Vijesti
30. 3. 2020.

Vlada i Grad Zagreb dogovorili 3 temeljne zajedničke aktivnosti na sanaciji posljedica razornog potresa

1. Nastavak radova na rizičnim građevinama & raščišćavanju radi sigurnosti građana. 2. Izrada posebnog zakona u cilju brže sanacije & pravednijeg reguliranja odšteta. 3. Uspostavljanje izvora financiranja za sanaciju šteta, bilo da se radi o gradskim, državnim ili EU sredstvima. Andrej Plenković: „Ekonomske mjere? Na sjednici Vlade u četvrtak idemo s novim paketom u cilju zaštite poduzetnika & očuvanja radnih mjesta“.

U izjavi za medije nakon sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, predsjednik Vlade RH i HDZ-a još je jednom zahvalio svim nadležnim službama - koje su nakon potresa promptno reagirale - te svim građanima na solidarnosti i strpljenju.

Odgovorno upravljamo paralelnim krizama uslijed potresa i koronavirusa

Iz Hrvatskog zagorja: Suosjećamo sa sugrađanima čiji su domovi nastradali - Radimo sve kako bismo im pomogli

Utvrđivanje stanja sigurnosti & procjena šteta

Izvijestio je da su na sastanku dogovorene tri temeljne točke daljnjih zajedničkih aktivnosti.

Prvo je nastavak rada na sigurnosti naših građana - naglasio je Andrej Plenković dodavši da to znači da će Vlada poduprijeti sve što rade službe Grada Zagreba kako bi se osigurali objekti kojima prijeti urušavanje dimnjaka ili drugih oštećenih dijelova:

- Dogovorena je i daljnja suradnja na raščišćavanju grada. Za procjene šteta angažirat će svi stručnjaci koji su na tome zadnjih dana volonterski radili. Sada trebamo maksimalni angažman radi utvrđivanja stanja objekata i procjene šteta.

Žurna izrada posebnog zakona

Druga točka dogovora je formiranje zajedničke radne skupine koja će izraditi poseban zakon koji bi regulirao situaciju nakon potresa. Koordinator u ime Vlade bit će ministar graditeljstva Predrag Štromar:

- Uključit ćemo i sve druge koji svojom ekspertizom mogu pomoći kako bi se donio kvalitetan zakon. Želimo precizno identificirati nositelje zadaća u sanaciji šteta. Treći je pak element dogovora da se definiraju izvori financiranja, bilo da je riječ o državnim i gradskim sredstvima ili onima Europske unije.

Plenković je još jednom apelirao na sve građane da budu oprezni te da prate gdje su sve vrpcama označene zgrade blizu kojih nije uputno hodati zbog vlastite sigurnosti.

Ne želim špekulirati o iznosu šteta 

Odgovarajući na pitanja novinara o procjenama štete, Plenković je poručio da kao odgovoran političar ne može špekulirati s iznosima sredstava:

- Potres je bio velik, razoran. Dok se razmjeri šteta na svim objektima ne popišu, precizno utvrde i izračunaju, bilo bi krajnje pretenciozno od bilo koga ozbiljnog da izlazi s brojkama. To u ovom trenutku nitko ne može sa sigurnošću znati. Nije realno u tjedan dana od potresa u lipu izračunati kolike su štete.

Aktiviramo nacionalne i europske mehanizme za obnovu područja pogođenih potresom

Promptna reakcija Vlade RH

Osim o saniranju posljedica potresa u Zagrebu, riječi je bilo i o suzbijanju epidemije koronavirusa te Vladinim gospodarskim mjerama. Predstavnike medija je zanimalo kada će biti predstavljen novi paket mjera za pomoć gospodarstvu te hoće li biti osnovan gospodarski savjet - o čemu se već neko vrijeme govori u javnosti.

- Vlada je reagirala promptno. Prvi paket mjera donesen je u mjesecu koji još uvijek traje, a koji ćemo pamtiti, nažalost, i zbog potresa koji je poprilično poremetio sve što smo i radili i planirali. Mnoge od naših mjera već se provode te imaju dobar odjek - odgovorio je predsjednik Plenković.

Vlada će preuzeti vodstvo nužno kako bismo prebrodili ovu tešku krizu. Svi pokažimo odgovornost, jedinstvo i solidarnost!

Novi paket mjera u četvrtak

Najavio je da će se na sjednici Vlade ovog tjedna naći „travanjski“ paket mjera, koji će biti „sveobuhvatan, vrlo robustan i koji će i dalje ići u smjeru zaštite gospodarstvenika, radnika i  privatnoga sektora“:

- Kada paket u cijelosti kompletiramo, kada ga usuglasimo prvo na razini Vlade, a potom i kroz proces konzultacija, onda ćemo ga prezentirati javnosti, a to će sigurno biti ovog tjedna.

Vlada će nove mjere donositi u dijalogu sa sindikatima i poslodavcima & u skladu s potrebama gospodarstva!

Hrvatska Vlada vodit će ekonomsku politiku Hrvatske

Što se tiče gospodarskog savjeta, još je jednom otklonio špekulacije da će se osnivati nekakav stožer po uzoru na onaj za civilnu zaštitu:

- Ekonomsku politiku Hrvatske vodit će hrvatska Vlada. Osnovat ćemo savjet ekonomskih stručnjaka i ljudi iz poslovnoga svijeta koji nam svojim znanjem i širinom pogleda mogu pomoći da eventualno korigiramo neke mjere ili ih poduzmemo ako to već nisu učinila ministarstva. Pozorno ćemo slušati, imat ćemo uključiv pristup, ali odgovornost i konačne odluke za poteze na planu ekonomske politike vodit će Vlada RH.

OSIGURAT ĆEMO LIKVIDNOST DRŽAVI

Želimo osigurati likvidnost koja je nužna državi. Snaći ćemo se na domaćem tržištu, ali i na međunarodnim izvorima. Obavljamo konzultacije s međunarodnim financijskim institucijama, s Europskom središnjom bankom i Europskom komisijom. Ići ćemo na sve moguće izvore koji su u ovoj izvanrednoj situaciji Hrvatskoj potrebni, a to rade i druge zemlje. Činjenica da predsjedamo Vijećem EU-a svakako je pozitivna okolnost koju ćemo do kraja maksimalno iskoristiti – također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

A A A