Vijesti
12. 12. 2019.

Povećanje naknade za roditeljski dopust na 5.645 kuna ozbiljna je i opipljiva demografska mjera!

(VIDEO) Na početku našeg mandata naknada za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta iznosila je 2.663 kune. Povisili smo je prvo na 3.326 kuna, pa na 3.991, a sada na 5.654, što je više nego dvostruko - istaknuo je Andrej Plenković otvarajući sjednicu Vlade. Najavio je i podizanje praga za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za umirovljenike, a pozdravio je i stručno mišljenje nezavisnog odvjetnika Suda EU-a da taj sud nije nadležan za pitanje granice između RH i Slovenije.

Govoreći o 10. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana u ponedjeljak u Vukovaru, predsjednik Vlade i HDZ-a istaknuo je da je dosad kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno 11.3 milijarde kuna za brojne projekte u zdravstvu, gospodarstvu, infrastrukturi, kulturi, prirodnoj baštini, poljoprivredi i ruralnom razvoju u pet slavonskih županija.

Projekt Slavonija - ispravan potez

To je 60.4 posto od ukupno mogućih 18.7 milijardi kuna, dodao je Plenković, a dosad je isplaćeno 4.5 milijarde kuna.

- Nastojat ćemo da u idućem sedmogodišnjem proračunu Europske unije Projekt Slavonija, Baranja i Srijem dobije jednako snažnu potporu.

U okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem do 30. studenog ugovoreno 11.3 milijarde kuna

Podizanje praga za besplatno dopunsko osiguranje

Osvrnuo se i na sastanak sa sindikatima umirovljenika i Maticom umirovljenika Hrvatske, na kojem je razmotren cenzus za oslobađanje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

- Zahvaljujući našoj mirovinskoj reformi i indeksaciji, mirovine rastu. Stoga je dio naših sugrađana dospio iznad praga do kojeg su zakonski imali pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

Kazao je da je dogovoreno da će se ovo pitanje riješiti u dva koraka. Prvi je izmjena praga - dakle, da se povisi - a drugi je pronaći trajni mehanizam usklađivanja kako više ne bi dolazilo do apsurdnih situacija da mirovine rastu, ali da zbog plaćanja dopunskog osiguranja umirovljenicima na kraju ostane manje sredstava.

- Moramo naći održivo rješenje kako bi umirovljenici bili zadovoljni - poručio je predsjednik Plenković i dodao da će nadležna ministarstva zakonskim izmjenama adresirati ovaj problem.

3. povećanje roditeljskih naknada u ovom mandatu

Najvažnijom točkom dnevnog reda današnje sjednice izdvojio je izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Istaknuo je da se povećava maksimalni iznos naknade plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje s dosadašnjeg limita od 3.991 na 5.654 kune. Radi se o drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta, pojasnio je Plenković, pa će sada, primjerice, netko tko ima 7.000 kuna plaću, prvih šest mjeseci primati puni iznos, a drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta 5.645.

Podsjetio je da je na početku mandata ove Vlade naknada za tih drugih šest mjeseci iznosila 2.663 kune. Povisili smo tu naknadu prvo na 3.326 kuna, pa na 3.991, a sada na 5.654, što je više nego dvostruko.

- To je ozbiljna i opipljiva demografska mjera - poručio je Plenković i dodao da će oni koji imaju plaću ispod 5.654 kune cijeli roditeljski dopust dobivati 100 posto plaće.

Sud EU-a nije nadležan za razgraničenje

Na kraju se osvrnuo na vijest sa Suda Europske unije u Luxembourgu. Nezavisni odvjetnik Suda EU-a Priit Pikamae, naime, iznio je mišljenje o prigovoru nedopuštenosti koji je RH podnijela Sudu u postupku koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske.

- U svom stručnom mišljenju potvrdio je sve ono što je Hrvatska naglasila, bilo u svom podnesku, bilo u raspravi koja je održana u srpnju, a to je da Sud nije nadležan za pitanje razgraničenja između nas i Slovenije.

Bilateralno pitanje riješiti dogovorom

Podsjetio je da još predstoji sama odluka Suda.

- Još jednom poručujemo Sloveniji, kao što smo u više navrata rekli i aktualnom premijeru Šarecu i bivšem Ceraru, da smo dvije susjedne zemlje i prijateljske zemlje koje veže puno više pozitivnih stvari, nego što nas dijeli jedno otvoreno pitanje - koje je ipak naslijeđe raspada bivše države. Spremni smo to pitanje rješavati dogovorom s kojim će obje strane biti zadovoljne - zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a.

A A A