Vijesti
20. 12. 2019.

Hrvatska više nije na koljenima - Hrvatska je uspravna! Za nju se u svijetu opet zna po uspjesima!

(VIDEO) Kolinda Grabar-Kitarović na veličanstvenom skupu u Ciboni: Nisam pobjegla kad me Hrvatska najviše trebala, radila sam za nju svim srcem i znanjem! Nisam stvarala bogatstva na njezin račun, nisam je nazivala „slučajnom državom“, nikada je nisam zanijekala i uvijek sam joj tražila mjesto u prvim redovima. Izvukli smo Lijepu Našu iz apatije i sivila! Zajedno, do pobjede!

Govor sadašnje i buduće predsjednice RH prenosimo u cijelosti:

Pobijediti za našu Hrvatsku!

Drage Hrvatice i Hrvati,

Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani,

Dragi svi koji ste stigli iz Zagrebačke županije i svih krajeva diljem Hrvatske,

Hvala vam na ovolikom odazivu u ovoj dvorani, koja pamti velike pobjede i nosi ime pobjednika - Dražena Petrovića! Danas smo ponovno tu kako bismo pobijedili za našu Hrvatsku!

Pozdravljam svako srce koje kuca za ovu našu prekrasnu Hrvatsku i svaku dušu koja za nju živi. Dobra večer Zagrebe, dobra večer moja voljena i draga Hrvatska, drage Hrvatice i Hrvati u Domovini i svijetu, dragi svi vi koji ste stigli iz svih krajeva Hrvatske. Dragi Jakove, moji roditelji, moja obitelji i prijatelji, dragi Andrej, Gordane, sve članice i članovi HDZ-a i svih partnerskih stranaka koje me podržavaju.

Pozdrav Zagrebu, Vukovaru i hrvatskim braniteljima

Zagreb je pretposljednja etapa moje kampanje. Posljednja će postaja sutra biti Vukovar. Svi vi znate zašto, i zato, molim vas, pozdravimo s velikim pljeskom herojski Vukovar i naše Vukovarce na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom!

Pozdravljam cijeli Zagreb jer je Zagreb Hrvatska u jednom. Svaki hrvatski kraj i zavičaj prisutan je i u Zagrebu. Zagreb diše mirisima i gleda bojama svih naših zavičaja. Tu je naš veliki pisac August Šenoa napisao pjesmu „Budi svoj“. I zato, budi svoj, Zagrebe, budi svoj, hrvatski narode, budimo svoji u nedjelju 22. prosinca i dajmo svoj glas za Hrvatsku koja zna i mora bolje!  

Posebno večeras prije svega pozdravljam naše hrvatske branitelje, invalide, obitelji poginulih, nestalih i preminulih branitelja i vojnika Hrvatske vojske koji su ih naslijedili, te obitelji civilnih žrtava i sve udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Dragi branitelji, bez vas i bez našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana nikakve Hrvatske ne bi bilo, niti bismo imali slobodne predsjedničke izbore. Naš prvi predsjednik je osoba izvan svih kategorija, najbolji među najboljima. A ti najbolji svi ste vi koji ste mu vjerovali i slijedili ga kada se stvarala i branila Hrvatska. 

Mladi, roditelji, umirovljenici

Posebno pozdravljam i tebe, draga hrvatska mladeži. Vi mladi, najvrjednije ste što Hrvatska ima jer ste zalog njezine budućnosti. Hvala vam na potpori!

Pozdravljam vas, majke i očevi, bake i djedovi. Znamo što znači obitelj. Znamo što znači ljubav za djecu i unuke. Upravo tu, OBITELJSKU HRVATSKU želimo posebno osnažiti. Politika mora služiti životu i obitelji, jer samo to jamči razvoj, samo to jamči nam budućnost. 

Pozdravljam i vas, dragi umirovljenici, koji ste mnoge godine svojeg rada uložili u dobro naše domovine. Vaša sigurnost i dostojanstven život moralna je obveza svih nas političara. 

Program ZA još bolju Hrvatsku

Sve vas, dragi prijatelji, od srca pozdravljam. I svima zahvaljujem. Hvala svima koji su me podržali i na prošlim izborima. Bilo je teško, ali uspjeli smo. Bio je to početak promjena nabolje u našoj domovini. Sada taj trend moramo nastaviti još krupnijim koracima! 

Hvala svima koji me sada podržavaju, svim strankama, počevši od uvijek mojeg HDZ-a, hvala svim pojedincima. Hvala vama koji ste mi večeras došli izraziti potporu za moj program, za program razvoja, stabilnosti, sigurnosti, zajedništva - za program još bolje Hrvatske! 

