Vijesti
14. 11. 2019.

Sućut predsjednika Plenkovića u povodu smrti Branka Lustiga

Cijeli opus jedinog hrvatskog dvostrukog dobitnika Oskara obilježen je tragedijom židovskog naroda i strašnim osobnim iskustvom u nacističkim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen. Lustigova životna zadaća zacrtana je posljednjim riječima njegovih supatnika - da kaže svijetu kako su živjeli i kako su umrli. I učinio je to na najbolji mogući način, impresivnim radom na „Schindlerovoj listi“ - poručio je Andrej Plenković u pismu sućuti obitelji Lustig.

„Poštovana obitelji,

S velikom sam žalošću primio vijest o odlasku Branka Lustiga, najuspješnijeg hrvatskog filmskog producenta, glumca, cijenjenog suradnika američke Akademije filmske umjetnosti, suradnika najvećih svjetskih filmskih redatelja, predsjednika filmskog Festivala tolerancije, jedinog hrvatskog dvostrukog dobitnika Oskara i prestižne američke filmske nagrade Zlatni globus te počasnog građanina Grada Zagreba.

Opus obilježen tragedijom židovskog naroda

Cijeli je njegov umjetnički opus bio obilježen tragedijom židovskog naroda, osobnom nesrećom bivšeg logoraša Auschwitza i Bergen-Belsena te njegove obitelji stradale u koncentracijskim logorima.  Životna je zadaća Branka Lustiga, svjedočio je, zauvijek zacrtana posljednjim riječima njegovih supatnika - da kaže svijetu kako su živjeli i kako su umrli.

I učinio je to na najbolji mogući način, impresivnim radom na „Schindlerovoj listi“, jednom od najvećih filmova svih vremena s tematikom Holokausta - za koji je zasluženo dobio prvog Oskara, kao i Zlatni globus.

Strašno iskustvo dječaka u nacističkim logorima

Samo se vrhunskim stvaralačkim činom moglo izreći strašno iskustvo dječaka koji je upoznao život i smrt u nacističkim logorima. Posve je očekivano svoju nagradu darovao Muzeju Holokausta u Izraelu, iniciravši i zakladu posvećenu prikupljanju snimljenih razgovora s preživjelim svjedocima Holokausta.

Neumorno stvarajući filmove, desetljećima je držao i predavanja na hrvatskim i svjetskim sveučilištima i školama, posebno se baveći educiranjem mladih. Jedna od poruka koju moramo pamtiti jest da oružje za masovno uništenje nisu bombe, nego mržnja među ljudima, nesnošljivost i zaslijepljenost, jer kad bi se to zaboravilo, značilo bi da je zlo pobijedilo.

Lustig je pobijedio

Istina je da je Branko Lustig svojom umjetničkom i ljudskom poslanicom pobijedio.

U ime hrvatske Vlade i svoje osobno ime, molim vas da primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja“.

A A A