Vijesti
30. 10. 2019.

Zaštita europskog načina života & rješavanje demografskih problema među prioritetima nove Europske komisije!

U sklopu predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, imenovana potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica prezentirala je pak prioritete svog rada i buduće europske vlade Ursule von der Leyen.

Novi poticaj europskoj demokraciji, Europski zeleni plan, gospodarstvo u interesu svih građana, Europa spremna za digitalno doba i snažna Europa u svijetu također su teme kojima će nova Europska komisija posvetiti posebnu pozornost - kazala je Šuica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije povijesni je trenutak za našu zemlju!

- Hrvatske nacionalne interese nastavit ćemo štititi i promicati u svim europskim institucijama - istaknula je.

Dugoročna vizija za ruralna područja

Šuica u prvih šest mjeseci povjereničkog mandata namjerava ustanoviti koji su glavni razlozi seljenja ruralnog stanovništva u gradove širom Europe i odrediti utjecaj demografskih promjena na različite skupine stanovništva, a sve u cilju definiranja mjera za rješavanje demografskih problema:

- Potrebna je dugoročna vizija za ruralna područja. Kao povjerenica poticat ću i politike za bolje usklađivanje poslovnog i privatnog života te za aktivno starenje.

Moramo čuti građane kakvu EU žele

Predstavnica Republike Hrvatske u EK zadužena je i za organiziranje Konferencije o budućnosti Europe, koja bi trebala započeti 2020. i trajati dvije godine.

Zamišljena je kao forum za povezivanje europskih građana, civilnog društva i europskih institucija s ciljem da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

- Moramo čuti mišljenje Europljana o tome kako se upravlja EU-om! - poručila je Šuica, zaključivši da je sigurna da će Hrvatska u prvih šest mjeseci iduće godine pokazati da zna i može uspješno voditi EU.

A A A