Vijesti
13. 3. 2020.

Izbori za predsjednika, zamjenika i potpredsjednike HDZ-a održat će se 15. ožujka, a za ostala tijela vjerojatno odgoditi

Vezano za razvoj situacije s koronavirusom, predsjednik Andrej Plenković i glavni tajnik Gordan Jandroković osvrnuli su se na pitanje održavanja izbora za 6 najviših dužnosti u HDZ-u. „Prema svemu sudeći, vidimo se na biračkim mjestima u nedjelju!“.

Izbori za čelna mjesta - 15. ožujka

Predsjednik Andrej Plenković istaknuo je da će se, prema svemu sudeći, izbori za predsjednika, zamjenika i potpredsjednike HDZ-a održati u nedjelju, 15. ožujka.

- Glavni tajnik Gordan Jandroković poslat će naputke našim izbornim povjerenstvima o svim potrebnim zaštitnim mjerama. Riječ je o relativno „malim“ izborima. Primjerice Francuska, koja ima 60 milijuna stanovnika, 15. ožujka održat će lokalne izbore.

Odgoda na županijskoj, gradskoj i općinskoj razini

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković također je potvrdio da će se izbori za vodstvo HDZ-a, unatoč epidemiji koronavirusa, u nedjelju ipak održati, dok će se izbori za ostala stranačka tijela najvjerojatnije odgoditi.

- Općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva dobila su vrlo jasne naputke i pravila kako u nedjelju provoditi izbore, od toga da slijede naputke Stožera civilne zaštite i HZJZ-a, da razmaci između naših članova na biralištima budu najmanje metar, da se u prostorijama ne zadržavaju, nego da ih napuste čim glasuju, da nema rukovanja ni bilo kakvog fizičkog kontakta.

Strogo pridržavanje pravila

Dodao je da će jedna osoba u biračkom odboru biti zadužena isključivo za davanje naputaka ljudima kako da se ponašaju, istaknuvši da će učiniti sve kako bi izbori prošli dobro i u skladu sa svim preporukama.

- Naravno, pozivamo naše članice i članove da sudjeluju na izborima, ali i da se strogo drže pravila koje smo propisali. O izlaznosti ne bih htio nagađati.

Mogućnost odgode Općeg sabora

Ali, razgovarat ćemo i vjerojatno donijeti odluku da odgodimo izbore za stranačka tijela na razini općina, gradova i županija - zaključio je Jandroković:

- Radi se o skupovima na koje dolazi više od sto ljudi. Na njima je gotovo nemoguće pridržavati se stručnih preporuka. Kao mogućnost najavljujem i odgodu Općeg sabora HDZ-a.

A A A