Vijesti
7. 12. 2019.

Dr. Tuđman - vizionar čija nas mudrost i hrabrost i danas obvezuju! Ponosni smo i sretni što smo imali takvog državnika!

Andrej Plenković sudjelovao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je preminuo 10. prosinca 1999. godine. „Tuđmanova era neponovljiva je u povijesti našeg naroda. Ispunila su se Kissingerova predviđanja da će prava valorizacija Tuđmanove povijesne uloge doći nakon njegovog života“.

Prije same svečanosti, predsjednik HDZ-a i Vlade RH položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomenika dr. Franji Tuđmanu na Poljani kneza Trpimira. Poručio je da Tuđman bio vizionar koji je u najsloženijim povijesnim okolnostima prepoznao prijelomni trenutak na europskom kontinentu i pronašao snage - uz potporu hrvatskog naroda te uz hrabrost i žrtvu hrvatskih branitelja - da ostvari svoju ideju slobodne i samostalne države:

- Njegova nas državnička mudrost i odvažnost i danas, skoro 30 godina poslije, obvezuju da gradimo Hrvatsku koja je dio moderne Europe, koja je sigurna, gospodarski prosperitetna i socijalno uključiva zemlja, koja u svojoj punini dijeli vrijednosti s kojima je prvi hrvatski predsjednik poveo svoj narod u slobodu.

IZ SPLITSKOG HNK: Hrvati su imali sreću slijediti vođu kao što je bio Tuđman!

Svečanost u Hrvatskom narodnom kazalištu započela je minutom šutnje za pokojnog dr. Franju Tuđmana i sve ubijene i poginule hrvatske branitelje, nakon čega je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svom obraćanju podsjetio da je dr. Tuđman još 1995. proglašen počasnim građaninom Splita:

- Cijeli njegov život obilježen je borbom za hrvatsku samostalnost. Svojom vizijom uskrnuća hrvatske države poveo je naš narod. Iz svih je bitaka izašao kao pobjednik i uveo je Hrvatsku u Europu. Nitko neće ostati upisan zlatnim slovima u hrvatsku povijest kao Franjo Tuđman!

I dalje na pobjedničkom putu!

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban kazao je pak da je hrvatski narod imao sreću slijediti vođu kao što je bio dr. Tuđman:

- Bio je izložen nesmiljenom političkom linču i progonu, no nije ga to pokolebalo. Poslije 9 stoljeća, oživotvorio je snove našeg naroda i stvorio samostalnu Hrvatsku, i to dok su Europa i svijet prekriženih ruku promatrali velikosrpsku agresiju. I danas želimo slijediti primjer prvoga hrvatskog predsjednika. Želimo ponovno biti pobjednici, a kako bismo to ostvarili, moramo građanima vratiti poštovanje i optimizam. Upravo tim putem idemo!

ANDREJ PLENKOVIĆ: Tuđmanova era - neponovljiva u životu jednog naroda!

U svom govoru, predsjednik Plenković prisjetio se noći s 10. na 11. prosinca 1999. kada je ondašnji predsjednik Hrvatskog sabora akademik Vlatko Pavletić objavio da je preminuo dr. Tuđman:

- Za sve nas koji smo imali čast biti dijelom tih dana ponosa i slave smrt predsjednika Tuđmana značila je kraj jedne ere, koja se u životu jednog naroda može kvalificirati kao - neponovljiva. Dr. Tuđman je prepoznao povoljne međunarodne okolnosti i u zajedništvu svih Hrvata ostvario svoju državotvornu viziju - sve što je sanjao i želio! Možemo slobodno reći da je, na sreću svih nas, ulovio Kairosov čuperak u letu.

Velika uloga kardinala Kuharića & naše Katoličke crkve

 Povjesničar, političar, vrhovni zapovjednik, stvaratelj, pobjednik - sve se to utjelovilo u prvome hrvatskom predsjedniku! - nastavio je Plenković:

- Ponosni smo i sretni što smo imali takvog državnika! Potporu je Tuđmanu dao ne samo hrvatski narod plebiscitarno, nego ga je podržala i Katolička crkva, institucija koja nas održava, hrani, okuplja - koja kroz naše kršćanske korijene učvršćuje hrvatsku tradiciju i nacionalni identitet. Veliku ulogu u tom procesu imao je kardinal Kuharić, upravo je njihov odnos u mnogome učvrstio tako snažnu potporu hrvatskog naroda dr. Franji Tuđmanu.

Nacionalna pomirba & povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske

Istaknuo je da je Tuđman u svojoj doktrini znao na razuman i lucidan način integrirati naslijeđe Ante Starčevića i Stjepana Radića, ali i pozitivne elemente hrvatske ljevice:

- Tuđman je poznavao duboke rane koje su nam osobito kroz 20. stoljeće ostavile silne podjele između pojedinih skupina hrvatskog naroda. Stoga je njegova ideja pomirbe možda i najljepša i najsnažnija poruka  Hrvatskoj. Imao je snage i za drugu fazu pomirbe, koju je odigrao mirnom reintegracijom Hrvatskog Podunavlja.

Podsjetio je i na Tuđmanovu ključnu ulogu u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske:

- Bila je to zahtjevna, teška zadaća, ali je i tu uspio. U trenucima kada je Hrvatska bila pod režimom sankcija u smislu zabrane uvoza oružja našao je načina kako da Hrvati izvan Hrvatske pomognu financijski stvoriti preduvjete da se Domovina obrani, a tu vezu njegovao je i kasnije.

Tuđman je pokazao da imamo snagu vratiti okupirani teritorij

Plenković je također naglasio da je Tuđmanova ostavština veličanstvena, podsjetivši kako je vodio oslobodilačke operacije Bljesak i Oluju te pokazao da Hrvatska vojska i policija imaju snagu vratiti okupirani teritorij:

- Tuđman je izbjegao je ciprizaciju Hrvatske. I na nedavnom summitu NATO-a u Londonu napomenuo sam da je Hrvatska jedina članica Sjevernoatlantskog saveza koja zna kako je to bez kišobrana kolektivne sigurnosti biti napadnut, koja je doživjela agresiju i okupaciju svog teritorija - s više od 15.000 poginulih, 60.000 ranjenih i 30 milijardi dolara ratnih šteta.

Bez obzira na različita stajališta, NATO je čvrst. Moramo dalje osnaživati suradnju u obrani i sigurnosti

Pravi, istinski, jedini hrvatski suverenist!

Ispunila su se - poručio je Plenković pri kraju govora - predviđanja Henryja Kissingera da će prava valorizacija Tuđmanove povijesne uloge doći nakon njegovog života.

- Moram to reći ovom prigodom: Tuđman je pravi, istinski,  jedini hrvatski suverenist, za razliku od mnogih koji o tome danas 30 godina poslije pričaju. On je tu zadaću ispunio tada kad je trebalo! - zaključio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH

A A A