Vijesti
24. 10. 2019.

Naš međunarodni položaj neusporedivo je čvršći, a ekonomski pokazatelji bolji nego prije 3 godine!

(VIDEO) Andrej Plenković u Dnevniku HTV-a: U 4. godini mandata prioritetno ćemo raditi na daljnjem rastu investicija, još boljoj apsorpciji EU novca & aktivaciji 110 mlrd. kn iz mirovinskih fondova. Želimo nastaviti mijenjati Hrvatsku nabolje. Ali ako se ne možemo dogovoriti - spremni smo na izbore u svakom trenutku!

S predsjednikom Vlade RH i HDZ-a razgovarao je kolega Mladen Sirovica. Teme: ulazak u Schengen, ekonomska postignuća u dosadašnjem dijelu mandata & prioritetima u 4. godini naše Vlade, štrajk u prosvjeti, razgovori s koalicijskim partnerima, ali i mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora.

Jasna potpora Europske komisije

Plenković je istaknuo da je odluku Europske komisije o spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengen osobno došao u Zagreb, u znak daljnje podrške, potvrditi povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos.

Avramopoulos: S Hrvatskom u Schengenu, EU će se bolje zaštititi od ilegalnih migracija!

Još jedan veliki europski uspjeh - Hrvatska ispunila sve kriterije za pristupanje Schengenu!

Kontaktima sa svim članicama do konsenzusa

Pritom je predsjednik Vlade i HDZ-a zahvalio ministrima Davoru Božinoviću i Draženu Bošnjakoviću te svim službama i djelatnicima MUP-a i hrvatskog pravosuđa zahvaljujući čijem je trudu Komisija mogla objektivno konstatirati da je Hrvatska ispunila sve kriterije i Europskom vijeću preporučila da se naša zemlja čim prije pridruži schengenskom prostoru.

Naše pristupanje Schengenu u interesu je svih članica EU-a, pa tako i Slovenije!

- Vjerujem da ćemo u političkim i diplomatskim kontaktima koja slijede svim državama članicama EU-a uspješno predočiti svoja postignuća - jer Europsko vijeće mora konsenzusom donijeti konačnu odluku o našem pristupanju. Pred nama je hrvatsko predsjedanje EU-om, a nije običaj da takav „dossier“ bude na dnevnom redu o samoj zemlji koja predsjeda - rekao je Plenković ne želeći spekulirati o datumu ulaska Hrvatske u Schengen.

Naša korektna ponuda prosvjetarima je na stolu

Vezano za štrajk prosvjetara i na pitanje je li (novo) povećanje osnovice za 6.12 posto njegova konačna ponuda, Plenković je odgovorio da Vlada poštuje učitelje, ali i da vodi politiku fiskalne konsolidacije.

- Naša je ponuda sindikatima na stolu, ona je dobra i korektna. I dalje mislim da nema nikakvog razloga za štrajk. Žao mi je zbog toga. Štrajk izaziva poteškoće i djeci i roditeljima. Sustav obrazovanja ima 90.000 zaposlenih, to su jako velika sredstva kada gledamo ukupnu masu plaća. Zbog novog povećanja osnovice plaća i odustali smo od najavljenog smanjenja stope PDV-a s 25 na 24 posto - kazao je Plenković te ponovio da je u mandatu ove Vlade plaća zaposlenicima u državnom i javnom sektoru samo povećanjem osnovice porasla 18 posto, a uz pozitivne učinke porezne reforme i više od 20 posto.

Koeficijenti - ispravljanje nepravdi poslije 20 godina

Što se tiče prijepornih koeficijenata, sam je naglasio da su nepravedni i nelogični u mnogim segmentima.

- Apeliram na sindikate, posebno na učitelje i profesore, na razuman pristup. Angažirat ćemo ako treba i vanjske konzultante kako bismo odradili posao koji 20 godina nitko nije uspio pravedno i kvalitetno napraviti. Pritom ćemo staviti naglasak na adekvatnu valorizaciju rada i aspekt produktivnosti. Moramo honorirati one koji su dobri - rekao je Plenković uz poruku da je Vlada otvorena za dijalog.

S predloženim rastom osnovice od 6.12%, plaće bi se povećale za više od 20% u mandatu jedne Vlade. Zar je to razlog za štrajk?

Novo povećanje minimalne plaće

Najavio je da će idućeg tjedna na Vladi biti odluka o minimalnoj plaći, koju ćemo nastaviti podizati - od 2.496 kuna neto na početku mandata, preko 3.000 kuna koliko iznosi danas - no nije mogao još otkriti koliko će porasti.

- Vlada će voditi računa o onima koji imaju najmanje plaće, ali i da poslodavci ne dođu u probleme koji bi uzrokovali otpuštanja.

Proračunska ravnoteža

Dodao je da je proračunska ravnoteža osnovni cilj politike Vlade.

- Bilo bi loše da u posljednjoj godini mandata prolijemo mlijeko koje smo do sada skupljali - kazao je predsjednik Vlade i HDZ-a, podsjetivši da su fiskalna konsolidacija i pozitivni gospodarski trendovi omogućili povratak investicijskog kreditnog rejtinga.

- To je dio naše politike cjelovitog pristupa kako bismo čitavi sustav postavili na pozitivne osnove.

Godina podizanja životnog standarda, stvaranja radnih mjesta, ubrzanog razvoja & ostvarivanja nacionalnih interesa!

Ako se možemo dogovoriti - idemo dalje

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na odnose u vladajućoj koaliciji.

- Ušli smo u četvrtu godinu rada Vlade. Normalno je da svi politički akteri traže svoju vidljivost. To poštujem. Ali HDZ ima odgovornost za širu sliku. Držimo koaliciju kako bi Hrvatska nastavila u dobrom smjeru - ZA gospodarski rast, ZA nikad veću zaposlenost & nikad manju nezaposlenost, ZA veće plaće, ZA manju polarizaciju u društvu, ZA procesuiranje ratnih zločina, ZA demografsku revitalizaciju... O svim tim postignućima jako se malo govori u medijima.

Radimo s partnerima na proračunu i poreznoj reformi. Ako se možemo dogovoriti - idemo dalje. Ako ne možemo - HDZ i ja osobno je spremni smo na izbore u svakom trenutku! - napomenuo je.

Horvat & Božinović: Ništa se ne može postići ultimatumima. Prijevremeni izbori? Spremni smo na sve izazove!

Nastavljamo s povećanjem ulaganja

U zadnjoj godini mandata Vlada će, kazao je Plenković, prioritetno raditi na boljoj apsorpciji europskih sredstava, povećanju ulaganja, mobilizaciji 110 milijardi kuna koje imaju mirovinski fondovi i aktivaciji tržišta kapitala.

- U procesu Europskog tečajnog mehanizma II radimo na tome da država proda manjinske udjele u pojedinim društvima. Smatramo da ćemo na taj način također potaknuti ekonomiju - rekao je Plenković.

Nikada čvršći međunarodni položaj

Naglasio je da je pozicija Hrvatske u odnosu na onu od prije tri godine neusporediva.

- Naš međunarodni položaj nikada nije bio čvršći, a ekonomski pokazatelji nikada bolji!

Moji su ciljevi ostvareni - EPP je dobio predsjednicu Europske komisije, a Hrvatska potpredsjednicu!

A A A