Vijesti
27. 2. 2020.

Nova obveznica rezultat je konsolidiranih javnih financija - Hrvatska će godišnje uštedjeti 716 milijuna kuna!

(VIDEO) Izdali smo obveznicu po najpovoljnjijim uvjetima u povijesti, što dovoljno govori o međunarodnom financijskom ugledu Hrvatske! - istaknuo je Andrej Plenković otvarajući 209. sjednicu Vlade RH. Što se tiče koronavirusa, ponovno je apelirao na građane da ne podliježu panici. „Sve je pod kontrolom“.

Nema razloga za gomilanje zaliha

Predsjednik Vlade i HDZ-a zahvalio je ministru zdravstva Viliju Berošu i potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću te svim ostalim službama na svemu što poduzimaju oko koronavirusa.

- Zdravstvena sigurnost građana naš je cilj. Stožer civilne zaštite koordinira sve aktivnosti, nastavit će se svakodnevno sastajati i izvještavati javnost.

Rekao je da je uz ove aktivnosti na nacionalnoj razini jučer održan i sastanak sa šefovima županijskih stožera civilne zaštite.

- Potvrđena su tri slučaja, no javnozdravstvena situacija je pod kontrolom. Nema mjesta nikakvoj panici. Apeliram na sugrađane da nema nikakvog razloga za gomilanje zaliha, šopinge u kojima nestaju namirnice s polica. Živite normalno, sve službe koje trebaju djelovati će i djelovati. Molim da budemo smireni i odgovorni.

Prepoznali situaciju na vrijeme

Plenković je naglasio da je Hrvatska ovu situaciju prepoznala na vrijeme. Sada je, kazao je, najvažnija zadaća prije svega na zdravstvenim ustanovama i djelatnicima, ali i ostalim službama.

- Mi ćemo, osobito gospodarski resori, voditi računa o tome da imamo na umu na koji način se nositi sa za sada nepredvidivim efektima ovakvih okolnosti koje se nazivaju vanjskim ili eksternim šokom. Naš je cilj da minimiziramo bilo kakve negativne posljedice. Bit ćemo oprezni.

Povijesna obveznica

Osvrnuo se i na jučerašnje izdanje obveznice u iznosu od 15 milijardi kuna.

U izdavanje obveznice - pojasnio je Plenković - išlo se jer 5. ožujka dospijevaju dvije obveznice iz 2010. godine. Jedna je izdana u vrijednosti od milijardu eura uz kamatnu stopu od 6.50 posto, a druga od 5 milijardi kuna uz kamatnu stopu od 6.75 posto.

Republika Hrvatska, zastupana po Ministarstvu financija, realizirala je na domaćem tržištu kapitala izdanje tri tranše obveznica - petogodišnje obveznice (dospijeća 2025.) u iznosu od 5 milijardi kuna, 14-godišnje obveznice (dospijeća 2034.) indeksirane uz tečaj eura u iznosu od 4 milijarde kuna & 20-godišnje obveznice (dospijeća 2040.) u iznosu od 800 milijuna eura uz valutnu klauzulu.

Umjesto 825 milijuna godišnje - samo 106!

Novo izdanje obveznica dospijeća 2025. realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 0.25 posto, obveznica dospijeća 2034. uz godišnju kamatnu stopu od 1.00 posto. Obveznica koja predstavlja najdulji povijesni rok dospijeća (2040.) realizirana je uz godišnju kamatnu stopu od 1.25 posto.

Prvi put imamo obveznicu na 20 godina, istaknuo je Plenković, čime je osigurano financiranje na najdulji rok do sada.

- Najvažnije, u odnosu na trošak kamate koju smo godišnje plaćali na obveznicu koja sada dospijeva, na godišnjoj razini uštedjet ćemo 716 milijuna kuna. Sada ćemo plaćati oko 106 milijuna kuna, a prije smo plaćali 825 milijuna kuna godišnje. To je primjer konsolidiranih javnih financija, zdravog gospodarskog rasta i međunarodnog financijskog položaja Hrvatske.

