Vijesti
18. 12. 2019.

Novouređeni kongresni centar, koji u petak otvaramo u NSK, ostat će trajno na raspolaganju Hrvatskoj i Zagrebu!

(VIDEO) Krajem prošlog tjedna u Bruxellesu je RH od Finske simbolično preuzela poslove predsjedanja Europskom unijom, a otvarajući sjednicu Vlade Andrej Plenković naveo je glavne zadaće u idućih 6 mjeseci - usvajanje pregovaračkog okvira za odnose s Velikom Britanijom, dogovor o višegodišnjem EU proračunu, pripremu Konferencije o budućnosti Europe & ZG summit u svibnju.

Decentralizacija & ravnomjerni regionalni razvoj

Rezimirajući važne događaje ovog tjedna, predsjednika Vlade RH i HDZ-a u uvodnom se obraćanju osvrnuo na 7. sastanak Vlade sa županima te predstavnicima hrvatskih gradova i općina, koji je održan. u Koprivnici:

- Još jedna je to potvrda vrlo kvalitetnog dijaloga s jedinicama područne i lokalne samouprave te nastavak naše politike decentralizacije, ravnomjernog regionalnog razvoja svih hrvatskih krajeva i bolje apsorpcije europskih sredstava za zajedničke razvojno-socijalne projekte diljem Lijepe Naše.

Osnaživanje hrvatskih županija

Dodao je da je taj sastanak obilježilo i potpisivanje sporazuma na temelju kojih se od 1. siječnja uredi državne uprave integriraju sa županijama, na koje se prenosi oko 200 ovlasti i poslova.

Preuzimanje poslova državne uprave omogućit će županijama da budu još snažniji i kvalitetniji akteri

Potpisana su i dva ugovora za aglomeracije Koprivnica i Đurđevac, tj. poboljšanje i proširenje vodno-komunalne infrastrukture, ukupne vrijednosti 865 milijuna kuna - od čega je čak 489 milijuna bespovratnih EU sredstava.

Prva novoizgrađena pruga u 52 godine

Otvoreno je i 12 kilometara željezničke pruge između Svetog Ivana Žabnog i Gradeca, koja je bitno ubrzala putovanje iz Bjelovara u Zagreb.

U promet puštena dionica Gradec - Sveti Ivan Žabno, prva novoizgrađena pruga u zadnje 52 godine!

Istoga je dana u Koprivnici obilježeno i 60 godina Vegete, jednog od najprepoznatljivijih hrvatskih brendova u svijetu.

Plenković na 60. obljetnici Vegete: Podravka nastavlja pridonositi izvozu i brendingu Hrvatske

Zadaće tijekom predsjedanja Vijećem EU-a

Krajem prošlog tjedna u Bruxellesu je održan posljednji ovogodišnji sastanak Europskog vijeća, a Hrvatska je od Finske simbolično preuzela poslove predsjedanja EU-om.

Hrvatska je u cijelosti pripravna vrlo angažirano pristupiti odgovornoj ulozi predsjedatelja Europskom unijom

Predsjednik Plenković najavio je da je izgledno, nakon britanskih izbora, da će se uređeni Brexit zaključiti već koncem siječnja:

SUGLASNI: Ulazak RH u Schengen, EU proširenje & zadržavanje europskih sredstva za koheziju i ruralni razvoj!

- Naša je zadaća da, skupa s ostalim EU članicama, pripremimo sve za usvajanje pregovaračkog okvira o budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom. Višegodišnji financijski okvir druga je pak kapitalna tema koja će dominirati u idućoj godini. Nastojat ćemo dati doprinos da se taj veliki posao okonča što je prije moguće. Treća važna tema: RH je dobila zadaću koordinacije stajališta svih članica kako organizirati Konferenciju o budućnosti Europe, koja će trajati iduće dvije i pol godine.

Zagrebački summit EU - JI Europa

Izdvojio je i pripreme za zagrebački sastanak na vrhu između država Europske unije i jugoistoka Europe, koji će se održati u svibnju 2020. godine. Izrazio je nadu da će se do tada pronaći modaliteti kako deblokirati pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Za Economist: Hrvatskoj 2020. važna uloga u daljnjoj izgradnji snažne Europe u svijetu punom izazova!

Otvorenje kongresnog centra NSK 20. prosinca 

Govoreći o tehničkim pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, najavio je da će danas i sutra biti gotovi svi radovi u onom dijelu Nacionalne i sveučilišne knjižnice koji nije bio dovršen prilikom svečanog otvaranja 1995. godine.

Novouređeni kongresni kapacitet NSK bit će otvoren ovoga petka, a trajno će ostati na raspolaganju Gradu Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj.

eu2020.hr

Na kraju uvodnog obraćanja Plenković je predstavio eu2020.hr - internetsku stranicu hrvatskog predsjedanja EU-om.

Stranica je pripremljena na četiri jezika - hrvatskom, engleskom, njemačkom i francuskom, a prilagođena je i za korisnike s oštećenjem vida i sluha.

HRVATSKA TURISTIČKA KARTICA

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o uvođenju mjere za poticanje potrošnje domaćih turista - Cro karticu. Radi se o debitnoj kartici koju će izdavati banke, a poslodavci će na nju moći uplaćivati neoporezivi dio dohotka u visini do 2.500 kuna godišnje.

Ministar turizma & član Središnjeg odbora HDZ-a Gari Cappelli izjavio je da će se kartica moći koristiti isključivo za plaćanje ugostiteljskih i turističkih usluga smještaja. Vlada očekuje da će Cro kartica pozitivno utjecati na turističku aktivnost malog i srednjeg poduzetništva te da će potaknuti rast ponude i ojačati potencijale za turistički, ali i ruralni razvoj hrvatskog kontinenta.

A A A