Vijesti
3. 2. 2020.

Iz EU proračuna povučeno 20 mlrd. kn više nego što smo u nj uplatili! Ugovorenost sredstava podigli smo s 9% na - 85!

 „U mreži Prvog“ Hrvatskog radija. Marko Pavić: EU novcem gradimo Pelješki most, vrtiće, ceste, škole, bolnice... Želimo da se u novom proračunu zadrže ista sredstva za koheziju - kako bismo nastavili sustizati razvijenije države! Ivana Maletić: Članice žele da se dogovor o proračunu postigne za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om kako bi se što prije krenulo u provedbu projekata.

Teški pregovori o novom sedmogodišnjem proračunu Europske unije trebali bi pokazati koji će biti prioriteti u raspodjeli novca, kako će proći tradicionalne politike poput kohezije i poljoprivrede, a kako ulaganja u inovacije, sigurnost i zelene politike. O tome su na Hrvatskom radiju govorili hrvatska članica Europskog revizorskog suda Ivana Maletić & ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić.

Dogovor za vrijeme hrvatskog predsjedanja?

Maletić je rekla da sve članice žele da se zatvori diskusija o višegodišnjem financijskom okviru EU-a za vrijeme hrvatskog predsjedanja Unijom:

- Upravo je Europski revizorski sud u svom mišljenju o Višegodišnjem financijskom okviru poručio da je važno da se proračun što prije dogovori kako bi i sva ostala regulativa mogla biti pravodobno donesena te da se odmah krene u provedbu razvojno-socijalnih projekata. A ne da kasne uslijed kašnjenja proračuna.

Hrvatska u velikom plusu!

Ministar Pavić podsjetio je da je bio s predsjednikom Plenkovićem u Portugalu na sastanku na vrhu 17 država Prijatelja kohezije:

- Europa je podijeljena na zemlje koje su neto uplatiteljice i zemlje kohezije koje, poput Hrvatske, koriste ta sredstva. Ako gledamo koliko smo uzeli, a koliko uplatili u EU proračun, u plusu smo već sada 20 milijardi kuna.

Želimo da se u EU proračunu zadrže adekvatna sredstva za koheziju kako bismo razvojno sustizali bogatije članice!

Kohezija - ključ ravnomjernog razvoja EU

Objasnio je da se pregovara o proračunu koji će iznositi između 1.000 i 1.300 milijardi eura za svih 27 članica:

- Jedna od tradicionalnih politika je kohezija, čija je svrha da manje razvijene zemlje dođu na istu razinu s onim bogatijima. Hrvatska je dosad dobro koristila ta sredstva, od Pelješkog mosta do zračnih luka, cesta, škola, bolnica… Nama je nacionalni interes da kohezija bude na razini dosadašnje financijske omotnice.

Prijatelji kohezije žele uhvatiti korak s najrazvijenijim članicama - Očekuju nas zahtjevni pregovori o europskom proračunu

Lijepa Naša postala veliko gradilište

Ministar je rekao i da nam povlačenje novca iz europskih fondova ide dobro te da je Hrvatska zahvaljujući tim sredstvima postala veliko gradilište:

- Naša je Vlada podigla stopu ugovorenosti raspoloživih sredstava s 9 na gotovo 85 posto, a već je isplaćeno oko 32% - više od 3.3 mlrd. eura. Ova financijska omotnica bit će iskorištena u cijelosti. Mislim da smo napravili veliki iskorak u odnosu na SDP-ov mandat.

Maletić je pak zaključila i da je važno je da se pojednostavi procedura korištenja sredstava iz EU fondova:

- Time bi i pojeftinio proces, S manje novca postizali bismo više!

A A A