Pri kraju smo ove naporne kampanje, u kojoj sam ponovno prošla cijelu Hrvatsku kako bih bila s hrvatskim ljudima. I zato poznam Hrvatsku i Hrvatska pozna mene, Hrvatska zna što sam radila za naše zajedničko dobro! 

A ako još nije - Hrvatska je imala prilike kroz ovu kampanju podsjetiti se i dodatno upoznati neke druge kandidate. Jeste li možda gledali sučeljavanje neki dan? I što kažete? Trema ili neznanje? Ili nemar? 

Spremna na usporedbu sa svakim nakon Tuđmana

Stojim pred vama mirna i spremna da me se usporedi sa svakim tko je nakon predsjednika Tuđmana bio hrvatski predsjednik! Neka se stavi na jednu stranu mojih pet godina i petnaest godina prije mene i bit će svakome jasno što je veće i bolje i zašto mirne savjesti tražim od vas povjerenje za drugi mandat. 

Jednako tako znam:

  • da vi znate kako sam živjela s Hrvatskom od prvog dana,
  • da nisam pobjegla kad me Hrvatska najviše trebala i da sam se vratila u Hrvatsku kada me je najviše trebala
  • da sam radila za Hrvatsku svim srcem i znanjem
  • da dišem za Hrvatsku bez kalkulacija 
  • da sam poštivala naše svetinje i branila naše vrijednosti
  • da nisam stvarala bogatstva na njezin račun
  • da je nisam nazivala slučajnom državom
  • da je nikada nisam zanijekala i da sam joj uvijek tražila mjesto u  prvim redovima!

Recesija, poniženi branitelji, „region“

Vi dobro znate kako je bilo prije  5 godina i kakvu sam Hrvatsku zatekla: 

  • gospodarstvo u recesiji
  • deseci tisuća ugašenih radnih mjesta 
  • egzodus iz Hrvatske 
  • državu zaduženiju za 70 milijardi kuna 
  • podijele na „ili mi ili oni“ 
  • ponižene učitelje, ponižene branitelje
  • državu na dnu svih europskih razvojnih ljestvica, bez ikakve razvojne vizije
  • državu u tzv. regionu, gdje nas je ukopala tadašnja Milanovićeva Vlada. 

Ukratko, zatekla sam pasivnu, zapuštenu, pesimističnu Hrvatsku. Tadašnji premijer govorio je o Hrvatskoj kao o „slučajnoj državi“, a Hrvate je nazvao „nevjerojatnim paradoksom“ za posjeta Njemačkoj 2012. godine, nacijom koja se jedva drži zajedno. A mi smo itekako bili zajedno pod vodstvom našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, i danas smo zajedno i bit ćemo zajedno! 

„Zaboravni“, maliciozni Milanović

Govorio je u Pittsburghu 2012. i o Hrvatskoj kao državi „u kojoj se često čuju gusle i pucaju kubure“. Pa neka se čuju i neka pucaju! Ali je zaboravio reći da imamo najbolje liječnike, inovatore, sportaše, učenike i studente, ali i poduzetnike. Ne znam znate li da je g. Stjepan Šafran, predsjednik Uprave Metal Producta prije dva tjedna dobio priznanje „Europski poduzetnik godine“. Čestitajmo njemu i svim uspješnim Hrvatima diljem svijeta snažnim pljeskom!

To je Hrvatska u koju vjerujem! To je Hrvatska za koju sam radila ovih pet godina i za koju ću raditi sljedećih pet godina!

A radila sam strpljivo: tražila sam od sve tri Vlade djela, a ne riječi. Vi znate da sam ponekad morala i biti kritična. Zahtijevala sam promjene, ali i predlagala rješenja jer sam znala da Hrvatska zna i mora bolje! 

Hrvatska je danas doista bolja!

Hrvatska je danas doista bolja:

