Vijesti
16. 1. 2020.

Hrvatska je, prema međunarodnim statistikama, jedna od najsigurnijih europskih zemalja - Anarhije ne smije biti!

(VIDEO) Na početku današnje 202. sjednice Vlade predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na brojne aktivnosti i događaje prethodnih dana. Još je jednom izrazio sućut obiteljima poginulih u tragičnom požaru u domu za starije i nemoćne osobe u Andraševcu.

- Riječ je o privatnom domu koji je formalno van mreže Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ono što mora biti poruka ove tragedije je da se poveća i pooštri nadzor nad svim domovima ove vrste - kazao je Plenković.

Novi zakon o socijalnoj skrbi

Također je najavio novi zakon o socijalnoj skrbi kojim će se omogućiti adekvatnija zaštita građana starije dobi.

- Ovo je ozbiljno pitanje o kojem moramo voditi računa.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je da je zakon u finalnoj fazi, izrađuje se u koordinaciji s ostalim nadležnim tijelima i ministarstvima.

- U novom zakonu o socijalnoj skrbi na jedan cjelovit i kvalitetan način oblikovat će se i riješiti pitanje nadzora nad institucijama, domovima ovakvog tipa koje pružaju smještaj starijim i nemoćnim osobama te drugim korisnicima sustava. Kada je riječ o kriterijima i minimalnim uvjetima za otvaranje obiteljskim domova izjednačit će se sa kriterijima potrebnima za osnivanje drugih domovina i institucija ovakvog tipa, privatnim ili javnim. Zakon treba bolje regulirati i sva ostala pitanja u sustavu socijalne skrbi, prije svega pitanje njegovatelja i roditelja njegovatelja, pitanje zajamčene minimalne naknade i osoba s invaliditetom i svih ostalih korisničkih skupina u sustavu socijalne skrbi. Inzistirat ću da zakon prođe sve potrebne procedure i dođe što prije na sjednicu Vlade, a nakon toga ide u javno savjetovanje - poručila je ministrica.

Anarhije ne smije biti

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na trostruko ubojstvo u Splitu.

- Ovaj tragičan događaj izazvao je strah i zabrinutost građana, no policija poduzima brojne aktivnosti i akcije koje su usmjerene na suzbijanje organiziranog kriminala. Hrvatska je, usprkos ovome, prema međunarodnim statistikama i osobito na europskoj razini, jedna od najsigurnijih zemalja. Poslali smo poruku da ne smije biti anarhije i da nitko ne može uzimati pravdu u svoje ruke. Za to postoji država, institucije i nadležna tijela. U skladu s tim stavom će se ponašati i policija i pravosuđe - rekao je Plenković izrazivši sućut obiteljima preminulih.

Intenzivne međunarodne aktivnosti

Predsjednik Vlade i ministri su posljednjih tjedan dana imali brojne međunarodne aktivnosti.

- Želio bih podsjetiti na dolazak predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, cijelog kolegija Europske komisije, svečano obilježavanje početka predsjedanja u HNK, sastanak cijele Vlade i kolegija Europske komisije u NSK.

RH je uspješna europska priča - Želimo da se u EU proračunu zadrže adekvatna sredstva za koheziju i poljoprivredu!

Zajedno želimo graditi jaču, razvijeniju i sigurniju Europu za sve naše građane i države članice!

Podsjetio je također i na poruke podrške koje su poslane hrvatskoj javnosti od najviših dužnosnika Unije, zaključivši da je Hrvatska dobro krenula u svoje prvo predsjedanje Vijećem EU.

Dodao je da je jednako sadržajan bio i posjet Strasbourgu, gdje se susreo s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, s kojim je razgovarao o nastavku suradnje osobito vezano na dvije bitne teme - VFO i Konferencija o budućnosti Europe, te glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić. Potom je na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU nakon čega je uslijedila vrlo sadržajna i korisna rasprava sa zastupnicima.

Zajedno gradimo snažnu Europu u svijetu punom izazova, koja će biti bliža svojim građanima!

I susret s hrvatskom čelnicom Vijeća Europe tijekom našeg predsjedanja EU-om svjedoči o snažnom međunarodnom položaju RH!

Radni posjet Njemačkoj

Predsjednik Plenković je danas otputovao u Berlin, gdje se održava „Zeleni tjedan Berlin 2020“, jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova. U Berlinu će također imati i susret s kancelarkom Merkel s kojom će razgovarati „i o bilateralnim odnosima i o koordinaciji aktivnosti jer smo ove godine obje zemlje predsjedajuće Vijećem EU, mi u prvoj, oni u drugoj polovici 2020. godine“.

Predsjednik Vlade i HDZ-a također se dotaknuo i jučerašnjih aktivnosti u Hrvatskom saboru – od aktualnog prijepodneva, popodnevnog predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU do noćne rasprave o pitanju povjerenja ministrici Blaženki Divjak.

Potpora za likvidnost Đure Đakovića

Na današnjoj sjednici, istaknuo je za kraj premijer, naći će se, među ostalim, i prijedlog odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje za likvidnost Đure Đakovića.

- Riječ o potpori od 300 milijuna kuna budući da je kompanija važan segment u Brodsko-posavskoj županiji - rekao je Plenković dodavši kako bi njeno posrtanje imalo negativan utjecaj na gospodarsku i socijalnu sliku cijele županije.

Đuro Đaković ima četiri ovisna društva i zapošljava oko 850 radnika, kazao je Plenković napominjući da je davanje ovog jamstva najavljeno Europskoj komisiji, a radi se o potpori koja će ići u dvije faze - 150 milijuna kuna za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đure Đakovića, a preostalih 150 milijuna kuna će ići u kasnijoj fazi.

- Ovom odlukom dajemo šansu Đuri Đakoviću i nastojat ćemo da se ona adekvatno provede u danima i tjednima koji su pred nama - zaključio je Plenković.

A A A