Potvrđena gospodarska stabilnost zemlje

Osvrnuvši se i na jučer objavljeno izvješće Europske komisije u okviru Europskog semestra, premijer je kazao da je njime potvrđena gospodarska stabilnost u zemlji, sa stopom rasta od 3 posto, uravnoteženim javnim financijama, viškom na tekućem računu platne bilance i daljnjem smanjenju javnog duga.

Izvješće Europske komisije svrstava Hrvatsku među članice sa stabilnim gospodarstvima & daje Vladi poticaj za nastavak reformi!

No isto su poručili iz EK, dodao je, da trebamo nastaviti s reformskim iskoracima koje smo pokretali proteklih godina.

- Naše gospodarstvo nastavlja rasti s projiciranom stopom od 3 posto u 2019. godini, a njihove projekcije za 2020. su rast BDP-a od 2.6 posto, a u 2021. od 2.3 posto. Njihove su projekcije čak i nešto optimističnije od onih koje smo sami imali prije šest-sedam mjeseci, prije nego smo usvajali proračun. U svakom slučaju, preporuke koje Komisija daje bit će nam važne za provođenje Nacionalnog programa reformi.

Prijatelji ambiciozne Europe

Predsjednik Vlade i HDZ-a podsjetio je da je prošlog tjedna održan izvanredni sastanak Europskog vijeća na kojem se raspravljalo o Višegodišnjem financijskom okviru.

U pregovorima o EU proračunu nastavljamo se snažno zauzimati za hrvatske interese - ZA koheziju & demografsku revitalizaciju!

- Postoji prijepor između najbogatijih zemalja koje su neto uplatiteljice i zemalja „Prijatelja ambiciozne Europe“, među kojima je i Hrvatska.

Sredstva za koheziju & demografsku revitalizaciju

Važnim je istaknuo da se Hrvatska uspjela izboriti za dva elementa u pregovaračkoj kutiji. Riječ je o pitanju depopulacije, koje je dio sedmogodišnjeg proračuna, a osigurana su i dodatna kohezijska sredstva za našu zemlju jer je koristila samo jednu financijsku perspektivu u cijelosti.

- Teški pregovori će se nastaviti. Vodit ćemo računa o dva cilja - da se pregovori završe na vrijeme i o interesima Hrvatske.

Michel u prijedlog EU proračuna uvrstio hrvatske zahtjeve - adekvatna sredstva i za koheziju i za demografiju!

Proširenje smo stavili visoko na dnevni red EU-a

Plenković se osvrnuo i na posjet Londonu, gdje je održan sastanak na vrhu šefova država i vlada jugoistočne Europe u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj.

- Kao zemlja koja će biti domaćin sastanka na vrhu potaknuli smo i tu investicijsku ekonomsku zajednicu na ulaganja u nama susjedne zemlje - rekao je, naglasivši da će Europska komisija do ZG summita u svibnju pripremiti investicijski paket za zemlje jugoistoka Europe.

Istaknuo je i da je Hrvatska ponovno stavila temu proširenja visoko na dnevni red institucija Europske unije.

Tema proširenja na inicijativu Hrvatske ponovno među prioritetima EU-a

Sastanak s britanskim premijerom Johnsonom

Predsjednik Vlade i HDZ-a podsjetio je i na susret s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, s kojim je razgovarao o budućim odnosima Ujedinjene Kraljevine i Europske unije, ali i jačanju suradnje Hrvatske i Velike Britanije u području gospodarstva, trgovine, turizma, obrane, sigurnosti, znanosti i kulture. 

Nastavak jačanja gospodarske, obrambene i sigurnosne suradnje s Velikom Britanijom - Ostajemo partneri i saveznici!

Tijekom boravka u Londonu predsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić susreli su se i s predstavnicima financijskih institucija, koji su, rekao je Plenković, izrazito zainteresirani za zbivanja u Hrvatskoj. Dodao je da su im detaljno objasnili sve aspekte političke, ekonomske i financijske situacije te kontekst provođenja reformi.

A A A