Vijesti
1. 4. 2020.

Odbijam insinuacije oporbe da želimo svojevoljno odgoditi parlamentarne izbore - Takve izjave su tendenciozne i zlonamjerne!

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odbacio je insinuacije dijela oporbe da „vladajući pokušavaju odgoditi parlamentarne izbore“, ocijenivši ih zlonamjernim: Čudno mi je da pojedini oporbeni zastupnici - premda su pravnici i prijašnji predsjednici saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav - izlaze s takvim politikantskim izjavama.

Ustav je propisao da Hrvatski sabor može produžiti svoj mandat, no takva se odluka ne može temeljiti, kako iz neznanja ili malicioznosti „brkaju“ neki oporbenjaci, na članku 16. Ustava na kojem temeljimo izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kako bismo prolongirali mandat povjerenicima u Orahovici i Otoku kod Sinja & odgodili prijevremene lokalne izbore dok ne završi epidemija koronavirusa - komentirao je Bačić podmetanja dijela oporbe kako bi se „po istom modelu mogli odgoditi i parlamentarni izbori“.

Nemoguće svojevoljno odgoditi izbore

Istaknuo je da se prema Ustavu mandat Hrvatskog sabora može produžiti isključivo ako se ta odluku donese dvotrećinskom većinom zastupnika:

- Odbijam bila kakva nagađanja da je vladajuća većina i pomislila svojevoljno produžiti mandat zastupnicima u Saboru. Pa to je jednostavno nemoguće s obzirom na Ustav. Takve su oporbene tvrdnje politikantske, unose zabunu u Sabor i hrvatsku javnost.

SASTANAK PARLAMENTARNE VEĆINE

Nakon sastanak predsjednika Andreja Plenkovića s predstavnicima parlamentarne većine, na kojem se raspravljalo o novom paketu mjera koji će u četvrtak biti donijet na sjednici Vlade RH, Bačić je pak poručio da je prvi set mjera dobro prihvaćen budući da je već oko 65.000 poduzetnika podnijelo zahtjev za isplatu minimalnih plaća za svojih 350.000 zaposlenika.

- Predsjednik Plenković i ministar financija Zdravko Marić upoznali su sudionike sastanka s dosegom i provedbom postojećih mjera. U grubim crtama upoznali smo se s novim setom mjera koje će u četvrtak biti na Vladi. S njima će se ići dalje u olakšavanje poslovanja poduzetnika te u očuvanje svakog radnog mjesta.

A A A