Vijesti
10. 12. 2019.

Dr. Franjo Tuđman ostavio je neizbrisivi trag u povijesti hrvatskog naroda!

U povodu 20. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika, u ime Republike Hrvatske zajednički su vijenac na njegovom grobu na zagrebačkom Mirogoju položili predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji je potom sudjelovao na okruglom stolu „Dr. Franjo Tuđman, vrhovni zapovjednik i državnik“ na Hrvatskom vojnom učilištu.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća, predsjednik Plenković na Mirogoju je u izjavi za medije istaknuo neizmjerni doprinos prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a slobodnoj Hrvatskoj:

- Dr. Tuđman je kao povjesničar, kao zapovjednik, kao političar, kao državnik, a prije svega kao pobjednik, ostavio neizbrisivi trag u povijesti hrvatskog naroda. Svojom mudrošću i znanjem iskoristio je prekretnički trenutak na europskom kontinentu kako bi hrvatskom narodu ostvario tisućljetni san slobodne, samostalne i neovisne države.

IN MEMORIAM: Dr. FRANJO TUĐMAN (10. prosinca 1999. - 10. prosinca 2019.)

Ključna uloga u presudnim trenucima

Dodao je da su se na Tuđmanovu posljednjem počivalištu okupili kao državni vrh, ali i kao duboki poštovatelji njegovog djela, državničke uloge u presudnim trenucima za hrvatsku slobodu, neovisnost, demokraciju, za oslobađanje okupiranih područja i mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja.

- Odajemo poštovanje i Tuđmanovu vrlo jasno zacrtanom smjeru razvoja hrvatskog društva u političkom, gospodarskom, socijalnom i međunarodnom pogledu.

OKRUGLI STOL: Dr. Franjo Tuđman - vrhovni zapovjednik i državnik

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a potom je sudjelovao na Okruglom stolu na temu „Dr. Franjo Tuđman, vrhovni zapovjednik i državnik“ na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon projekcije filma o prvome hrvatskom predsjedniku, kazao je da upravo mladi moraju znati sve što je bitno, referentno i strateški važno za hrvatsku državu i hrvatski narod, a sintetizirano je u tih deset godina koliko je dr. Franjo Tuđman obnašao dužnost predsjednika RH.

Jedinstvene, neponovljive, presudne godine za hrvatski narod

To su bile jedinstvene, neponovljive i presudne godine za hrvatski narod - naglasio je Plenković dodajući da je dr. Tuđman zahvaljujući svom velikom životnom iskustvu prepoznao velike tektonske promjene na europskom kontinentu:

- Treba voditi računa da se promjene, poput pada Berlinskoga zida, događaju u trenutku kada je predsjednik Tuđman u vrlo zreloj fazi života i pun iskustva. Do tada je sudjelovao u II. svjetskom ratu kao antifašist. U tom je trenutku povjesničar i disident i političar s jasnom vizijom kako doći do tisućljetnoga sna hrvatskoga naroda, a to je - hrvatska država.

Plebiscitarna potpora hrvatskog naroda

Napomenuo je da danas ne smijemo zaboraviti okolnosti u kojima se to zbivalo, kada u Hrvatskoj još nema demokracije, nema pluralizma, nema slobodnih medija, a što se tiče međunarodnih okolnosti, postojale su sve moguće rezerve prema Hrvatskoj kao samostalnoj državi.

- Zemlja je pod režimom embarga na uvoz oružja. Agresija i početak okupacije praktično kreću 17. kolovoza 1990. godine. U takvim okolnostima izišao je s konceptom hrvatske države, slobode i demokracije te dobio plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda. I u prikazanom filmu se vidi koliko je hrvatski narod stao uz predsjednika Tuđmana i na izborima i na referendumu.

Uloga Katoličke crkve

Predsjednik Plenković izdvojio je i ulogu Katoličke crkve, kazavši da je prepoznala povijesni trenutak za hrvatski narod i dala snažnu potporu tim presudnim godinama. Rekao je i da je utjecala na vrlo jasan put predsjednika Tuđmana, a onda i na put hrvatske slobode, kao i na stvaranje najveće i najsnažnije političke stranke, koja i dandanas ima tu ulogu u hrvatskom društvu.

