Vijesti
1. 2. 2020.

Želimo da se u EU proračunu zadrže adekvatna sredstva za koheziju kako bismo razvojno sustizali bogatije članice!

Andrej Plenković u radnom je posjetu Portugalu (Beja), gdje se uoči summita Prijatelja kohezije sastao s premijerom Antóniom Costom. „Kohezijska politika upravo je ona redistributivna snaga europskog proračuna koju trebaju građani EU-a, posebno oni iz manje razvijenih država“ - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a na zajedničkoj konferenciji za medije.

Donosimo ključne poruke dvojice predsjednika Vlada:

PLENKOVIĆ: Želimo stići stupanj razvoja najbogatijih članica Europe!

Naša je zadaća da danas do kraja definiramo stajališta koja su nam svima bliska kao državama koje još uvijek - u odnosu na europski proračun - vode posebno računa o tzv. tradicionalnim politikama, a to su prije svega kohezijska i poljoprivredna politika. Kohezijska politika je upravo ona redistributivna snaga europskog proračuna koju trebaju građani EU-a, bez obzira gdje živjeli, a osobito u onim državama koje još žele stići stupanj razvoja bogatijih članica EU-a.

Jačanje trgovinske razmjene

Hrvatska je spremna da se dogovor o dugoročnom europskom proračunu postigne u vrijeme njezina predsjedanja EU-om, ali isto tako želimo da taj dogovor bude kvalitetan. Obje zemlje su zainteresirane za jačanje trgovinske razmjene koja je dosad bila na razini od otprilike 115 milijuna eura. Smatramo da trebamo jače zainteresirati i hrvatske i portugalske kompanije za ulaganja i suradnju. Posebno mi je drago da bilježimo sve veći broj portugalskih turista.

COSTA: Kohezija je važna za sve članice EU-a!

Portugal i Hrvatska imaju različita iskustva u EU-u, ali ima i zajedničkih aspekata - kao što je kohezija. Naše su zemlje zainteresirane za adekvatna financijska sredstva u sljedećih 7 godina u europskom proračunu. Naša poruka je jasna: politika kohezije je nerazdvojni dio unutarnjeg europskog tržišta i odnosi se na sve zemlje članice EU. Kohezija je važna za sve članice jer su svi koristili te fondove. Važno nam je što je Britanija izašla, ali je još važnije da Europa ostaje koherentna. Jer Europa je ujedinjena u interesima.

Približavanje EU standardu

Nije slučajno da se u Prijateljima kohezije okupilo 17 zemalja, od Baltika do Mediterana, to je pravi dokaz koliko je ta politika važna. Ona omogućava svakom selu, gradu i građaninu da riješi svoje probleme i da se približi standardu europske razine. Bilo bi loše za EU da ti fondovi budu ugroženi nauštrb nekih drugih politika. Tražimo kompromis.

VAŽAN SUMMIT UOČI EUROPSKOG VIJEĆA

Današnji summit neformalne skupine Prijatelji kohezije važan je uoči izvanrednog sastanka Europskog vijeća koji će se održati 20. Veljače, a koji je sazvao predsjednik EV-a Charles Michel kako bi se pokušao postići kompromis između Prijatelja kohezije s jedne strane i zemalja koje žele smanjiti europski proračun na štetu kohezijske i poljoprivredne politike, a istodobno veći dio toga smanjenog proračuna usmjeriti na nove prioritete poput borbe protiv klimatskih promjena.

Na sastanku na vrhu Prijatelja kohezije, između ostalih, sudjeluju predsjednici vlada RH, Portugala, Češke, Estonije, Mađarske, Malte, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Španjolske, predsjednik Cipra te povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju Johannes Hahn i povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

 

A A A