Vijesti
2. 1. 2020.

RH preuzela predsjedanje EU-om: Učvrstit ćemo naše nacionalne interese & odgovorno upravljati Europom!

Demografija, sigurna granica, prometno i energetsko povezivanje & razvoj u središtu su našeg predsjedanja. Kako je zacrtao još dr. Tuđman, snažna i uspravna RH gradit će sa svojim saveznicima Europu kao zajednicu suverenih i ravnopravnih država koje dijele zajedničke vrijednosti - poručila je Kolinda Grabar-Kitarović na svom FB-u.

Objavu sadašnje i buduće predsjednice RH prenosimo u cijelosti:

Demografija, sigurna granica, povezivanje - hrvatski nacionalni interes i odgovornost za više od 500 milijuna europskih građana!

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman zacrtao je u svom govoru 30. svibnja 1990. hrvatski put u zajednicu europskih država, u kojoj RH mora osigurati svoju samobitnost i svoje blagostanje.

Jasna pozicija

Hrvatska je jučer preuzela kormilo EU. U središte hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a stavili smo razvoj, uključujući za nas izrazito važno pitanje demografije, ali i povezivanja - na čemu već radimo u sklopu infrastrukturnih projekata Inicijative Triju mora iz područja energetike, prometa i digitalizacije - te zaštite naše sigurnosti, hrvatskih i europskih granica.

Hrvatska pozicija je jasna - učvrstit ćemo naše strateške, nacionalne interese, kao i pokazati da smo spremni nametati teme te upravljati zajedničkim pitanjima europskog kontinenta.

Zajedničke vrijednosti

Snažna i uspravna Hrvatska gradit će sa svojim europskim saveznicima i u budućnosti Europu kao zajednicu samobitnih, suverenih država koje dijele zajedničke vrijednosti i ravnopravno stvaraju zajedničke politike.

A A A