Vijesti
4. 2. 2020.

Kohezija nam je iznimno važna jer smo kao najmlađa EU članica ta sredstva koristili puno kraće od ostalih!

Morala bi se razumjeti kompleksnost različitih pozicija unutar Unije. Nije isto ako ste 60 godina koristili strukturne i investicijske fondove ili ako ste u EU-u samo jedan 7-godišnji proračun, kao što je slučaj s RH - istaknuo je Andrej Plenković u intervjuu koji je dao za portal politico.eu tijekom summita Prijatelja kohezije u Portugalu.

Konsenzus o proračunu tijekom EU2020HR?

Važno je da se što prije, po mogućnosti tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, postigne dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) 2021-2027 kako bismo što prije ugovarali nove razvojne projekte i počeli povlačiti novac iz EU fondova - poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH u razgovoru za utjecajni portal, specijaliziran za politike Europske unije:

- Prvo se na razini Europskog vijeća, koje sačinjavaju šefovi država ili vlada članica, mora postići konsenzus o gornjoj granici proračuna za svaku godinu VFO-a i o iznosu za svako područje koje se financira, poput kohezije, poljoprivrede, inovacija, borbe protiv klimatskih promjena... Treba imati na umu da taj dogovor nije dovoljan jer se radi tek o pregovaračkom okviru koji se mora usuglasiti u trijalogu koji Vijeće EU-a vodi s Europskim parlamentom i Europskom komisijom. Bitno je sve to odraditi na vrijeme kako se ne bi kasnilo sa zakonodavnim aktima nužnim za provedbu VFO-a, a koji su također predmet pregovora.

Izvanredni sastanak EV-a 20. veljače

Sastanak u Portugalu održan je tri tjedna uoči izvanrednog sastanka Europskog vijeća koji je sazvao njegov predsjednik Charles Michel kako bi se pokušao postići kompromis o novom sedmogodišnjem proračunu EU-a.

Želimo da se u EU proračunu zadrže adekvatna sredstva za koheziju kako bismo razvojno sustizali bogatije članice!

- Izvanredni sastanak, koji će se održati 20. veljače, dat će novi politički poticaj za dogovor, ali još je prerano reći hoće li i završiti dogovorom - napomenuo je Plenković.

Prijatelji kohezije žele uhvatiti korak s najrazvijenijim članicama - Očekuju nas zahtjevni pregovori o europskom proračunu

Više prostora za zastupanje nacionalnih interesa

Michel je zadužen pripremiti nacrt dogovora o VFO-u, a predsjednik Vlade RH i HDZ-a ističe da je to dobro za Hrvatsku, koja predsjedava Vijećem EU-a, jer joj to daje više prostora da brani vlastite nacionalne interese:

- Kao predsjedništvo uvijek morate biti malo neutralniji. Ne možete misliti samo na svoj nacionalni interes. Ali s obzirom na činjenicu da je mandat za nacrt pregovaračkog okvira dobio Michel, imamo više prostora zastupati elemente do kojih nam je stalo.

U pregovorima o 7-godišnjem europskom proračunu argumentirano ćemo promicati & štititi hrvatske nacionalne interese!

Važnost kohezijske politike

Ponovio je i dodatno podcrtao da je za Hrvatsku iznimno važna kohezijska politika, pogotovo s obzirom na činjenicu da je najmlađa članica EU-a i da je do sada imala priliku koristiti kohezijski novac puno kraće od ostalih članica:

- Na kraju krajeva, uvijek se postigne kompromis. Ali, morala bi se razumjeti kompleksnost različitih pozicija država članica. Nije isto ako ste članica 60 godina koristili strukturne i investicijske fondove ili ako ste u EU-u samo jedan sedmogodišnji proračun, kao što je slučaj s Hrvatskom.

VFO - KLJUČNI DOKUMENT EUROPSKE UNIJE

Dogovor o novom VFO-u najvažnija je zadaća koja stoji pred EU-om u ovom trenutku. Riječ je o ključnom dokumentu koji će uvelike odrediti politike Unije u sljedećem desetljeću. Oko tog dokumenta uvijek se vodi velika bitka između bogatijih zemalja, koje u proračun uplaćuju više nego što iz njega dobiju, i onih siromašnijih kojima europska sredstva služe za sustizanje bogatijih članica.

Ovaj put zadaća je još teža jer, s jedne strane, iz EU-a je izišla Velika Britanija, koja je bila veliki neto uplatitelj s godišnjim doprinosom proračunu u iznosu od 12 do 14 milijardi eura, a, s druge strane, porasle su potrebe za financiranjem novih prioriteta poput borbe protiv klimatskih promjena ili zaštite vanjskih granica & za ulaganjem u digitizalizaciju, inovacije i istraživanje kako Europa ne bi izgubila korak s razvijenim svijetom.

A A A