Vijesti
12. 10. 2019.

Istina o plaćama u školstvu: Naša Vlada povećala osnovicu za 587 kuna (+11.49%), a Milanovićeva za ravno - 0!

SDP - LICEMJERJE IM JE IME! Očekivano, i „zaboravni“ Zoran Milanović i njegov udarnik Gordan Maras stali su uz štrajk u školama. I tvrde da su zahtjevi sindikata, teški 400 milijuna kn, „trošak koji si Vlada može priuštiti“. Pa zašto ta sredstva nisu dali dok su bili na vlasti?

Upravo obratno, u SDP-ovu mandatu pale su plaće zaposlenima u obrazovanju jer su im ukinuli božićnicu i regres, skresali troškove prijevoza, dnevnice, visinu osnovice za jubilarne nagrade…

SDP - Nula. Zero

Što se tiče same osnovice plaća prosvjetara, naša Vlada ju je u 3 godine podigla za 587 kuna (+11.49%), a pregovaramo i o dodatnom povećanju. A SDP? U cijelom mandatu povećali su osnovicu za ravno - 0 kuna. Nula. Zero. A pritom danas imaju obraza tvrditi da su „zapanjeni HDZ-ovom bahatošću“. Mi smo pak, moramo priznati, zapanjeni njihovim licemjerjem.

A odnos prema štrajku? Najbolje je citirati samog Milanovića (25.09.2015.): „Štrajk prosvjetara izazvat će revolt kod građana jer je potpuno promašen. Ova vrsta pokušaja ucjene je komična, a najviše stradaju roditelji“.

Milanović: Štrajk prosvjetara je besmislen

Brojkama protiv laži

S obzirom na niz laži koje se ovih dana iz SDP-a plasiraju, dodajmo još konkretnih brojki - koje su lako utvrdive.

U mandatu naše Vlade povećali smo proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja za 2.9 milijarde kuna, od čega najveći dio za materijalna prava zaposlenika - oko 2 mlrd.

Kumulativno, za našeg je mandata u proračunu, samo za materijalna prava zaposlenika u javnim i državnim službama, osigurano gotovo 10 mlrd. kuna.

Vratili smo regres i božićnicu itd.

Za razliku od Vlade SDP-a koja je - kako smo već naveli - zaposlenima u obrazovanju smanjila plaće, ukinula božićnicu i regres, smanjila prava za troškove prijevoza, visinu dnevnice, visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada, ova je Vlada u svom mandatu:

  • 2017. osigurala rast osnovice 2+2+2
  • vratila regres i božićnicu za javne i državne službe: 600 milijuna kuna godišnje (samo MZO oko 225 milijuna)
  • povećala prava za troškove prijevoza (na razini javnih službi ukupno dodatnih 150 mil. kuna godišnje)
  • povećala visinu dnevnice sa 150 na 170, pa sad na 200 kuna
  • povećala visinu osnovice za izračun jubilarnih nagrada
  • zaključila granske kolektivne ugovore za osnovno i srednje obrazovanje te za sustav visokog obrazovanja i znanosti kojim su ugovorena nova prava (50 milijuna kuna na godišnjoj razini)
  • samo u 2019. rebalansom za plaće 3+2% osigurala na godišnjoj razini 550 milijuna kuna u sustavu znanosti i obrazovanja.

Kontinuirani rast plaća

Ova Vlada od početka mandata vodi odgovornu fiskalnu politiku, a paralelno s tim radi i na povećanju plaća državnih i javnih službenika u granicama mogućnosti. U kratkom vremenskom roku usmjerili smo trendove u pozitivnom smjeru i paralelno s tim radili na čitavom nizu prioriteta koje smo označili kao važne za financiranje iz proračuna, a jedan od tih prioriteta je i politika plaća.

Osnovica plaće do današnjeg dana porasla je za 11.49 posto. Dakle, Vlada je paralelno s konsolidacijom javnih financija dizala plaće svim državnim i javnim službenicima. Ujedno, Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine.

A A A