Vijesti
17. 2. 2020.

S Hrvatima u Münchenu: Kombinacijom nacionalnih i EU demografskih mjera želimo preokrenuti trendove!

Gotovo svaki inozemni posjet Andrej Plenković iskoristi i za susret s hrvatskom zajednicom. Tako je bilo i ove nedjelje u Njemačkoj, gdje je nakon Münchenske sigurnosne konferencije na summit EU-JI Europa, sudjelovao na svetoj misi u Crkvi sv. Mihovila i susreo se s Hrvatima u Bavarskoj.

Nakon mise koju je predvodio župnik fra Petar Klapež, voditelj Hrvatske katoličke misije u Münchenu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a je tijekom druženja s našim sunarodnjacima dao izjavu za medije:

- Zadovoljan sam dvodnevnim boravkom u Münchenu, a osobito me veseli ovaj susret s mnogim Hrvatima, predstavnicima našeg iseljeništva u Njemačkoj, s kojima ova Vlada održava stalne kontakte.

S hrvatskim iseljenicima: Vi ste spona koja gradi prijateljstvo i kvalitetu odnosa s Bavarskom!

Demografiju smo podigli na EU razinu!

Novinare je zanimalo čini li Vlada što po pitanju njihovog povratka u Domovinu u okviru demografske revitalizacije.

- Ne samo na nacionalnoj razini, jer mi smo temu demografije snažno pozicionirali u Stratešku agendu  EU 2019-2024, a i prvi put u povijesti, upravo na inicijativu Hrvatske, to je važno pitanje dobilo svoj portfelj u Europskoj komisiji  - odgovorio je Plenković.

Michel u prijedlog EU proračuna uvrstio hrvatske zahtjeve - adekvatna sredstva i za koheziju i za demografiju!

Važna uloga Dubravke Šuice

Dodao je da će hrvatska potpredsjednica EK Dubravka Šuica imati upravo tu zadaću da izradi analizu koji su paketi nacionalnih demografskih politika dosad dobro funkcionirali u zemljama sličnima Hrvatskoj:

- Polovica država u EU-u ima problem s negativnim prirodnim priraštajem. Kada se to u zemljama srednje i istočne Europe pomiješa s mogućnošću slobode kretanja, bez kvota i dozvola, onda se to osjeti. Stoga i jest naša zadaća ovog tjedna, u pregovorima o 7-godišnjem europskom proračunu, nastaviti naglašavati važnost kohezije za novije članice. Kohezijska politika mora državama poput RH omogućiti da napreduju i love korak s onima koje su razvijenije.

Nastavljamo s demografskim mjerama!

Vjerujem da ćemo kombinacijom nacionalnih i europskih mjera preokrenuti demografske trendove,  smanjiti, a potom i zaustaviti iseljavanje iz Domovine. Nacionalna demografska i socijalna politika, politike stambenog kreditiranja i poreznog rasterećenja, zapošljavanje mladih i otvaranje prema mladim obiteljima … Nastavljamo s nizom mjera! - zaključio je Plenković.

A A A