Vijesti
15. 2. 2020.

5 bilaterala na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji: Sjevernoatlantski savez, Austrija, Kosovo, Sj. Makedonija & Crveni križ

Prvoga dana boravka na vodećem svjetskom forumu o međunarodnoj sigurnosnoj politici, Andrej Plenković sastao se s glavnim tajnikom NATO-a Stoltenbergom, austrijskim kancelarom Kurzom, kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, predsjednikom Sjeverne Makedonije Pendarovskim i predsjednikom Međunarodnog odbora Crvenoga križa Maurerom.

Citate predsjednika Vlade RH i HDZ-a prenosimo iz njegovih objava na Twitteru i iz izjave za medije koju je dao u Münchenu nakon pet bilateralnih sastanaka.

Plenković na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji zajedno s 40-ak šefova država i vlada

JENS STOLTENBERG

S glavnim tajnikom NATO-a razgovarali smo o jačanju suradnje Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije, što je jedna od ključnih zadaća hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, i sigurnosnim operacijama poput Resolute Support u kojima sudjeluju i naši vojnici. Ključna poruka je da će NATO ostati u Afganistanu u ovom sastavu sve dok traju pregovori s talibanima. Tek ako se postigne napredak, moglo bi doći do postupnog smanjivanja broja pripadnika te misije.

SEBASTIAN KURZ

S austrijskim saveznim kancelarom razgovarao sam o političkoj i gospodarskoj suradnji Republike Hrvatske i Republike Austrije, ali i o novom Višegodišnjem financijskom okviru. Hrvatska pozicija je jasna - Želimo da se u dugoročnom europskom proračunu zadrže adekvatna sredstva za koheziju i politiku kako bismo nastavila hvatati korak s razvijenijim članicama.

AGENZIA NOVA: U pregovorima o 7-godišnjem EU proračunu snažno ćemo se boriti za hrvatske nacionalne interese!

ALBIN KURTI

Čestitao sam novom predsjedniku Vlade Republike Kosovo na preuzimanju dužnosti & upoznao ga s prioritetima našeg predsjedanja Vijećem EU-a, među kojima je i daljnja dinamika proširenja Europske unije. Na našem prvom susretu premijer Kurti izrazio je ambicije Kosova. Usmjereni su na reforme i žele činiti korake naprijed u europskom procesu, kao i rješavati otvorena pitanja sa Srbijom. Mi ćemo im u tom pogledu pomoći.

STEVO PENDAROVSKI

Iskazao sam u ime RH snažnu podršku euroatlantskom putu Sjeverne Makedonije. Ne očekujemo da bi se Francuska, nakon izmjene pregovaračke metodologije, više mogla protiviti otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Idemo u dobrom smjeru, ostaju još razgovori s preostalim članicama koje imaju neke rezerve.

Macron u svibnju dolazi na summit o EU proširenju, kao prvi francuski predsjednik koji će poslije 20 godina posjetiti Hrvatsku!

Već nakon susreta s predsjednikom Emmanuelom Macronom u siječnju bio sam optimističan i uvjeren da će francuska pozicija evoluirati, što je potvrdila i njegova današnja izjava. Strateški je važno da Albanija i Sjeverna Makedonija i prije svibanjskog summita u Zagrebu dobiju zeleno svjetlo. Time bi se poslala konkretna poruka europske perspektive i daljnje dinamike puta svih naših susjednih zemalja prema EU-u, što je u interesu Hrvatske.

PETER MAURER

Susret smo iskoristili za razgovor o suradnji na traganju za još 1.872 osobe nestale u Domovinskom ratu te potpori Hrvatske kao predsjedateljice Vijećem EU-a humanitarnim temama.

I DALJE ĆEMO PODRŽAVATI INICIJATIVU TRIJU MORA

Na novinarsko pitanje o Inicijativi triju mora, Andrej Plenković je odgovorio da je naš ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman o tome u Münchenu već razgovarao s državnim tajnikom SAD-a Michaelom Pompeom:

- Inicijativu ocjenjujemo važnom jer dobro povezuje zemlje Baltika sa zemljama Crnog i Jadranskog mora, ona je dijelom prostora Srednje i Istočne Europe na kojima moramo razvijati gospodarsku i energetsku suradnju. Vlada RH i do sada podržavala Inicijativu te će i dalje angažirano sudjelovati.

A A A