Vijesti
13. 3. 2020.

Obustava nastave na dva tjedna uz mogućnost boravka u školama & odgoda plaćanja doprinosa i poreza za poduzetnike!

(VIDEO) Andrej Plenković: Najvažnije je zadržati smirenost i pratiti stručne upute. Odgovornim ponašanjem i samodisciplinom možemo zaustaviti širenje koronavirusa. Nacionalni stožer civilne zaštite i dalje će se obraćati javnosti dvaput dnevno i poduzimati sve mjere kako bi se zaštitilo zdravlje naših građana. Apeliramo na sve da ne nasjedaju na zlonamjerne lažne vijesti.

Od ponedjeljka zbog koronavirusa nema nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a obustava traje dva tjedna. Kako bismo očuvali radna mjesta, poduzetnicima koji su izravno pogođeni odgodit ćemo plaćanje poreza na dohodak i dobit te doprinosa - objavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i resornim ministrima:

- Otvoreno govoreći, i Hrvatska i Europa i svijet u ratu su protiv virusa, ali i u ratu protiv panike i negativnih društveno-ekonomskih posljedica ove pandemije. Još jednom naglašavam da odgovornim ponašanjem i samodisciplinom možemo zaustaviti širenje koronavirusa. Stoga sve pozivam na pažljivo slušanje uputa stručnjaka koji brinu o javnom zdravstvu.

Širenje bitno sporije nego drugdje

Plenković je dodao da će Nacionalni stožer nastaviti s aktivnostima kao i do sada, i dalje će se obraćati javnosti dvaput dnevno i poduzimati sve mjere kako bi se zaštitilo zdravlje naših građana:

- Trenutačno je 31 osoba u Hrvatskoj pozitivna na koronavirus. Dobro je da su svi slučajevi generirani boravkom u drugim zemljama i da su ograničeni na bliske kontakte tih ljudi koji su zaraženi u inozemstvu.

Epidemiološka slika u RH i dalje je mirna. Najvažnija je zdravstvena sigurnost naših građana, a mirovine i plaće nisu upitne!

Istaknuo je da je pritom dinamika širenja virusa u RH bitno sporija nego drugdje, a razlog tome je što je naša Vlada počela poduzimati potrebne mjere još prije dva mjeseca:

- Tada smo prateći razvoj situacije u Kini odmah prepoznali kako bi to moglo postati i hrvatski i europski problem.

Gospodarske mjere radi očuvanja radnih mjesta

Što se tiče ekonomskih mjera, Plenković je poručio da su aktivnosti Vlade fokusirane na radna mjesta kako bi se izbjegao njihov gubitak i problem nelikvidnosti:

- Bez ikakvih dilema, izravno pogođenim poduzetnicima odgodit ćemo plaćanje poreza na dohodak i dobit te doprinosa. Dio prihoda koji će zbog toga biti manji lokalnim jedinicama nadomjestit će se iz državnog proračuna. Idući tjedan Vlada će u žurnu saborsku proceduru uputiti izmjene odgovarajućih zakona. Ministarstvo financija utvrdit će kriterije za odgodu navedenih plaćanja.

Odgovorno upravljamo kriznom situacijom s koronavirusom. Donosimo cjeloviti paket mjera kojim ćemo pomoći poduzetnicima

Nastava online & putem HRT-a i SPTV-a

Osim toga, donesena je odluka i da se od ponedjeljka na dva tjedna obustavi nastava u osnovnim i srednjim školama. Isti režim vrijedit će i za vrtiće i fakultete. Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole pratit će nastavu putem posebnih emisija na Hrvatskoj radioteleviziji i Sportskoj televiziji:

- Viši razredi imat će online nastavu, no nastavnici će i dalje dolaziti u škole te organizirati prihvat i boravak za djecu koja nemaju mogućnost ostati kod kuće.

Mjere Europske komisije - pomoć članicama

Istodobno, Hrvatska je kao predsjedateljica Vijećem EU-a koronavirus stavila u maksimalni fokus na europskoj razini - naglasio je Plenković, koji je jučer telefonski razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom:

- Osigurali smo kontinuitet funkcioniranja EU institucija u ovim okolnostima te donijeli procjenu koji će se sastanci održati, a koji ne. Tako se danas održava sastanak ministara unutarnjih poslova, kojim predsjeda naš Božinović, kako bi se procijenili sigurnosni aspekti širenja koronavirusa. U ponedjeljak će se održati sastanak ministara financija, kojim će predsjedati Marić, kako bi se dodatno sagledale ekonomske posljedice epidemije.

Nastavak donošenja odluka u Vijeću i Europskom vijeću

Najavio je da će danas predsjednica Komisije predstaviti investicijski plan, odnosno mjere i sredstva koje će se staviti na raspolaganje državama članicama u novim okolnostima.

Prebroditi krizu uz što manje štete

Apelirao je na građane starije dobi i krhkog zdravlja da budu posebno oprezni i da se što manje izlažu. Posebno je zahvalio zdravstvenim djelatnicima koji su angažirani 24 sata dnevno i koji čine maksimalne napore kako bi limitirali širenje epidemije.

Važnim je istaknuo da u Kini, gdje se virus prvi put pojavio, epidemija jenjava:

- Od prve vijesti o pojavi virusa bili smo 100 posto angažirani, pratili situaciju, prevenirali i potom pravodobno reagirali. Zbog toga možemo reći da i imamo ovako umjerene trendove. Želimo da tako i ostane i da krizu prebrodimo sa što manje štete.

ZDRAVKO MARIĆ: Opskrba trgovina nije dovedena u pitanje

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da se poduzima sve kako bi se i u ovim okolnostima osiguralo normalno funkcioniranje gospodarskog sustava.

Zato je, dodao je, namjera da se sinergijskim djelovanjem prehrambene industrije, proizvođača sanitetskih materijala i higijenskih potrepština te distributivnih lanaca i maloprodaje osigurala roba na policama u dućanima.

- Ne treba dovoditi u pitanje sigurnost opskrbe ako je u nekom trenutku u nekoj trgovini neka polica ispražnjena. Učinit ćemo sve da se očuva lanac opskrbe, ali i normalno funkcioniranje cijelog društva. Građanima upućujem poruku da nema razloga za paniku, masovne odlaske u trgovine i gomilanje zaliha.

A A A