Vijesti
19. 12. 2019.

Srednjoeuropska inicijativa tri desetljeća pomaže državama srednje i istočne Europe na putu prema Europskoj uniji!

Andrej Plenković sudjelovao je u Rimu na sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative (SEI), kojim je obilježena i njena 30. obljetnica. U izjavi za medije istaknuo je da će Hrvatska, koja je predsjedala SEI-em prošle godine, kao buduća predsjedateljica Vijećem EU-a voditi računa o daljnjem proširenju Unije.

Conte & Plenković: Naši ionako snažni odnosi bilježe dodatni uzlet! Italija je 2. trgovinski partner RH & 4. najveći investitor!

57 posto trgovinske razmjene s članicama SEI-a

Predsjednik Vlade i HDZ-a podsjetio je da je Srednjoeuropska inicijativa, kojom je ove godine predsjedala Italija, a iduće će Crna Gora, nastala u presudnim trenucima velikih promjena na europskom kontinentu.

- Poslužila je u protekla tri desetljeća kao organizacija koja je pomagala državama srednje i istočne Europe da se pripremaju za put prema Vijeću Europe, odnosno Europskoj uniji. Ključna poruka SEI-a jest da se ne stvaraju nove crte podjele u Europi. Hrvatska ostvaruje s članicama Inicijative 57 posto trgovinske razmjene. Dakle, to su naši važni gospodarski partneri.

Odluka slovenske agencije o Mercatoru …

Nakon izjave, predsjednik Plenković odgovarao je na pitanja novinara, koje je zanimao njegov stav o tome je li Slovenija nezakonito postupila kada je njena agencija za zaštitu tržišnog natjecanja donijela odluku o privremenom oduzimanju dionica Mercatora.

Odgovorio je da je danas u Rimu o tome razgovarao s potpredsjednikom Vlade Slovenije Mirom Cerarom.

… apsolutno je neprimjerena!

- Riječ je o slučaju iz 2016. godine, to nema nikakve veze s razdobljem od 2017. nadalje, dakle, nakon Izvanredne uprave. Svejedno, odluku s takvim iznosom kazne i oduzimanjem dionica smatramo apsolutno neprimjerenom, a povrijedila je prava kompanije. Siguran sam da će se ona žaliti sudskim putem.

Naglasio je da je takva odluka izvan svih okvira i praksi. Dodao je i da se ovo pitanje treba razdvojiti od pitanja graničnog spora Hrvatske i Slovenije, u kojem treba pričekati odluku Suda Europske unije u Luxembourgu nakon što je nezavisni odvjetnik iznio stručno mišljenje prema kojem je taj sud nenadležan, što je i hrvatski stav.

Podrška Albaniji i Sjevernoj Makedoniji

Što se tiče proširenja, Plenković je ponovio da se Hrvatska zauzima da se i prije svibanjskog sastanka na vrhu EU - jugoistok Europe u Zagrebu otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

A A A