“ da ga s Pokazom veže kumstvo, ali ni to kakvu bi imao korist od njegovog imenovanja za veleposlanika:

- Osobno poznajem veliki broj veleposlanika, neke i po 25 godina, te se s njima češće čujem i viđam nego s Pokazom.

Miru Bulja za veleposlanika!

Plenković je ustvrdio da je politička oporba izmanipulirala Povjerenstvo jer je - ne zaboravimo -prijavitelj bio saborski zastupnik Mosta Miro Bulj:

- Ovo je diskvalificirajući autogol Povjerenstva koje ne živi u ovom svijetu. Razmotrit ćemo da li da zovemo Pokaza na konzultacije, a ako ga smijenimo, razmotrit ću ozbiljno da imenujemo Bulja za veleposlanika u Velikoj Britaniji. Kako bi svojim sposobnostima riješio problem Brexita.

Na pitanje novinara kako će reagirati na odluku, predsjednik Plenković je rekao da će vidjeti kad je dobije u pisanom obliku, ali da se neće miješati u rad Povjerenstva, dodavši da će morati mijenjati Zakon o sprječavanju sukoba interesa više od onog što je ranije bila namjera - jer su neke njegove formulacije suviše rastezljive.

A A A