Vijesti
11. 3. 2020.

Odgovorno upravljamo kriznom situacijom s koronavirusom. Donosimo cjeloviti paket mjera kojim ćemo pomoći poduzetnicima

(VIDEO) Andrej Plenković nakon sastanaka s gospodarstvenicima & Nacionalnim stožerom civilne zaštite: Plaće i mirovine nisu u pitanju. Moramo očuvati radna mjesta i poslovne aktivnosti. Stoga će naša Vlada ubrzo predstaviti niz mjera, među kojima i privremeno oslobađanje od nekih poreza i doprinosa.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a izvijestio je na konferenciji za medije u Banskim dvorima da se u preventivne svrhe u Istarskoj županiji od petka prekida nastava u školama i visokim učilištima te rad dječjih vrtića, naglasivši da se poduzimaju i mjere u gospodarstvu kako bi se i smanjile i prevenirale posljedice epidemije koronavirusa:

- Ravnatelji istarskih škola primili su precizne upute za uvođenje online nastave. Najvažnije je da učenici dobiju nužnu opremu & da se pripreme virtualne učionice i zbornice. Dogovaramo i edukacijski program na HTV 3, kojim bi se supstituirala nastava.

Naveo je i da je do sada potvrđeno 19 slučajeva zaraze, koji su locirani u četiri grada - Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Puli:

- Kontroliramo situaciju kako bi se onemogućilo širenje virusa. Poduzimaju se brojne aktivnosti kako u Hrvatskoj, tako i na EU razini.

Očuvanje radnih mjesta & pomoć poduzetnicima

Naglasio je da je cilj Vlade očuvanje radnih mjesta i pomoć poduzetnicima u likvidnosti poslovanja:

- Založit ćemo se za fleksibilnost u pogledu plaćanja poreza i doprinosa, na način da se omoguće odgode i obročna plaćanja kako bi se olakšalo poduzetnicima. Ministarstva su već dobila naputke.

Poslodavci na sastanku s ministrima: Ključno očuvanje zaposlenosti i poslovne aktivnosti

Ministar Aladrović za RTL Danas: Razmatra se oslobođenje plaćanja poreza i doprinosa

Proračun prema očekivanjima

Što se tiče državnog proračuna, istaknuo je da se puni prema očekivanjima:

- Ni plaće ni mirovine nisu u pitanju. A i Europska je komisija spremna staviti na raspolaganje 25 milijardi eura svim zemljama članicama radi i preveniranja i saniranja negativnih gospodarskih posljedica.

BEROŠ: Imamo dovoljno kapaciteta ako epidemija poprimi šire razmjere

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da Hrvatska ima dovoljno kapaciteta za smještaj bolesnika ako epidemija poprimi veće razmjere:

- Imamo 800 kreveta u intenzivnoj njezi, a i ostali kapaciteti mogu se preusmjeriti za intenzivnu skrb. Imamo više od 500 respiratora, preko 300 transportnih. Nadam se da ugroza neće biti tolika.

A A A