Vijesti
26. 2. 2020.

Hrvatska je visoko eurizirana - većina kredita i depozita u eurima, najveći dio robnog izvoza sa zemljama europodručja

(VIDEO) Danas je u Banskim dvorima održana četvrta sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Predsjednik Andrej Plenković kazao je da je uvođenje eura, uz pridruživanje Schengenskom prostoru, jedan od dva cilja dublje integracije Hrvatske u EU.

Otvarajući sjednicu predsjednik Vlade i HDZ-a podsjetio je da je uvođenje eura dio hrvatskoga Ugovora o pristupanju Europskoj uniji, koji je potvrđen na referendumu u siječnju 2012., a potom ratificiran u Hrvatskom saboru, uz samo jedan suzdržan glas.

Ispunjavanje kriterija za preuzimanje eura

Kazao je da je ispunjavanje visokih kriterija za preuzimanje eura, odnosno makroekonomske i fiskalne stabilnosti, jedno od hrvatskih ključnih ciljeva.

- Hrvatska je 2017., u mandatu naše Vlade, izašla iz procedure prekomjernoga proračunskog manjka, a prošle godine smo dobili ocjenu da više ne bilježimo makroekonomske neravnoteže. Iskoristili smo taj položaj i nastavno na predstavljanje Strategije za uvođenje eura, još ujesen 2017., u 2019. poslali smo pismo namjere i izrazili želju da uđemo u takozvani Europski tečajni mehanizam II, koji prethodi uvođenju eura kao službene valute.

Hrvatska je već visoko eurizirana zemlja

Predsjednik Plenković naglasio je da je Hrvatska najmanja članica Europske unije koja trenutno nije u europodručju. Istovremeno, dodao je, 61 posto kredita su devizni krediti i krediti uz valutnu klauzulu, dok je 51 posto depozita odnosno štednje eursko i kunsko s valutnom klauzulom u euru.

- Poruka je da je Hrvatska već visoko eurizirana zemlja.

Govoreći u tom kontekstu o robnom izvozu, kazao je da 56 posto ukupnog robnog izvoza Hrvatska obavlja s članicama eurozone, a 66 posto potrošnje inozemnih turista stvaraju posjetitelji iz zemalja europodručja.

Sve mjere iz Akcijskog plana za ERM II bit će ispunjene u zadanim rokovima

Podsjetio je da hrvatski Akcijski plan obuhvaća šest područja politika s ukupno 19 mjera, za čiju je provedbu odgovorno devet institucija te dodao da je komunikacija s nadležnim europskim institucijama po tom pitanju kontinuirana i jako dobra.

Izvijestio je da je dosad 6 mjera u potpunosti realizirano, tri djelomično, a deset ih je u tijeku provedbe, naglasivši da će sve mjere, bez iznimke, biti ispunjene u zadanim rokovima.

Vlada će potom poslati izvješće Europskoj komisiji, Europskoj središnjoj banci i Euroskupini, a nakon njihove analize poduzetih mjera u međusobnom će se dijalogu donositi odgovarajuće odluke o pridruživanju Hrvatske Europskom tečajnom mehanizmu II.

A A A