Vijesti
24. 10. 2019.

Odlučni smo u promicanju temeljnih europskih vrijednosti za koje su Hrvati platili veliku cijenu u Domovinskom ratu!

Podjele su dovele do sve većeg populizma u EU-u, do neargumentiranih kritika svega onog što se pažljivo gradilo u 70 godina, ali i do nepovjerenja građana u sposobnost europskih institucija. Na te se izazove može odgovoriti jedino zajednički - poručio je Gordan Jandroković iz Strasbourga, s Europske konferencije predsjednika parlamenata Vijeća Europe.

Europska konferencija održava se od 1975. godine, svake dvije godine, a okuplja predsjednike parlamenata 47 država članica Vijeća Europe i država sa statusom promatrača ili partnera te predsjednike međunarodnih parlamentarnih skupština. Pridruženi su i parlamenti zemalja srednje Azije i Magreba.

Glavne teme ovogodišnje konferencije su „Naš zajednički europski dom: sljedećih 70 godina“, „Provedba UN-ove Agende 2030 i ciljevi održivog razvoja“ te „Žene u politici i javnom diskursu“.

U središtu zaštita ljudskog dostojanstva

U svojem obraćanju prvog dana, na temu „Naš zajednički europski dom: sljedećih 70 godina“, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković podsjetio je na razloge osnivanja Vijeća Europe i glavna postignuća tijekom 70 godina njegova postojanja:

- Poštovanje temeljnih ljudskih prava ono je što povezuje države članice i njihovu suradnju, a kao glavno postignuće ističem jedinstveni sustav Europske konvencije o ljudskim pravima i sve s njim povezane instrumente koji u središte stavljaju zaštitu ljudskog dostojanstva.

Privrženost Hrvatske zajedničkim načelima

Izdvojio je i ulogu Vijeća Europe u Hrvatskoj, posebno u svjetlu priprema za članstvo u Europskoj uniji. Govorio je i o brojnim izazovima koji imaju izravne posljedice na daljnju zajedničku izgradnju europskog projekta:

- Na te se izazove može odgovoriti jedino zajednički, pri čemu obrana zajedničkih vrijednosti i načela mora biti u središtu djelovanja. Tu je glavna odgovornost na državama članicama. Hrvatska je odlučna u promicanju temeljnih europskih načela i vrijednosti za koje su naši građani platili veliku cijenu braneći ih tijekom Domovinskog rata!

Izbjeći podjele & očuvati jedinstvo

Jandroković je naglasio da se uz kontinuirani i konstruktivni dijalog, međusobno razumijevanje i zajedničko djelovanje mogu izbjeći podjele i očuvati jedinstvo:

- A upravo su podjele dovele do sve većeg populizma u EU-u, do neargumentiranih kritika svega onog što se pažljivo gradilo u 70 godina, ali i do nepovjerenja građana u sposobnost europskih institucija.

Zaključno, predsjednik Hrvatskog sabora napomenuo je kako bi države članice trebale pronaći snagu i odgovornost, osmisliti prave politike i trajna rješenja koja mogu u potpunosti podržati njihovi građani.

 

A A A