Vijesti
13. 1. 2020.

Hoće li SDP osuditi Beljakovu objavu o opravdanosti udbaških likvidacija i „krivnji fašista s obje strane“ za agresiju?!

Akademik Željko Reiner neuvjerljivom je nazvao ispriku šefa HSS-a Kreše Beljaka zbog tweeta u kojem je ne samo opravdavao likvidacije hrvatskih emigranata za vrijeme komunističkog režima, napisavši da Udba „očito nije ubila dovoljno ljudi“, nego i izjednačio odgovornost za velikosrpsku agresiju.

Beljakove su izjave zastrašujuće i jednostavno nedopustive u normalnom demokratskom društvu! - poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora:

- Bez obzira na Beljakovu ispriku, koja je neuvjerljiva, a i odnosi se samo na dio objave, njegov tweet zabrinjava i zbog toga što ukazuje na porast lijevog ekstremizma u Hrvatskoj, koji ne dobiva dovoljno pozornosti u javnosti. Oni koji pišu kako bi se na taj način obračunavali s političkim suparnicima očito tako i misle.

Podsjeća da to nije prvi takav slučaj, da se Beljak vrlo dobro uklapa u izjave SDP-ova zastupnika Nenada Stazića „da u svibnju '45. pobjednici nisu temeljito obavili posao“.

Kome se uopće Beljak ispričao?

Reiner se zapitao kome se zapravo Beljak ispričao - rodbini više od stotinu ljudi koje je Udba likvidirala - ili se pak ispričao zbog tvrdnje da su ratovi na području bivše Jugoslavije „rezultat fašizma“:

- Pa tu je tezu imao i Slobodan Milošević, „svi su krivi, sve je to fašizam". Beljakova tvrdnja krajnje je uvredljiva ne samo za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, nego i za sve hrvatske branitelje. Ne znam je li se i njima ispričao, jer je iz njegove „na pol isprike“ nemoguće to zaključiti.

Radićevo ubojstvo je ok?

Što će iduće Beljak napisati? - zapitao se Reiner:

- Očekujem da ustvrdi da je sasvim u redu da je Stjepan Radić ubijen u beogradskoj skupštini. Silno me zanima tko će od pravih HSS-ovaca, članova stranke s dugom i slavnom poviješću, koja je između dva rata okupljala sve hrvatsko, za takvog lika moći glasovati.

Na savjest SDP-a

Poručio je i kako bi bilo logično da se od Beljakove izjave ograde i HSS i njihov glavni koalicijski partner SDP:

- Pitajte ih, misle li to i oni. Nadam se da ne. A ako misle da je to u redu, ne trebaju se očitovati, to je na njihovu savjest.

Neodgojen, nepristojan, agresivan

Ne vjeruje, odgovorivši na pitanje novinara, da bi postojanje Etičkog kodeks za zastupnike išta promijenilo  u Beljakovu slučaju:

- Onog tko je neodgojen, nepristojan, agresivan ne možete promijeniti nikakvim propisima koji se pozivaju na savjest, moral.

A A A