Vijesti
28. 2. 2020.

Sućut predsjednika Plenkovića u povodu smrti akademika Jelčića

Njegov odlazak veliki je gubitak za hrvatsku kulturu - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u pismu sućuti obitelji akademika Antuna Dubravka Jelčića.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku hrvatskog književnika i akademika Antuna Dubravka Jelčića.

Akademik Jelčić zadužio nas je svojim radom posvećenim književnosti i znanosti, sa stotinama stručnih i znanstvenih radova, svojom literarnom ostavštinom, uredničkim radom, desecima knjiga i predanošću otkrivanju i očuvanju hrvatskog nacionalnog, kulturnog i povijesnog identiteta.

Odlazak akademika Jelčića, koji je 2016. dobio Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo, velik je gubitak za hrvatsku kulturu.

U ime hrvatske Vlade i u svoje osobno ime, molim vas da primite izraze iskrene sućuti i poštovanja."

ERUDIT, UREDNIK „STOLJEĆA HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI„ & SABORSKI ZASTUPNIK HDZ-a

Akademik Jelčić preminuo je u petak u Zagrebu u 90. godini. Rođen je 1930. u Požegi. Diplomirao je 1956. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1974. i doktorirao.

Bio je zastupnik HDZ-a u Zastupničkom domu Hrvatskog državnog sabora od 1995. do 1999. godine. Od 1990. do 1992. bio je potpredsjednik Matice hrvatske.

Kao književnik, znanstvenik, publicist, bibliograf i urednik, akademik Jelčić objavio je nekoliko stotina znanstvenih, stručnih i literarnih radova, od kojih su većina skupljeni u tridesetak samostalnih knjiga.

Kolegij „Hrvatski nacionalni identitet“

Bio je izvršni, a zatim i glavni urednik edicije Matice hrvatske „Stoljeća hrvatske književnosti“. Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu predavao je kolegij Hrvatski nacionalni identitet.

Ispraćaj akademika Jelčića bit će u srijedu, 4. ožujka, u 13:35 sati na Krematoriju u Zagrebu.

A A A