  • gospodarstvo je prodisalo 
  • plaće rastu 
  • smanjili smo dug opće države s 84% u 2014. na  74,6% krajem 2018. što je 10% BDP-a 
  • raste kreditni rejting 
  • raste i BDP već pet godina zaredom. Sjetimo se da je Milanović za vrijeme svoje Vlade povećao javni dug za 20% BDP-a. Sve smo to morali sanirati! To su veliki pomaci, ali Vi znate i Vlada zna da ja nisam zadovoljna s 3 posto rasta BDP-a godišnje - moramo rasti bar na 5 posto!
  • raste BDP po stanovniku: u 2015. bio je oko 10 tisuća eura, a 2018. je veći od 12 tisuća EURA po stanovniku. To je velik pomak, ali moramo dalje, moramo bolje! 
  • demografsko pitanje društveni je prioritet i smanjujemo iseljavanje, ali tu moramo još mnogo raditi kako bismo preokrenuli trend
  • branimo i branit ćemo interese i prava Hrvata u BiH
  • povezujemo iseljeništvo i Domovinu u „Globalnu Hrvatsku“ 
  • jačamo domovinsku sigurnost - Hrvatska vojska jača, vratili smo je u Varaždin, Ploče, Sinj, Vukovar, Pulu
  • uspješno čuvamo hrvatsku granicu od nelegalnih migracija. Policija odlično radi svoj posao. Ako bude trebalo, znat ćemo primijeniti i druga sredstva. 
  • hrvatski branitelji imaju dostojanstvo koje i zaslužuju
  • provodimo decentralizaciju, a to je podloga uravnoteženog regionalnog razvoja. Moramo znati kako je još uvijek povlastica živjeti u Zagrebu. Moramo postići da bude povlastica živjeti bilo gdje u Hrvatskoj!
  • borimo se da nađemo svoje nestale
  • rješavamo pitanje blokiranih
  • borimo se protiv nasilja u obitelji
  • uključujemo mlade u svijet društvene odgovornosti
  • sve bolje iskorištavamo europske fondove
  • napokon se ponašamo kao ravnopravna članica Europske unije. Cijela EU uskoro dolazi k nama. Možda još nismo dovoljno svjesni kakav je to korak za Hrvatsku i za hrvatski narod! To je ono za što smo se borili: da budemo slobodni, neovisni, svoji na svome, da ravnopravno sjedimo za stolom europskih nacija. 
  • i naposljetku: izvukla sam nas iz tzv. regiona i učvrstila u srednjoj Europi i na Mediteranu kroz Inicijativu triju mora. Tu nam je mjesto. Bivši predsjednik Vlade kaže neki dan na sučeljavanju da je to najgore društvo. Pa zar su Austrija, Češka, Estonija, Mađarska, Slovačka i druge države najgore društvo, zar su Njemačka koja se želi pridružiti i Sjedinjene Države, koje nas podržavaju, najgore društvo? I to je razlog zašto su važni ovi izbori, da spriječimo balkanske ideje.

Izvukli smo zemlju iz apatije i sivila!

Dragi prijatelji, izvukli smo Hrvatsku iz apatije i sivila! Hrvatska više nije na koljenima, Hrvatska je uspravna! Za Hrvatsku se ponovno u svijetu zna po uspjesima! 

Ponosna sam što sam imala priliku pomoći Hrvatskoj izaći iz recesije!

Ponosna sam što sam ojačala položaj Republike Hrvatske u svijetu!

Vjerujem da Hrvatska može postići više i zato sam postavila program napretka za idućih pet godina. Iznijela sam konkretnu viziju gospodarskog i demokratskog razvoja. 

Jer Hrvatska zna i mora još bolje! Zato moramo zajedno nastaviti dalje. Zato sam tu, među vama, da budemo zajedno u ovoj izbornoj borbi za našu zajedničku, bolju hrvatsku budućnost!

DA zajedništvu i optimizmu, NE podjelama i radikalizmu!

I zato ne smijemo dopustiti nikakve podjele. Čuli ste prošlih dana kako neki koji se pozivaju na Tuđmana zazivaju podjele. Ali, zar bi predsjednik Tuđman dijelio članove svoje stranke na veće ili manje tuđmanovce, zar bi dijelio Hrvate na veće ili manje domoljube kako bi pobijedio na izborima? Nije i nikad ne bi!

Hrvatska zajedništva,

Hrvatska povezanosti svih Hrvata,

Hrvatska koja poštuje sve svoje građane,

Hrvatska koja poštuje svoju povijest i vjeruje u svoju budućnost,

Hrvatska koja zna i mora bolje - to je jedina Hrvatska u koju ja vjerujem! 

Zato smo danas tu da kažemo DA zajedništvu i optimizmu, a NE podjelama i opasnom radikalizmu. Zajedništvo hrvatskog naroda i svih naših građana nema alternative i od toga nikada neću odustati!

Uvijek u prvim redovima u ime Hrvatske!

Dragi prijatelji, nisam došla nuditi vam obećanja niti jadikovati kako nemam dovoljno ovlasti. Ne treba više ovlasti onom tko ima uza se svoj narod. Ne strepi od glasa naroda onaj tko je svaki dan s njim. A vi znate da se nisam skrivala od naroda. Prošla sam Hrvatsku uzduž i poprijeko. Posjetila sam Hrvate diljem svijeta. Pružila sam ruku i stisnula ruku svakom.

Zastupala sam Hrvatsku čvrsto i odlučno i bila uvijek tamo gdje je trebalo istaknuti hrvatsko ime i naše simbole. Rugali su mi se da se guram u prve redove, ali Hrvat je uvijek bio i mora biti u prvim redovima. I ja ću uvijek biti u prvim redovima u vaše ime!