- Malo je stranaka vršnjakinja Hrvatske demokratske zajednice koje su 30 godina nakon utemeljenja tako snažne i utjecajne u zemljama srednje i istočne Europe.

Tuđmanova politička ostavština toliko je snažna, naglasio je Plenković, da svi oni koji imaju čast slijediti glavne smjernice njegovoga političkoga djelovanja imaju i obvezu jačati ono što je on Hrvatskoj ostavio i što joj je dao.

Snaga za pobjedu - snaga za pomirbu

- Imao je znanja kao zapovjednik, uz potporu svih vas koji ste dali nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, osloboditi hrvatska okupirana područja te izvesti operacije poput Bljeska i Oluje. I to brzo, munjevito i dobro pripremljeno i na međunarodno-diplomatskoj razni.

Predsjednik Vlade i HDZ-a naveo je da je prvi hrvatski predsjednik imao snage za pomirbu i mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja, ocijenivši da to može samo veliki državnik.

- Kao što je na početku kazao: 'Ajmo najprije napraviti pomirbu unutar hrvatskoga naroda, idemo povezati domovinsku i iseljenu Hrvatsku, tako je kao državnik pobjednik koji je ostvario strateške ciljeve imao snage pružiti ruku i prema srpskoj manjini u Hrvatskoj. To može samo veliki čovjek i vizionar.

Franjo Tuđman - najveći hrvatski suverenist

Plenković je posebno istaknuo da je prvi hrvatski predsjednik svima nama ostavio osjećaj pripadnosti i privrženosti ideji hrvatske države, naglasivši da je upravo zato bio i najveći hrvatski suverenist.

- Svi ciljevi politike suverenosti realizirani su tada, a to je da je država koja nije imala pluralizma, niti je bila samostalna, niti je imala tržišnu ekonomiju, postala međunarodno priznata i slobodna zemlja s cjelovitim teritorijem. 

Kazao je da se ta suverenost u današnje vrijeme globalizacije i procesa europskih integracija manifestira jačanjem država kroz sudjelovanje u onim istim procesima koje je predsjednik Tuđman definirao u svom govoru u Hrvatskom saboru 30. svibnja 1990. godine, naglasivši da je tada zacrtao i europski i atlantski put zemlje.

Očuvanje digniteta Domovinskog rata

- I stoga, posebno poštujući doprinos koji je on učinio u pogledu oslobađanja teritorija, a posebno poštujući ulogu hrvatskih branitelja u stvaranju hrvatske države, zajednički smo učinili sve u zadnjih nekoliko godina da osiguramo dignitet Domovinskog rata - kazao je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada poboljšala položaj hrvatskih branitelja te da nastavlja jačati Hrvatsku vojsku i policiju.

- Znamo koliko je predsjednik Tuđman držao do stupova hrvatskog društva i hrvatske države. A to i branitelji i vojska i policija - jesu! 

Na svima nama je da njegujemo Tuđmanovu baštinu

Spomenuo je i da je naša Vlada poslije 20 godina vratila Dan državnosti na 30. svibnja. Ne umanjujući važnost drugih datuma važnih za hrvatsku državu, podsjetio je da je taj nadnevak bio početak procesa u trajanju od skoro dvije godine kada su donesene sve strateške i ključne institucionalne odluke koje su stvorile okvir za pravni temelj hrvatske države.

- Sve sam uvjereniji da smo s primjerenom povijesnom distancom od skoro 20 godina ispravili jednu pogrešku. I siguran sam da će i hrvatski narod, kao što je s emocijama obilježavao 30. svibnja do 2001. godine, to činiti i u budućnosti. A na svima nama je da njegujemo baštinu prvog hrvatskoga predsjednika, da poštujemo simbole hrvatske države i da budemo svjesni povijesnih trenutaka koji su se zbili u tom prvom Tuđmanovom desetljeću za hrvatsku državu.    

A A A