Vijesti
12. 3. 2020.

Potpisan 2.42 milijarde kuna vrijedan ugovor za rekonstrukciju pruge Križevci - Koprivnica - državna granica!

Andrej Plenković: Ovim ćemo strateškim projektom u 42 mjeseca planiranih radova, koji započinju već u travnju, dobiti 42.6 km moderne dvokolosječne pruge. Kilometar mjesečno - rokovi su zbilja ambiciozni! A sve se sufinancira s čak 1.8 mlrd. kn bespovratnih europskih sredstava, što je još jedan dokaz koristi članstva u EU-u!

Osim što se ova pružna dionica nalazi na Mediteranskom koridoru koji spaja Mađarsku preko Zagreba do Kvarnera, projekt će biti zamašnjak razvoja i Koprivničko-križevačke županije i Luke Rijeka, a pridonijet će i rastu hrvatskog gospodarstva u cjelini! - istaknuo je još predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon što su HŽ Infrastruktura i turska kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret u Banskim dvorima potpisali ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji 2. kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci - Koprivnica - državna granica.

Projekt uključuje i rekonstrukciju 9 kolodvora i stajališta, 7 mostova, 2 vijadukta, 21 podvožnjaka i nadvožnjaka. Izgradit će se 25 kilometara zidova za zaštitu od buke, modernizirati 6 željezničko-cestovnih prijelaza, a njih 11 denivelirati. Završetak radova očekuje se u listopadu 2023. godine.

Desetljeće modernizacije

- Na hrvatskom dijelu Mediteranskog koridora provode se i brojni drugi projekti. Primjerice, dionice Dugo Selo-Križevci & Hrvatski Leskovac-Karlovac, za koju će idući mjesec biti objavljen natječaj za izvođača radova u vrijednosti 3.5 milijardi kuna. Desetljeće pred nama bit će obilježeno modernizacijom željezničke infrastrukture, koja je dosad bila zanemarivana - dodao je Plenković.

3.4 mlrd. kn za rekonstrukciju i izgradnju dionice Hrvatski Leskovac-Karlovac! Vlakom do Zagreba dvostruko brže!

Podsjetio je i na nedavno puštanje u promet pruge Gradec-Sveti Ivan Žabno, što je prvih 12 kilometara nove željezničke pruge u zadnje 52 godine.

U promet puštena dionica Gradec - Sveti Ivan Žabno, prva novoizgrađena pruga u zadnje 52 godine!

MINISTAR OLEG BUTKOVIĆ: Trenutačno najveći infrastrukturni projekt u RH!

U željeznicu se ulaže više no ikad, a pružna dionica za koju je danas potpisan ugovor trenutačno je po vrijednosti najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, s obzirom da premašuje, kada se uračuna PDV, tri milijarde kuna!

Ništa više ne može zaustaviti ili prolongirati izgradnju Pelješkog mosta!

A A A