Predstavila sam vam svoj izborni program, koji sam sažela u sedam točaka: razvoj, identitet, odlučnost, pravednost, demokracija, sigurnost, optimizam. Te riječi sve govore i sve obuhvaćaju. 

Sigurnost i blagostanje hrvatske obitelji

Snažan naglasak stavila sam na hrvatski razvoj, sigurnost i blagostanje hrvatske obitelji. To je ključno. Moramo mnogo aktivnije pristupiti rješavanju demografskog pitanja. Predložila sam već brojne mjere, a već sada predlažem nove, prije svega kako bi naši mladi imali osiguran dom. Država i banke moraju se dogovoriti za što povoljnije uvjete kreditiranja uz proporcionalno progresivno smanjenje rate kredita prema broju rođene djece. Jer to je ulaganje u budućnost. Djeca su blagodat društva, a ne opterećenje. Svi to moramo shvatiti: i država i banke i trgovci i tvrtke, vlast i oporba - svi, od prvog do posljednjeg građanina.  

Za to su nam potrebna i kvalitetna radna mjesta i bolje plaće. Porezna reforma daje rezultate, ali moramo biti još konkurentniji, stvarati uvjete za nove državne i privatne, domaće i inozemne investicije, prije svega u nove, čiste industrije i nove tehnologije. Sve to bit će mi prva briga nakon izbora. 

Nećemo se dati podcjenjivati ni ucjenjivati!

Moramo isto tako stvoriti uvjete za povratak naših iseljenika. Mnogi se žele vratiti. Nije dosta pozivati iseljenike na povratak. Taj proces država mora čvrsto voditi. Imamo pritiske za uvozom stranih radnika. Znam da nam trebaju, ali okrenimo se prvo svom narodu, svojim radnicima u Hrvatskoj i svijetu, a onda drugima. Nema boljeg radnika od hrvatskog radnika! To neka nam bude pravilo!

Isto tako, moramo braniti interese našeg gospodarstva, našu industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju. Ne prihvaćam da zbog tržišnih sloboda ne možemo ili ne smijemo štititi naše proizvođače. Moramo se boriti za svoje gospodarske interese u europskim institucijama, pa tražiti i promjenu propisa ako je potrebno. Za stolom smo, ravnopravni smo i nećemo se dati podcjenjivati ni ucjenjivati. Moramo čuvati hrvatskog radnika, seljaka, ribara, hrvatsku zemlju i hrvatsko more. Imamo Bogom danu zemlju, kakve nema na svijetu, samo je treba urediti, treba se u glavi posložiti, odrediti prioritete i raditi. To je jedini put razvoja i napretka. 

Rad umjesto ljenčarenja, program umjesto doskočica!

Zato nudim: 

  • optimizam umjesto jadikovki
  • zajedništvo umjesto podjela
  • povezivanje umjesto razdvajanja
  • program umjesto doskočica i poskočica
  • rad umjesto ljenčarenja i prebacivanja odgovornosti na druge. 

Dragi prijatelji, posebno vi, dragi mladi!

Budimo svjesni kako na ovim izborima odlučujemo hoćemo li nastaviti gospodarski napredovati, rasti u plaćama, smanjivati dug, biti ponosna država na svjetskoj pozornici, vjerna sebi i svojim vrijednostima, ili ćemo se vratiti u stanje jalovih podjela, u kojima će onda loši političari tražiti opravdanje za svoj nerad i neznanje, a sve nas vući na dno. 

To nećemo dopustiti! Imamo znanja, imamo snage, imamo sjajne ljude u Hrvatskoj, u našoj dragoj Bosni i Hercegovini i diljem svijeta. Imamo saveznike, partnere, prijatelje. Imamo sve što nam treba za uspjeh! Zato vjerujem u Hrvatsku koja zna i mora bolje! 

Vi ste moja snaga, vi ste snaga Hrvatske!

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani, Hrvatice i Hrvati, dragi hrvatski državljani! Izađite na izbore! To je pravo, ali i naša dužnost. Dužnost prema Hrvatskoj. Možete voljeti ili ne voljeti mene, možemo voljeti ili ne voljeti HDZ, ali ne možemo ne voljeti Hrvatsku. Izaći na izbore znači voljeti Hrvatsku! A vi znate kome ćete dati glas! Bila sam vaša predsjednica i ostajem vaša predsjednica. S vama i za vas! Jer nam je naša Hrvatska iznad svega! 

Hvala vam još jednom na potpori! Vi ste moja snaga, vi ste snaga Hrvatske! Hvala vama, mladi, i vama, naši dragi branitelji; hvala vama, majke i očevi, hvala i vama starijima. Svi ste vi Hrvatska - svi ste vi moja Hrvatska! 

Živio naš Zagreb, živjela naša Hrvatska!

A A A