Vijesti
9. 1. 2020.

Plenković: Dok sam premijer, nikada nećemo podići bodljikavu žicu & razdvojiti Hrvate iz BiH od Hrvata iz RH!

I na sastanku s predsjednikom Emmanuelom Macronom u Elizejskoj palači, i u intervjuu za francuski dnevnik Le Monde, i na sinoćnjem druženju u NSK u Zagrebu s briselskim dopisnicima iz svih zemalja EU-a, Andrej Plenković je otvarao pitanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Jačanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini strateški je cilj naše stranke i HDZ-ove Vlade. I nikada, ama nikada, nećemo se umoriti od zauzimanja za prava naših sunarodnjaka u toj državi. Nema toga međunarodnog sastanka, bilateralnog ili multilateralnog, a da na njemu nećemo otvarati pitanje  njihove stvarne ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda i nepravednoga izbornog zakona! - konzekventno ističe Andrej Plenković.

I ne samo da predsjednik HDZ-a i Vlade RH to poručuje, nego to ustrajno i - čini!

S MACRONOM: Želimo pomoći BiH & da sva tri konstitutivna naroda budu u cijelosti ravnopravna

Na pitanje novinara u Parizu, Plenković je potvrdio da je na sastanku s francuskim predsjednikom otvorio pitanje položaja Hrvata u BiH:

- Razgovarali smo i o formiranju Vijeća ministara u BiH 14 mjeseci nakon izbora. Hrvatska je pozicija poznata, želimo pomoći BiH i njenom europskom putu. Isto tako, želimo da sva tri konstitutivna naroda budu u cijelosti ravnopravna, što zahtijeva adekvatnu reformu izbornog zakonodavstva. Situaciju kakva je danas treba popraviti - to je naš jedinstveni stav!

Nastavit ćemo pomagati Hrvate u BiH i Srbiji - to je neodvojivi dio politike ove Vlade i HDZ-a!

Ustrajni u zalaganju za prijateljstvo s BiH i ravnopravnost hrvatskog naroda!

LE MONDE: Čuvanje granice jačanjem policije

U razgovoru za francuski dnevni list, Plenković je pojasnio zašto je Hrvatska odbila postaviti bodljikavu žicu za zaštitu granice kao što su to učinile Slovenija i Mađarska:

- To nije naša politika. Granica između BiH i RH duga je 1351 kilometar, duža od one između Rusije i Finske. Ali, u BiH su tri konstitutivna naroda: Hrvati, Bošnjaci i Srbi. Ne želimo podizati barijere ni prema BiH ni između Hrvata s dvije strane granice. Hrvatska se odlučila za drukčiji model čuvanja granice - kroz jačanje policije.

Avramopoulos: S Hrvatskom u Schengenu, EU će se bolje zaštititi od ilegalnih migracija!

S BRISELSKIM DOPISNICIMA: I s druge strane granice žive Hrvati!

Uoči posjeta europskih čelnika Zagrebu u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se sa šezdesetak briselskih dopisnika iz svih zemalja članica EU-a. Odgovarajući na novinarska pitanja o migrantskoj politici koju će RH zastupati, naglasio je da je BiH "susjedna i prijateljska država":

- Bodljikava žica ne bi poslala dobru političku poruku za naše bilateralne odnose. A i u mnogim krajevima s druge strane granice žive Hrvati. Kao premijer, neću se nikada odlučiti za podizanje ograde između Hrvata i Hrvata!

Štitimo i vanjsku granicu EU-a od ilegalnih migracija

Na upit novinarke New York Timesa može li država koja je optužena da "tuče i puca na migrante te ih vraća iz Zagreba u BiH" predlagati reformu migracijske politike, Plenković je odbacio te reciklirane lažne optužbe:

- To su tvrdnje bez dokaza, a ne činjenice. Hrvatska je odlučila investirati u sposobnost policije umjesto u bodljikavu žicu. Naša policija postupa sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu te štiti i hrvatsku i vanjsku granicu Unije od ilegalnih migracija.

Stop lažnim optužbama! RH ne krši, već štiti europsko pravo, štiti vanjsku granicu EU-a od ilegalnih migracija!

Hrvatska neće dopustiti nezakonite migracije, kao što ih ne bi dopustila nijedna suverena država!

A A A