Vijesti
14. 12. 2019.

Davor Božinović iz Washingtona: Hrvatima uskoro neće biti potrebna viza za SAD!

RH je među EU članicama jedan je od najvažnijih partnera SAD-a & prirodni saveznik u sigurnosnim izazovima. Od 2018. intenzivno ispunjavamo sve kriterije za uspostavljanjem bezviznog režima & jačamo suradnju s američkim sigurnosnim institucijama - vjerujemo da taj zajednički cilj možemo ostvariti do kraja 2020. godine!

Hrvatska energično napreduje prema ispunjenju svih kriterija za ukidanju viza za Sjedinjene Američke Države! - istaknuo je potpredsjednik Vlade RH, ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a dr. sc. Davor Božinović u intervjuu za Dnevnik HRT-a:

- Obje su strane zadovoljne znatnim pomacima. Ovo nisu klasični pregovor jer imamo zajednički cilj - da hrvatski građani putuju u SAD bez viza. RH je prepoznata kao veliki američki saveznik. Sve nas u Hrvatskoj raduje informacija američke strane da smo uspjeli smanjiti broj odbijenih viza s 5.9 na 4.02%, čime smo se znatno približili uvjetovanoj stopi za njihovo ukidanje od 3%.

Otisci prstiju, DNA podaci, registarske pločice, avioputnici

Navodeći postignuća u zajedničkoj borbi protiv suvremenih sigurnosnih ugroza, Božinović je naveo da je RH u međuvremenu implementirala Sporazum sa SAD-om o prevenciji borbe protiv ozbiljnih kaznenih djela & Sporazum s američkim Centrom za nadzor terorista:

- Do kraja siječnja će američka baza otisaka prstiju biti u cijelosti povezana s našom bazom, a već razmjenjujemo DNA podatke te one o registarskim pločicama vozila i avioputnicima. RH će vrlo skoro zaključiti i Sporazum o pratiteljima leta - tzv. Air Marshalls agreement, što dosad nismo mogli jer nije postojala izravna zrakoplovna linija sa SAD-om. No ove je sezone uspostavljena linija od Philadelphije do Dubrovnika. 

Sporazumi o izručenju & uzajamnoj pravnoj pomoći

Ukidanju viznog programa - dodao je Božinović - pridonijet će i sporazumi o izručenju i uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima koje je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ovog tjedna, uoči sastanka ministara unutarnjih poslova i pravosuđa SAD-a i Europske unije, potpisao u Washingtonu. 

Cijeli intervju može pogledati i poslušati na donjem linku:

Božinović: Hrvatska je veliki američki saveznik

MINISTAR DOMOVINSKE SIGURNOSTI & GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK

Osim što je sudjelovao na ministarskoj konferenciji SAD-EU, Božinović je održao i niz važnih bilateralnih sastanaka.

S ministrom domovinske sigurnosti Chadom Wolfom & američkim glavnim državnim odvjetnikom Williamom Barrom razgovarao je o još učinkovitijoj razmjeni dokaza i informacija u borbi protiv terorizma i trgovine ljudima, hibridnim prijetnjama, kibernetičkoj sigurnosti & otpornosti izbornih sustava, ali i, naravno, uključivanju RH u američki Program izuzeća od viza.

USPJEŠNA SURADNJA S FBI-om

Posjetio je i FBI (Federal Bureau of Investigation) akademiju u Quanticu, gdje ga je uz američke domaćine dočekao i Dejan Dretar, hrvatski kriminalistički policajac koji polazi tzv. leadership program namijenjen visoko rangiranim policijskim rukovoditeljima u partnerskim zemljama. Božinović:

- Uspješna suradnja MUP-a & FBI-a plod je i odličnog strateškog odnosa SAD-a i RH!

OPERATIVNE AKCIJE S DEA-om

Pohodio je i Akademiju Agencije za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA), u kojoj je s njenim ravnateljem Michaelom Barbutijem razgovarao o nizu uspješnih zajedničkih operativnih akcija. Među njima se posebno ističu velike zaplijene narkotika - Nana, Nexus i Familia, a sličnih će akcija, kako je najavljeno, biti i ubuduće. Priznanje našeg partnerstva ostvareno je i otvaranjem regionalnog Ureda DEA-e u Zagrebu.

VOJNO-SIGURNOSNA INDUSTRIJA

Posljednjeg dana posjeta Washingtonu Božinović se sastao i s predstavnicima vodećih američkih tvrtki iz vojno-sigurnosne industrije ACEBA - s kojima je nedavno u Zagrebu razmotrio mogućnosti suradnje na zajedničkim projektima.

A A A