Vijesti
27. 12. 2019.

Naš međunarodni utjecaj nikada nije bio jači! Cijela Europska komisija 10. siječnja stiže u Zagreb!

(VIDEO) Na početku sjednice Vlade, posljednje u ovoj godini, Andrej Plenković je uoči početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a poručio da su hrvatski suverenitet i naš međunarodni utjecaj snažniji, jači, oplemenjeniji i puniji s članstvom u EU-u. Najavio je da se 7. siječnja u Parizu sastaje s Emmanuelom Macronom, a 16. u Berlinu s Angelom Merkel.

NSK - na ponos Hrvatske i Zagreba

Predsjednik Vlade i HDZ-a još je jednom zahvalio svima koji su pridonijeli rekonstrukciji i izgradnji donedavno nedovršenog dijela Nacionalne sveučilišne knjižnice, koji je sada u cijelosti pripremljen kao središnje mjesto brojnih aktivnosti tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.

Predstavljena preuređena Nacionalna i sveučilišna knjižnica za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU

Istaknuo je da se radi o vrijednom i velikom pothvatu za koji je izdvojeno 95 milijuna kuna, a javnosti je prošloga petka predstavljena velika dvorana od 550 kvadratnih metara, veliki press centar te ostale prostorije u kojima će se odvijati razne aktivnosti tijekom sljedećih šest mjeseci.

S talijanski premijerom Conteom

Predsjednik Plenković prošlog se tjedna u Rimu sastao s talijanskim kolegom Conteom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o temama vezanim uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a.

Conte & Plenković: Naši ionako snažni odnosi bilježe dodatni uzlet! Italija je 2. trgovinski partner RH & 4. najveći investitor!

Tijekom boravka u Rimu sudjelovao je i na obilježavanju 30. obljetnice osnutka Srednjoeuropske inicijative, kojom je Hrvatska predsjedala prošle godine.

Srednjoeuropska inicijativa tri desetljeća pomaže državama srednje i istočne Europe na putu prema Europskoj uniji!

27. obljetnica 7. gardijske brigade

Također, prošlog tjedna predsjednik Plenković sudjelovao je u Varaždinu na obilježavanju 27. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade „Pume“, koja je, kazao je, dala veliki doprinos oslobađanju okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskoga rata.

- Ponosni smo što je pobjednička Hrvatska vojska ponovno u Varaždinu, u Puli, Sinju, Pločama i Gradu Heroju - Vukovaru!

Plenković: Gardijska brigada “Pume” ostavila ogroman trag u obrani Hrvatske

Golemi modernizacijski pothvat

Izdvojio je i početak radova na kombi-kogeneracijskom bloku u Elektrani-toplani Zagreb.

- Radi se o golemoj investiciji Hrvatske elektroprivrede u iznosu od 900 milijuna kuna, uz potporu Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj. To je jedan ogroman modernizacijski pothvat koji će pridonijeti i rastu ulaganja, a time i rastu BDP-a - poručio je istaknuvši dobrim da velika društva u državnom vlasništvu kreću s ulaganjima koja će pridonijeti i modernizaciji i gospodarskom rastu.

Nova ulaganja Hrvatske elektroprivrede doprinos su hrvatskom energetskom sustavu i gospodarskom rastu

Velika ulaganja u željezničku infrastrukturu

Jutros je potpisan još jedan projekt ulaganja u prometnu infrastrukturu, i to željezničku, vrijedan 3.45 milijarde kuna, od čega je 2,7 milijardi kuna bespovratnih europskih sredstava.

3.4 mlrd. kn za rekonstrukciju i izgradnju dionice Hrvatski Leskovac-Karlovac! Vlakom do Zagreba dvostruko brže!

Radi se o 44 kilometra novog kolosijeka i obnovi postojećega kolosijeka između Hrvatskog Leskovca i Karlovca, što je dio nizinske pruge Zagreb - Rijeka.

- Dobro je da je ovaj projekt potpisan baš neposredno pred predsjedanje kako bismo svi još jednom osvijestili da je hrvatski suverenitet snažniji, jači, oplemenjeniji i puniji s članstvom u Europskoj uniji, a time i naš utjecaj. Sredstva europskih fondova pridonose našem regionalnom razvoju u svim područjima.

PRIHVAĆEN PROGRAM PREDSJEDANJA EU-om

Na 199. sjednici Vlade prihvaćen je Program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 1. siječnja - 30. lipnja 2020. godine.

Predsjednik Plenković istaknuo je da je Program usklađen s hrvatskim nacionalnim interesima - sigurnost & čvrsta zaštita granice od ilegalnih migracija, zadržavanje EU sredstava za ruralna područja & smanjivanje razvojnih nejednakosti između članica EU (kohezija), demografska revitalizacija uz pomoć EU fondova, europska perspektiva BiH, Albanije & Sjeverne Makedonije, stvarna ravnopravnost Hrvata u BiH.

Nastavak vanjskopolitičke ofenzive

Najavio je, odmah nakon Sveta tri kralja, nastavak vanjskopolitičke ofenzive:

- U Parizu sam 7. siječnja s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a 14. u Strasbourgu predstavljam Program hrvatskog predsjedanja pred Europskim parlamentom. U Berlinu se pak 16. siječnja sastajem s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. U međuvremenu, u Zagreb 10. siječnja dolaze Ursula von der Leyen i cijela Europska komisija!

A A A