Vijesti
21. 2. 2020.

U pregovorima o EU proračunu nastavljamo se snažno zauzimati za hrvatske interese - ZA koheziju & demografsku revitalizaciju!

Andrej Plenković nakon izvanrednog sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu o Višegodišnjem financijskom okviru 2021-2027: Borimo se, a i drugi se bore. Veliki je uspjeh već to što smo u „pregovaračku kutiju“ ubacili posebni paragraf koji se odnosi na članice koje su EU sredstva koristile samo u jednoj perspektivi. A to je jedino Hrvatska!

Nakon sastanka na kojem ni najnoviji prijedlog da sljedeći sedmogodišnji proračun iznosi 1.069% bruto nacionalnog dohotka nije dobio potporu svih 27 premijera ili šefova država članica EU-a, predsjednik Vlade RH i HDZ-a kazao je da je ovo bila prva prava politička, sadržajna rasprava o prijedlogu europskog proračuna.

Prijatelji ambiciozne Europe

- Ali, proračun nije zadovoljio dvije velike skupine zemalja. Zemlje uplatiteljice Nizozemska, Austrija, Švedska i Danska jasno su rekle da im prijedlog u ovom trenutku nije prihvatljiv, a s druge strane on ne odgovara ni državama, kako smo ih mi danas nazvali, Prijateljima ambiciozne Europe. Nas je 17, a u skupini su i Italija, Španjolska i Poljska. Dakle, nije riječ samo o državama Prijateljima kohezije - kazao je Plenković.

Dodao je da predložena sredstva nisu dostatna za ispunjavanje onih ambicija na koje bi, kako smatra i RH, europski proračun morao odgovoriti u idućih sedam godina:

- Ovo je prvi proračun bez Ujedinjene Kraljevine, velike zemlje uplatiteljice, a nekoliko zemalja ne želi „probijati“ 1% svog BND-a. Zbog toga ćemo morati svi zajedno uložiti dodatni trud kako bismo postigli kompromis.

Velika hrvatska postignuća

No s aspekta Hrvatske, nastavio je Plenković, „možemo biti zadovoljni jer smo jedna od rijetkih zemalja koja je u ovom pregovaračkom okviru uvrstila svoj posebni status“:

- Uspjeli smo s našom akreditacijom te kroz razgovore s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i s Europskom komisijom u „pregovaračku kutiju“ ubaciti posebni paragraf koji se odnosi na članice koje su zajednička sredstva koristile samo u jednoj perspektivi. A takva je članica jedino Hrvatska! Osim toga, uspjeli smo uvrstiti i pitanje demografske revitalizacije u prijedlog proračuna.

Michel u prijedlog EU proračuna uvrstio hrvatske zahtjeve - adekvatna sredstva i za koheziju i za demografiju!

Borimo se, a i drugi se bore. Nastojat ćemo pronaći cjeloviti kompromis idućih dana i tjedana. Još je dosta posla pred nama - zaključio je predsjednik Vlade i HDZ-a, ne preciziravši kada bi se sljedeći sastanak EV-a mogao održati.

Nastojimo ostvariti što bolje rezultate za RH

Ranije tijekom dana, Plenković je komentirao svoje konzultacije s Michelom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Naglasio je da se, kao i uvijek, zalagao za pitanja koja su važna za Hrvatsku, a to su kohezijska politika i demografska revitalizacija:

- Nastojimo da u okviru konačnog dogovora ostvarimo što bolje rezultate za Hrvatsku.

 

A A A