Vijesti
5. 3. 2020.

Vlada RH (2): Stručna pomoć logorašima u tužbama protiv Srbije!

Na otvorenom dijelu 210. sjednice Vlade raspravljeno je 16 točaka, među kojima i Odluka o osnivanju Povjerenstva za pružanje pomoći bivšim zatočenicima koji su za vrijeme oružane agresije na RH prisilno odvođeni i zatočeni na području Srbije i Crne Gore & Informacija o poduzetim mjerama i preporukama radi suzbijanja koronavirusa.

Donosimo sažetke izlaganja trojice ministara - hrvatskih branitelja Tome Medveda, zdravstva Vilija Beroša i turizma Garija Cappellija.

Pozitivni trend u broju rođene djece - poticaj za nastavak demografskih mjera!

MEDVED: Rečeno - učinjeno!

Naša je Vlada, kako je i najavila, osnovala Povjerenstvo za koordinaciju aktivnosti i pružanje pravne pomoći logorašima koji su tijekom agresije na Hrvatsku bili prisilno odvedeni i zatočeni u Srbiji i Crnoj Gori. Vodit će ga ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Velika je to pomoć zatočenicima koncentracijskih logora koji kroz privatne tužbe protiv Srbije žele satisfakciju i odgovarajuće obeštećenje.

BEROŠ: Epidemiološka slika je zadovoljavajuća

Svi kontakti zaraženih detektirani su i stavljeni pod kontrolu. Dosad smo proveli 251 testiranje na koronavirus, a blizu 3.000 osoba pod nekom je vrstom nadzora. Ključno je bilo to što je Hrvatska, za razliku od Italije, odmah otkrila prvu osobu koja je virus unijela u zemlju. Stanje je dobro, ali smo razradili planove i za drukčije scenarije.

Potpisao sam danas odluku o proglašavanju opasnosti od epidemije koronavirusom, koja stupa na snagu odmah. Riječ je o čistoj administraciji koja mi omogućava da angažiram sve resurse. Primjerice, da dekretom rasporedim zdravstvene radnike iz bolnice koja nije u pogođenom mjestu u drugu u kojoj su potrebni. Jedini razlog zašto do sada takva odluka nije donesena jest to što smo na vrijeme oformili krizni stožer. Epidemiološku situaciju u ovom trenutku zbilja imamo pod kontrolom.

CAPPELLI: 4-5% više noćenja!

Jadranske županije 2020. imaju 4% više turističkih noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, a one kontinentalne 5% više i turista i noćenja! Zadnjih 10-ak dana, očekivano, bilježimo pad novih rezervacija uslijed koronavirusa, ali raduje to što se one dosadašnje ne otkazuju! Za 2020. ključ će biti pokazatelji od 2. dijela predsezone, tj. od početka svibnja.

Novim zakonom ubrzava se postupanje u procesu izvršavanja kazne zatvora

A A A