Vijesti
19. 1. 2020.

30. rođendan ST HDZ-a: Narodnjaštvo, demokršćanstvo, hrvatski branitelji & dr. Tuđman i danas su temelji naše stranke!

Nakon što je položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika dr. Franje Tuđmana, predsjednik Andrej Plenković u Splitu je sudjelovao na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka gradskog HDZ-a: „Čestitam vam veliku obljetnicu, u srcu Dalmacije, u HDZ-ovoj utvrdi!“.

Stožerna stranka desnog centra

Obraćajući se brojnim članicama i članovima okupljenim u dvorani Hotela Radisson Blu, često prekidan pljeskom, predsjednik HDZ-a i Vlade RH istaknuo je da su narodnjaštvo, demokršćanstvo, hrvatski branitelji i dr. Franjo Tuđman čvrsti temelji HDZ-a:

- Prije četiri godine, kada smo dobili podršku članova HDZ-a da vratimo povjerenje birača u najsnažniju hrvatsku stranku, obećali smo političku stabilnost koja je ključna za zdravi gospodarski rast, nikad snažniji međunarodni položaj Hrvatske, jačanje nacionalne sigurnosti, društvenu solidarnost i trajnu zaštitu vrijednosti Domovinskog rata. I ostvarili smo svoje definirane ciljeve! Zajedno nastavljamo voditi HDZ kao stožernu stranku desnog centra - koja Hrvatsku mijenja nabolje! Tako će biti i ubuduće!

Na dobrobit hrvatskog naroda

Dodao je da na tim temeljima, a okrenuti budućnosti, i HDZ i Vlada RH nadograđuju svoje politike pred suvremenim izazovima na dobrobit hrvatskog naroda:

- Čvrsto čuvamo granicu, dugu 1.350 km, sa 6.500 dobro uvježbanih i opremljenih policajaca, a da pritom ne podižemo žilet-žicu koja će dijeliti nas Hrvate iz Hrvatske od Hrvata u BiH. Je li to „lijevo“? Ili je to domoljubno i državotvorno? I jačanje položaja hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije neodvojivi je dio naše politike. Pokazali smo kako se štiti dignitet Domovinskog rata!

Borba protiv droge i organiziranog kriminala

Plenković je najavio, vezana za slučaj trostrukog ubojstva u Splitu, da će nadležna tijela pojačati borbu protiv dilera droge i svih koji se bave organiziranim kriminalom:

- Ojačat ćemo aktivnosti iz područja pravne sigurnosti. Mijenjat ćemo zakone ako treba, postrožiti borbu protiv onih koji raspačavaju drogu, koji mlade navode sa zdravog puta na delinkventna i devijantna ponašanja.

Unutarstranački izbori

Što se tiče unutarstranačkih izbora, predsjednik HDZ-a poručio je da od svih kandidata očekuje fer nadmetanje:

- Želim da iz toga demokratskog procesa HDZ izađe snažniji, jedinstven i - najbolji! I da nakon toga pobijedimo na parlamentarnim izborima, svi zajedno, slijedeći naše vrijednosti i postignuća te nudeći rješenja za snažnu Hrvatsku u četvrtom desetljeću njene samostalnosti!

Važnost stabilnosti

Ponovno je naglasio važnost stabilnosti parlamentarne većine, rekavši da je Vlada zadržala svoj smjer unatoč nelojalnosti i nevjerojatnim potezima inicijalnih koalicijskih partnera:

- Zadržali smo smjer s onim zastupnicima i strankama u Saboru koje su kazale da dijele programske ciljeve naše Vlade. Razvili smo suradnju sa strankama koje nam nisu svjetonazorski bliske. Svjestan sam da ponekad nije lako živjeti s tim i braniti se od mogućih nezadovoljstava, ali drugih rezervnih bazena zastupnika i glasova nema.

Brojni govornici

Na svečanosti su, među ostalima, govore održali i predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a i politički tajnik stranke Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, predsjednik gradskog HDZ-a Petar Škorić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Donosimo njihove ključne poruke:

SANADER: Uspjesi Vlade i više su nego mjerljivi!

Ova Vlada zaslužuje pohvalu kao nijedna druga dosad! Uspjesi su i više nego mjerljivi. A to je zasluga predsjednika Andreja Plenkovića. Treba nam jaki i stabilni HDZ kao zalog budućnosti. HDZ moramo čuvati - to je odgovornost svakoga člana.

BOBAN: Ne stvarajte rascjepe!

Plenkovićeva politika ima moju punu potporu. Stvar je jednostavna - stavite na papir tko je sto učinio i kakvi su mu rezultati. Pozivam potencijalne kandidate na unutarstranačkim izborima - ne stvarajte rascjepe! Nemojte radi jednog glasa svojom retorikom odvajati člana od člana, prijatelja od prijatelja, branitelja od branitelja... Nemojte - jer nam je opet biti skupa!

ŠKORIĆ: Naše članstvo gaji domoljublje i kršćanstvo

HDZ okuplja sve od centra do desnice. Naše članstvo i biračko tijelo gaje domoljublje i kršćanstvo. Zato je ideološka smjernica bitna komponenta - kao i ona ekonomska, sigurnosna ili vanjskopolitička - koju naš birač ocjenjuje iznova na svakim izborima. EU je osudila komunizam kao totalitarni sustav, jednako kao i fašizam i nacizam. Stoga se treba otvoriti pitanje zakonskog okvira koji će podjednako tretirati simbole svih totalitarizama.

OPARA: Ova je Vlada kao nijedna dala ruku Splitu!

Snažno podržavam smjer kojim ide Hrvatska i Vlada RH kojoj je Plenković na čelu, jer je kao nijedna Vlada dosad dala ruku Splitu!

A A A