Vijesti
23. 1. 2020.

Uspješno predsjedanje EU-om, sjajno predstavljanje na Zelenom tjednu u Berlinu & uvođenje 5G mreže u Osijek!

Otvarajući 203. sjednicu Vlade RH, Andrej Plenković osvrnuo se na događaje u proteklom tjednu. Govoreći o najvećem svjetskom sajmu prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda - Zelenom tjednu u Berlinu - poručio je da se RH predstavila u odličnom svjetlu. Od aktivnosti vezanih uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a izdvojio je sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Obljetnica VRO Maslenica

Izdvojivši 27. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Maslenica, predsjednik Vlade i HDZ-a naglasio je - iskazavši trajnu zahvalu hrvatskim braniteljima i svima onima koji su izgubili svoje živote za slobodu Hrvatske - da je riječ o jednoj od ključnih bitaka u Domovinskom ratu, koja je i ove godine obilježena na dostojanstven način.

Zeleni tjedan u Berlinu

Govoreći o najvećem svjetskom sajmu prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda - Zelenom tjednu u Berlinu, čija je zemlja partner ove godine upravo Hrvatska, poručio je da se Hrvatska predstavila u sjajnom svjetlu.

Dodao je da je Finska, koja je prošle godine bila zemlja partner tog sajma, znatno povećala svoj izvoz na njemačko tržište te izrazio nadu da će takvi biti i učinci dolaska ključnih hrvatskih prehrambenih kompanija u Berlin.

Sastanak s Angelom Merkel

Od ostalih aktivnosti vezanih uz predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije proteklog tjedna, predsjednik Plenković izdvojio je sastanak sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu te u Zagrebu održani sastanak predsjednika odbora za europske poslove parlamenata svih članica Unije.

EU proračun bi trebao uvažiti da je RH bila žrtva agresije & da je kao najmlađa članica najmanje koristila europska sredstva

EU proračun bi trebao uvažiti da je RH bila žrtva agresije & da je kao najmlađa članica najmanje koristila europska sredstva

Snažna Europa u svijetu punom izazova - Vizija našeg predsjedanja i način kako hrvatski građani doživljavaju članstvo u EU!

Korisni razgovori u Davosu

Osim toga, Plenković je sudjelovao i na jubilarnom, 50. Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

24 bilateralna sastanka & 3 panela! Zahvaljujući RH, o demografiji se raspravlja i na Svjetskom gospodarskom forumu

9 bilaterala & 2 panela: Tim Cook, Ilham Aliyev, Hashim Thaçi, Marjan Šarec, WHO, ERC, ETUC, Philips…

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Na kraju uvodnog obraćanja najavio je da će sutra na Židovskom groblju na Mirogoju polaganjem vijenca obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, a 27. siječnja predvodit će izaslanstvo Vlade na obilježavanju 75. obljetnice oslobođenja logora Auschwitz.

5G mreža u Osijeku do 31. prosinca 2020.

Ministar mora, prometa i infrastrukture (i potpredsjednik HDZ-a) Oleg Butković izvijestio je da se Grad Osijek određuje prvim velikim gradom u Hrvatskoj u kojem će se do 31. prosinca 2020. izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

Temeljem Akcijskog plana Europske komisije „5G za Europu“, koji sadržava smjernice za poticanje razvoja infrastrukture i usluga pokretnih komunikacija pete generacije, stručna radna skupina -sastavljena od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) & sva tri operatora pokretnih komunikacija u RH - odabrala je Osijek za prvi hrvatski 5G grad u konkurenciji Bjelovara, Karlovca i Rijeke.

Razvoj istoka Hrvatske

- Određivanje Osijeka kao prvog hrvatskog 5G grada, u sinergiji s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, znatno će pridonijeti razvoju istočnog dijela Hrvatske - istaknuo je Butković, dodavši da su sva tri domaća operatora pokretnih komunikacija spremna zajednički izgraditi i uvesti 5G infrastrukturu i usluge u Osijeku.

Ministar je izrazio uvjerenje da će ovo postati dobar model za uvođenje ove nove tehnologije na cijelom području Republike Hrvatske.

A A A