Vijesti
17. 2. 2020.

U pregovore o EU proračunu uvrštene dvije točke koje uvažavaju specifičnosti Hrvatske. ZA koheziju & demografsku revitalizaciju!

U Bruxellesu je Andrej Plenković razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen o novom Višegodišnjem financijskom okviru & pripremama za ZG summit u svibnju. Poručio je da je veliko postignuće to što je u prijedlogu novog 7-godišnjeg proračuna prihvaćena hrvatska argumentacija, ali i to što je RH uspjela politiku proširenja vratiti u fokus Europe!

Predsjednik Vlade i HDZ-a sastao se u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, s kojom je razgovarao o najvažnijim temama koje su na dnevnom redu Europske unije u sljedećim mjesecima - s naglaskom na 7-godišnji EU proračunu te sredstva za koheziju i demografsku revitalizaciju & sastanak na vrhu Europska unija - jugoistočna Europa u svibnju u Zagrebu.

Always good to see a friend!

Uoči bilaterale s predsjednicom EK, sastao se i s povjerenikom Europske komisije za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem („O nastavku procesa EU proširenja nakon usvojene nove metodologije pristupnih pregovora“) te s predsjednikom Europske pučke stranke Donaldom Tuskom („Always good to see a friend!“).

Nakon rezimea sinoćnjega neformalnog sastanka na vrhu EU-Zapadni Balkan, predsjednik Plenković i predsjednica von der Leyen razgovarali su o pripremama za zagrebački sastanak na vrhu između zemalja članica Europske unije i država jugoistoka Europe, koji će se održati u svibnju.

ZG summit – prekretnica!

Predsjednik Plenković u izjavi za medije kazao je da je ostvaren visoki stupanj suglasnosti između Hrvatske, predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice EK Ursule von der Leyen i povjerenika za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija o tome da zagrebački sastanak na vrhu bude prekretnica u politici proširenja:

- Naš je cilj bio staviti ovu temu na dnevni red, što smo i uspjeli. Imamo novu metodologiju pregovora, koja će se usvojiti na Europskom vijeću, te vrlo dobar napredak u stajalištima ključnih članica EU-a o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Reafirmacija politike proširenje

Dodao je da će Europska komisija pripremiti veliki ekonomski paket za JI Europu, što će biti poticaj gospodarskom rastu i približavanju nama susjednih zemalja prema EU-u. Najvažnijim je izdvojio to što će tema proširenja, nakon zagrebačkog sastanka na vrhu, postati sustavna u godinama koje slijede:

- Hrvatska može reći da je uspjela u reafirmaciji politike proširenje odmah na početku mandata Ursule von der Leyen!

Druga tema o kojoj su razgovarali bili su pregovori o novom Višegodišnjem financijskom okviru, uoči sastanka Europskog vijeća, koji je njegov predsjednik Charles Michel na tu temu sazvao za 20. veljače.

Sredstva za demografiju, poljoprivredu & koheziju

Plenković je izrazio nadu da će se i o VFO-u postići dogovor, uz kompromis između članica koje žele više sredstava za tradicionalne politike - kohezijsku i poljoprivrednu - i onih koje zagovaraju tzv. modernizaciju proračuna, odnosno više sredstava za pitanja klimatskih promjena, sigurnosti, inovacija, digitalnog društva, digitalne ekonomije...

Istaknuo je da su u Michelov prijedlog tzv. pregovaračke kutije o novom 7-godišnjem proračunu uvršteni paragrafi 63 i 64 jer je uvažena upravo hrvatska argumentacija. Paragraf 63, pojasnio je, bavi se demografskim problemima u nizu članica, odnosno kako zemljama koje gube dio stanovništva pokušati naći neku vrstu kompenzacije. Naglasivši da takvog paragrafa prije nije bilo, poručio je da je njegovo uvrštenje još jedno hrvatsko postignuće.

Uvažene su specifičnosti Hrvatske

Paragraf 64 odnosi se pak samo na RH, kazao je predsjednik Plenković:

- Iako u njemu ne stoji expressis verbis Hrvatska, piše da se odnosi na zemlje članice koje su koristile samo jedan sedmogodišnji financijski okvir. A to je jedino - Hrvatska. Na pregovorima u četvrtak nastavit ćemo se boriti za koheziju i poljoprivredu! Nije lako u pregovorima namiriti sve želje, s obzirom da se razlikuju stavovi zemalja koji su najveći kontributori EU proračuna i, primjerice, država iz skupine Prijatelja kohezije - pogotovo imajući na umu odlazak Ujedinjene Kraljevine i time manji iznos sredstava na raspolaganju.

No, dodao je, već s ova dva signala, odnosno paragrafima 63 i 64, pokazano je da se uvažavaju specifičnosti Hrvatske.

DONATORSKA KONFERENCIJA „TOGETHER FOR ALBANIA“

#Together4Albania u Bruxellesu. Predsjednik Andrej Plenković sudjelovao je danas i na donatorskoj konferenciji „Zajedno za Albaniju“:

- Hrvatska je odmah nakon razornog potresa u studenom 2019. iskazala solidarnost s Albanijom. Uputili smo specijalizirani tim za spašavanje i traganje & milijun kuna hitne humanitarne pomoći. Danas pak hrvatska Vlada potvrđuje svoju donaciju od milijun eura za obnovu zdravstvene i školske infrastrukture u Albaniji, toj nama prijateljskoj zemlji.

A A A