Vijesti
12. 3. 2020.

Sabor smanjio obveze na najmanju moguću mjeru

Vodimo računa o zdravstvenoj sigurnosti ne samo zastupnika, nego i svih građana koji dolaze na Markov trg. Pozorno pratimo razvoj događaja, reagiramo sukladno potrebama, slušamo stručnjake i postupamo po preporukama nadležnih institucija - istaknuo je Gordan Jandroković.

Već je dogovorena odgoda svih tematskih sjednica, organiziranih posjeta građana, prije svega osnovnoškolaca i srednjoškolaca, i međunarodnih obveza. Pozivam zastupnike da ne koriste nastalu situaciju za prikupljanje političkih bodova - dodao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Donosimo i ostale naglaske iz izjave Gordana Jandrokovića:

O ODGOVORNOM UPRAVLJANJU KRIZOM

Iako su u nekim državama na snazi i restriktivnije mjere, Hrvatska je dobro reagirala. Vidi se to i po malom broju zaraženih. Sve uključene institucije iz sata u sat donose odluke koje su najbolje za zemlju. U ovoj toliko složenoj i ozbiljnoj situaciji, s kakvom se još nismo suočili, treba stvari prepustiti stručnjacima.

Pokazali smo sposobnost da i na europskoj razini odgovorno, učinkovito i pravodobno upravljamo kriznim situacijama!

O „HLADNOM POGONU“

U petak će vjerojatno saborsko Predsjedništvo obaviti konzultacije s klubovima zastupnika i vidjeti kako i što dalje. U skladu s procjenama struke donijeli smo i donosit ćemo mjere. Sada radi „hladni pogon“, a moguće je, ako idućih dana bude takve preporuke, da ćemo i u potpunosti prestati s radom.

O NEOZBILJNIM ZASTUPNICIMA

Neki se u Saboru, nažalost, ne drže preporuka - rukuju se i ljube. Radi se očito o neodgovornim pojedincima, ali svatko odgovara za sebe. Ova situacija prije svega traži pojedinačnu odgovornost od svih nas.

O REŽIMU NA GRANICI

Treba li zatvoriti granice? Slušam ljude koji se time bave. Relevantno mišljenje mogu davati samo stručnjaci, oni koji se razumiju u tu materiju. Moramo biti odgovorni i slušati one koji su meritorni.

O MJERAMA ZA PODUZETNIKE

Mjere za gospodarstvo? Mislim da je Vlada i ovdje adekvatno reagirala. Nemojmo igrati prvoloptaški, ne smijemo gledati sektor po sektor, ovdje se radi o sustavnoj politici. Jer kao što je danas možda ugrožen turizam, sutra će biti transport, prekosutra izvoz i industrija, poljoprivreda. Ne možemo još do kraja procijeniti posljedice koronavirusa, zato treba postupati odgovorno.

Odgovorno upravljamo kriznom situacijom s koronavirusom. Donosimo cjeloviti paket mjera kojim ćemo pomoći poduzetnicima

A A A