Vijesti
13. 1. 2020.

Hrvatski je interes da se uz pomoć EU sredstava i dalje približavamo standardu života koji imaju najrazvijenije članice!

Gostujući u TV emisiji Talking Europe na France 24, Andrej Plenković poručio je da EU i UK trebaju „pokazati zrelost“ i postići dogovor o budućim odnosima do kraja 2020. godine. Brexit, Višegodišnji financijski okvir i proširenje Europske unije glavni su izazovi hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi napustiti Europsku uniju 31. siječnja, nakon čega slijede pregovori o budućim odnosima.

Imat će 11 mjeseci za pregovore, a britanski premijer Boris Johnson rekao je da neće zatražiti produžetak prijelaznog razdoblja, zbog čega predsjednik Vlade i HDZ-a smatra da je sljedećih nekoliko mjeseci potrebno „pokazati dovoljno zrelosti i izabrati ona područja koja se stignu ispregovarati“.

- Sada nam je potrebna jasnoća, predvidljivost i razumno planiranje za naše građane i naše zemlje. To je naš cilj sljedećih nekoliko mjeseci - istaknuo je Plenković u intervjuu emitiranom u nedjelju.

Dugoročni europski proračun

Nakon što Finci nisu uspjeli usuglasiti stajališta zemalja članica o novome dugoročnome europskom proračunu (Višegodišnji financijski okvir), palica je prebačena Hrvatskoj.

Zajedno želimo graditi jaču, razvijeniju i sigurniju Europu za sve naše građane i države članice!

Plenković podsjeća da kompromis treba postići između „razvijenijih zemalja, zemalja koje su u klubu više od 60 godina, te onih koje su se kasnije priključile, koje su prešle iz nedemokratskog sustava, ušle u EU prije 15 godina ili kao Hrvatska prije sedam“.

Kaže da se manje razvijene zemlje „trebaju postupno približavati standardu života koji imaju najrazvijenije zemlje“ i dodao da je istodobno potrebno staviti naglasak i na klimatske promjene, sigurnost, migracije, inovacije, obrazovanje i druga pitanja za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

RH je uspješna europska priča - Želimo da se u EU proračunu zadrže adekvatna sredstva za koheziju i poljoprivredu!

Deblokada Sjeverne Makedonije & Albanije

- Hrvatsko predsjedništvo će kroz zagrebački samit u svibnju zemljama jugoistočne Europe dati jasnu europsku perspektivu, jasan vremenski okvir, ali i metodologiju budućih pregovora - rekao je još Plenković.

Ponovio je da očekuje konkretni prijedlog o modifikacijama metodologije pregovaračkog procesa i dodatno izvješće o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije.

Nada se da će to dovesti do postizanja „političkog rješenja i vratiti povjerenje tih dviju zemalja prije zagrebačkog samita“.

Međunarodna postignuća predsjednice RH

Na upit hoće li poraz Kolinde Grabar-Kitarović nepovoljno utjecati na HDZ na parlamentarnim izborima, predsjednik Plenković rekao je da je „Vlada zaslužna za rast gospodarstva te da je učinila veliki pomak po pitanju veće solidarnosti u društvu i povećanja plaća“.

- Predsjednički izbori su personalizirani izbori. Čestitamo izabranom predsjedniku i cijenimo ono što je naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović učinila zajedno s Vladom na međunarodnoj sceni.

A A A